Dva policajca u redakciji Net.hr-a zbog pokretanja tužbe župana Žinića protiv novinarke Klancir Dva policajca u redakciji Net.hr-a zbog pokretanja tužbe župana Žinića protiv novinarke Klancir
SISAK – Novinarka portala Net.hr Đurđica Klancir jučer je putem društvenih mreža izvijestila o tome kako su u njezinu redakciju došla dva policajca te... Dva policajca u redakciji Net.hr-a zbog pokretanja tužbe župana Žinića protiv novinarke Klancir

SISAK – Novinarka portala Net.hr Đurđica Klancir jučer je putem društvenih mreža izvijestila o tome kako su u njezinu redakciju došla dva policajca te ju legitimirali, objasnivši da to čine na zahtjev sisačke policije, od kojih je postupanje zatražio odvjetnik zbog pokretanja tužbe protiv nje od strane sisačko-moslavačkog župana Ive Žinića.

Klancir se pita zbog čega sisački odvjetnik nije želio poslati tužbu na redakcijsku adresu te se pita što je sljedeće, uhićenje na licu mjesta. Iz Ministarstva unutarnjih poslova su priopćili kako se u konkretnom slučaju radi o podnesenom zahtjevu opunomoćenika fizičke osobe, odnosno oštećene osobe, koja je zatražila ustupanje podataka za pokretanje privatne tužbe.

„Iz dostavljene dokumentacije policija nije mogla nedvojbeno utvrditi o kojoj konkretnoj osobi bi se točno radilo, jer u Hrvatskoj postoji više osoba imenom i prezimenom novinarke. Jedini pouzdan podatak je bio da se radi o novinarki portala Net.hr. Stoga su policijski službenici otišli u redakciju portala kako bi utvrdili točan identitet“, navode iz Ministarstva unutarnjih poslova.

Hrvatsko novinarsko društvo je osudilo ovakav političko-policijski pritisak na novinarku Klancir. „S obzirom na to da je kolegica Klancir u svojim tekstovima problematizirala način rada župana Žinića, uz ostalo i način zapošljavanja njegova sina, dolazak policije na njezino radno mjesto eklatantan je oblik političko-policijskog pritiska na novinarku, zastrašivanje i odvraćanje od daljnjeg tematiziranja načina postupka župana Žinića. Riječ je o dosad neviđenoj praksi da politički načelnik koristi policiju kao svoj privatni servis za zastrašivanje novinara“, stoji u priopćenju HND-a.

Cijeli slučaj je komentirao i sisačko-moslavački župan Ivo Žinić. „Upoznat sam sa ovim napisima u medijima. Nije podignuta tužba protiv novinarke. Ja sam privatno angažirao odvjetnika da pokrene postupak pokretanja tužbe i naravno u tom postupku vjerojatno je odvjetnik pokrenuo određene radnje. Ne mogu komentirati policiju. Policija radi svoj posao. Nikakav pritisak od strane mene niti na odvjetnika, niti na bilo koju službu nije bilo“, rekao je kratko Žinić.

Dodaje kako će navedenu novinarku tužiti za klevetu. „Ovo nije prvi put da ova novinarka na ovaj način krivo optužuje i obmanjuje javnost. U ovom slučaju radi se da je župan naredio, odnosno dao otkaz ravnatelju Osnovne škole Glina, što uopće nije točno. Ravnatelj je čak tužio i dobio je drugostupanju presudu da je otpušten sukladno zakonu, Ministarstvo znanosti i prosvjete, župan nema tu nikakve veze. Ovo je već gotovo četvrti put da se iznose neistine o meni kao županu i dao sam odvjetniku punomoć za pokretanje tužbe“, rekao je Žinić.

Dodaje kako je za postupanje policije u njegovom slučaju doznao iz medija, te ističe kako on nije dao nikakav nalog za takvo postupanje. Na pitanje novinara smatra li drastičnim takvo postupanje policije, Žinić je odgovorio kako to ne može komentirati jer je to stvar policije te je vjerojatno to njihov način postupanja.

Cijeli slučaj su danas komentirali pojedini ministri. Politički tajnik HDZ-a i ministar uprave Lovro Kuščević je istaknuo kako je Hrvatska društvo u kojoj su novinarske slobode na visokoj razini te dodaje kako ne postoji cenzura. Na komentar da policija po redakcijama legitimira novinare, kazao je kako policija radi svoj posao, a novinari svoj. „Nisam shvatio da novinari imaju nekakav imunitet od progona i postupanja policije. Novinari su hrvatski građani kao i svi drugi i moraju surađivati sa svim tijelima javne vlasti, pa tako i policijom“, rekao je Kuščević.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković je izjavio kako ne zna razlog zašto su jučer dvojica policajaca legitimirala novinarku Đurđicu Klancir, već da je to pitanje za policiju, ali je i istaknuo kako policijska intervencija možda nije bila povezana s medijima, već je možda bila dojava za nekakvu bombu.

Komentari

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.