Duo „Bow vs. Plectrum“ – „Gudalom protiv trzalice“ oduševio Petrinjce Duo „Bow vs. Plectrum“ – „Gudalom protiv trzalice“ oduševio Petrinjce
PETRINJA – Koncert dua „Gudalo protiv trzalice“ održan sinoć u prepunoj Maloj dvorani Hrvatskog doma oduševio je petrinjsku publiku. Duo „Bow vs. Plectrum“, odnosno... Duo „Bow vs. Plectrum“ – „Gudalom protiv trzalice“ oduševio Petrinjce

PETRINJA – Koncert dua „Gudalo protiv trzalice“ održan sinoć u prepunoj Maloj dvorani Hrvatskog doma oduševio je petrinjsku publiku.

publika tekst 2

Duo „Bow vs. Plectrum“, odnosno „Gudalo protiv trzalice“ nova je senzacija na hrvatskoj glazbenoj sceni. Čine ga akademski obrazovani glazbenici Tihomir Hojsak na kontrabasu i Filip Novosel na brač tamburi. Kako je duo „zaživio“, otkrio nam je njegov tamburaški dio – Filip Novosel.

novosel i hojsak tekst

„Tihomir Hojsak na kontrabasu i moja malenkost na tamburi smo započeli ovu suradnju prije neke dvije godine i prošle godine smo objavili prvi singl. Nakon toga ubrzo je uslijedio album koji je dobio salve jako dobrih kritika što u Hrvatskoj, što u inozemstvu i evo sad smo tu gdje jesmo. Nakon godinu i pol dana aktivnog sviranja te nakon izlaska prvog singla i albuma, odradili smo turneju po Americi, bilo nas je svuda po Europi, a evo već za tri dana putujemo i u Kinu na našu prvu kinesku turneju.

Duo uglavnom izvodi svoje autorske skladbe inspirirane etno glazbom Hrvatske i Balkana te suvremenim jazzom.

„Zapravo naš repertoar sastoji se od originalnih kompozicija, a i od tradicionalnih hrvatskih skladbi i ne samo hrvatskih nego i šire. Nama je nekako temelj etno jazz baziran na hrvatskoj etno glazbi. Pokušavamo i želimo biti prepoznati kao hrvatski izvozni glazbeni proizvod koji ima tamburu koja je vrlo specifična za Hrvatsku, a i kontrabas je puno zastupljen u narodnoj, a i u klasičnoj glazbi, tako da je to jedan super kontrast koji je donio puno dobrih rezultata“, objasnio je Novosel.

duoa svirka tekst

Njihova inspiracija jazzom nije slučajna. Hojsak je poznati jazz kontrabasist, dobitnik Porina, a Novosel je naš jedini tamburaš s prestižnom njujorškom jazz diplomom. Zbog interesa koji pobuđuju kod publike, neki ih uspoređuju sa Šulićem i Hauserom. Što misle o takvim usporedbama, pitali smo Novosela.

„Mislim da smo dosta različiti s obzirom na to da smo svu glazbu napisali isključivo Tihomir i ja. Znači, naša je priča potpuno originalna i naša priča nije samo sviračka nego je isto tako autorska i aranžerska , a mislim da je i vrsta glazbe koju sviramo puno, puno drugačija od onog što oni rade. No, daj Bože da i mi postanemo jednako popularni kao i oni“, kroz smijeh kaže Novosel.                          

Petrinjskoj publici izveli su desetak svojih skladbi poput „Mista Dance“, „Balkanika“, „Kit Blues“, „Dalmatian Sunrise“…., potom Zajčevu „Cvate ruža rumena“ te nekoliko tradicionalnih skladbi.

Publika je dvoranu napustila puna dojmova, što su nam potvrdili i naši sugovornici. Petrinjska slikarica Ivana Švragulja bila je jedna od njih:

„Bio je izvrstan koncert. Stvarno smo uživali – i djeca i mi veliki. Zaista prava uživancija, poslastica“, rekla je Švragulja.

Poznati petrinjski arhitekt Davor Salopek, kojem glazba nije strana, kaže kako mu je drago što je ovaj koncert održan pred punom dvoranom.

„Dojmovi? Izvanredni. Što se tiče glazbe mislim da je izvanredna zamisao da se duo napravi s jednim „dubokim“ i jednim „visokim“ instrumentom, što zapravo podsjeća na one vrednote dalmatinskih klapa gdje basovi s jedne i tenori s druge strane igraju glavnu rolu, a ovdje imamo dva instrumenta koji opet daju jedan izvrstan balans i zapravo napetost. Oni su to nazvali „sukobom“, a zapravo je to izvanredna dinamika, odnosno ekvilibar koji nastaje između ta dva instrumenta. Ja sam oduševljen“, rekao je Salopek.

publika krupni plan 2

Dobar poznavatelj zvuka tambure, Ivan Kleković koji je u našoj županiji odgojio generacije i generacije tamburaša i koji trenutno vodi i tamburaše FA „Petrinjčica“, u šali kaže kako je on najstariji učenik Filipa Novosela.

„Budući sam ostao zadnji, znači da sam pun dojmova. Ja bih sigurno slušao još sat vremena, bez da bih tražio stanke. Stjecajem okolnosti, poznam mladog gospodina Filipa Novosel i jako sam sretan što me je uoči večerašnjeg koncerta svom prijatelju Tihomiru predstavio kao „svog najstarijeg učenika“, što je zapravo istina. Šteta što nisam mlađi da me podučava još koje desetljeće“, kroz smijeh je ispričao Kleković.

publika krupni plan 1

Dojmovi su, kaže, izvrsni:

„Ovo je nešto nedoživljeno, ova kombinacija instrumenata koja možda izgleda čudno, ali čudna je samo dok se ne čuje i ne doživi. Zvuk je perfektan. Filip ima prekrasnu tamburu rađenu točno za njega – to je tambura s pet, odnosno šest žica, ali ima pet glasova, zato je i malo čudna – jer ostale tambure imaju po četiri glasa, a ona ima pet. Fantastično su bili ozvučeni. Ugođaj, vjerujem, za pamćenje. Ja ću ga sigurno pamtiti i jako mi je drago što sam prisustvovao ovome ovdje večeras“, rekao je Kleković.

Razloga za zadovoljstvo, imali su i organizatori koncerta iz Hrvatskog doma, potvrdila je koordinatorica programa Jasna Crnković.

duo i jasna tekst

„Večerašnji koncert je organiziran uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske i drago nam je da se nastavlja suradnja s mladim umjetnicima, glazbenicima. Nadamo se da ćemo tako nastaviti i iduće godine, jer kao što vidite, dvorana je prepuna i tražila se karta više“, rekla je Crnković.

Iz prepune  Male dvorane petrinjskog Hrvatskog doma, duo „Gudalo protiv trzalice“odlazi na svoju prvu turneju po Kini. Tamošnjoj publici predstavit će skladbe sa svog prvog nosača zvuka na kojem su im gostovali Matija Dedić, Žan Tetičkovič,Vlatko Stefanovski i Teodosij Spasov. Krajem godine, pripremaju i veliki glazbeni projekt sa Zagrebačkom filharmonijom i Zlatanom Stipišićem Gibonnijem.

 

Komentari

Slađana Marković Novinar

Osvježenje Petrinjskog radija od srpnja 2016.godine. Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.