Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
ip30062020e

Dvije javne ustanove i 11 udruga iz IP-a povlači 15 milijuna kuna

TABORIŠTE – U Korablji Tišinić u Taborištu održana je konferencija za novinare na kojoj su predstavljeni rezultati dodjele bespovratnih sredstava udrugama u sklopu Intervencijskog plana. Kako je pojasnila Edisa Mašinović, pročelnica Upravnog odjela za EU fondove i razvoj, Petrinja je u sklopu Intervencijskog plana namijenila dio sredstava za razvoj društvenog i demografskog sektora.

„Radi se o iznosu od 64 milijuna kuna, od kojih je 15 milijuna kuna namijenjeno upravo za razvoj organizacija civilnog društva, u sklopu kojih je i raspisan natječaj. Radi se o javnom pozivu Razvoj i provedba programa za socijalnu koheziju i povećanje zaposlenosti u gradovima obuhvaćenim unutar tog pilot programa. Natječaj je bio jedan za svih pet područja i vi ste se kao korisnici javljali na isti i sada ste svi potpisali ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava, što znači da je konkretno od 15 milijuna planiranih, povučeno skoro sve. Povučeno je bespovratnih sredstava 14,7 milijuna kuna koji su sufinancirani u 100-postotnom iznosu“, rekla je Mašinović.

Dodaje kako se ti projekti financiraju iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali. „Konkretno se radi o 11 udruga i o dvije javne ustanove, to su Građanski aktivizam, Sportski plesni klub Petrinia, Udruga IKS, Udruga Naš život, Udruga invalida rada Grada Siska, Zeleno zlato, Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije, Rukometni klub Petrinja, Petrinjski sportski savez i Aeroklub Petrinja i Hrvatsko društvo za autogeni trening, hipnozu i terapiju. Što se tiče javnih ustanova, tu je također jedan od potpisnika ugovora naša razvojna agencija PETRA i drugi potpisnik je Prva osnovna škola Petrinja“, istaknula je Mašinović.

Jasminka Luketić Domitrović, koordinatorica projekta Udruge invalida rada Grada Siska se obratila okupljenima u ime svih udruga i ustanova koje su povukle 15 milijuna kuna iz Intervencijskog plana. „Konkretno Udruga invalida rada Grada Siska okrenula se poboljšanju kvalitete života starijih osoba od 65 godina, osobama s invaliditetom te osobama koje su invalidi rada. Nadamo se da će i ostali drugi projekti biti, na sveopću radost, bazirani na socijalnom uključivanju, jer to nam je prioritet svima, da svima pokažemo da treba biti koristan i sretan u ovom životu da imamo priliku dati nešto od sebe“, rekla je Luketić Domitrović.

Petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović čestitao je svim udrugama na odobrenim projektima. „Zato vama hvala. Došao sam ovdje iz poštovanja da kažem da ste najbolji partneri koji možete biti i da sam ja graditelj, gradonačelnik graditelj koji želi dobre odnose, bez razlike na svjetonazore, politike i interese. Samo zajednički možemo biti dio priče kako bi Petrinja, da bi se formirao kroz sve što smo bili uništeni, devastirani, sve je bilo uništeno, odnosi su bili uništeni, trebalo je startati od nule. Najbolji partner nam mogu biti one udruge koje povlače sredstva i koje su spremne“, kazao je Dumbović te poručuje kako nam u gradu ne trebaju udruge koje će biti „paraziti“ na gradskom proračunu, već koje će aplicirati na natječaje za fondove Europske unije.

 

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

Provala u radne strojeve

HRVATSKI ČUNTIĆ – S utorka na srijedu, 1./2. prosinca, na petrinjskom području u mjestu Hrvatski

X