Dumbović o Zakonu o radiološkoj i nuklearnoj sigurnosti: „Zakon neću podržati jer je nepravedan, nekorektan i ne može biti budućnost za našu djecu…“ Dumbović o Zakonu o radiološkoj i nuklearnoj sigurnosti: „Zakon neću podržati jer je nepravedan, nekorektan i ne može biti budućnost za našu djecu…“
ZAGREB/PETRINJA – Hrvatski sabor jučer je raspravljao o izmjenama Zakona o radiološkoj i nuklearnoj sigurnosti, a za riječ se javio i saborski zastupnik, petrinjski... Dumbović o Zakonu o radiološkoj i nuklearnoj sigurnosti: „Zakon neću podržati jer je nepravedan, nekorektan i ne može biti budućnost za našu djecu…“

ZAGREB/PETRINJA – Hrvatski sabor jučer je raspravljao o izmjenama Zakona o radiološkoj i nuklearnoj sigurnosti, a za riječ se javio i saborski zastupnik, petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović koji je izjavio kako se ovim zakonom jasno definira tko će skladištiti i gdje će biti skladišten nuklearni otpad, kao što je još jednom javnost upoznao s problematikom odlaganja nuklearnog otpada na Trgovskoj gori.

„Ja ovdje kao čovjek u Hrvatskom saboru moram reći da nikako nije prihvatljivo da nuklearni otpad bude u Sisačko-moslavačkoj županiji iz više strateških razloga. To je moje pravo da ovdje kažem, jer će ono na kraju nama biti uvaljeno“, rekao je uvodno Dumbović te poručuje kako se Sisačko-moslavačka županija može razvijati na temu ekološke proizvodnje jer to je, prema njegovim riječima budućnost.

„Gospodin Medaković je prije šest mjeseci jasno rekao u Večernjem listu da će Vlada Republike Hrvatske donijeti važne odluke koje su za zbrinjavanje nuklearnog otpada, a to je upravo Trgovska gora. U samoj studiji koju ste sprovodili sa ostalim kolegama, koje sam nazvao doktore smrti, gdje ste kupovali naklonost bez ikakvih procedura u svojoj studiji, građana, male djece i objasnili njima da je to budućnost. to nije budućnost“, dodaje Dumbović i podsjeća kako područje između Kupe, Une i Save zaostaje u razvoju.

„To je područje gdje imamo najviše pitomog kestena u jednom komadu u EU. Pitomi kesten je kao što je Dalmatincima maslina. Sada si zamislite da u Dalmaciju dođete gdje ima najviše maslinika i da tu locirate nuklearno smeće i da o tome pričamo. Dignite ruku tko bi htio u svome dvorištu nuklearni otpad? Ne vjerujem da bi itko digao ruku. Ali svi se borite da imate svoje krajeve i da proglasite svoje krajeve nacionalnim parkovima, a Sisačko-moslavačka županija bi trebala biti nacionalno smeće nuklearnog otpada i da sve ono što naši vrijedni ljudi proizvedu, stavimo na te iste proizvode markicu nuklearnog otpada. To vi nama ovdje u Hrvatskom saboru radite i podmećete i lagano kružite sa svojom pričom kako bi nas na kraju doveli do odluke koju ste već donijeli, odluke u studijama“, ističe Dumbović i dodaje kako prilikom izrade studija, građani nisu bili pitani ništa.

Dumbović podsjeća kako je to područje bogato šumom i vodom koji će biti uništeni ukoliko nuklearni otpad stigne na Trgovsku goru. Podsjetio je kako je na našem području nestalo više od 50 tisuća radnih mjesta, dok ćemo sada za uzvrat dobiti nuklearni otpad. Nabrojao je sve potencijale koje županija ima, od Lječilišta Topusko, prehrambenu kompaniju u Glini i ostalo.

„Onda vidimo što je i zdravstveni standard i što će nama dovesti nuklearni otpad i koliko će to biti sigurno. Znate li gdje je Trgovska gora? Ne znate, ja znam da ne znate. To je tromeđa sve mogućih u povijesti ratova. Iz sigurnosnog aspekta, ona bi bila sigurna onda kada bi tu stavili NATO bazu. Sve ovo ostalo što mislite staviti u Trgovsku goru, to je obična vukodolina, 700 metara zračne linije udaljeno od Une. To nema šanse da je sigurno mjesto“, dodao je Dumbović i ističe kako susjedna BiH sigurno neće podržati odlaganje nuklearnog otpada i u njihovoj blizini.

„Ovdje mogu reći da taj zakon neću podržati jer smatram da je nepravedan, smatram da je nekorektan i smatram da ne može biti budućnost za našu djecu, za Sisačko-moslavačku županiju i da ta županija nije zaslužila da ima markicu nuklearnog otpada na svim proizvodima“, zaključio je Dumbović.

Komentari

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.