BRUXELLES/PETRINJA – Projekt “Edukacijom, podrškom i promocijom do dobrog upravljanja na lokalnoj razini” ODRAZ je tijekom 2015. i 2016. godine provodio na području četiri...

BRUXELLES/PETRINJA – Projekt “Edukacijom, podrškom i promocijom do dobrog upravljanja na lokalnoj razini” ODRAZ je tijekom 2015. i 2016. godine provodio na području četiri županije – Sisačko-moslavačke, Šibensko-kninske, Zagrebačke i Grada Zagreba, u partnerstvu s Udrugom ZvoniMir iz Knina, LAG-om Zrinska gora – Turopolje iz Petrinje i Udrugom gradova u RH.

“Cilj projekta bio je promicanje dobrog upravljanja i jačanje participativnog razvoja izgradnjom kapaciteta organizacija civilnog društva i lokalne samouprave.”, ističe izvršna direktorica Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije Aleksandra Milković. Projekt je financiran od strane Europske komisije i sufinanciran od Ureda za udruge Vlade RH. Dvije godine modularnog treninga iz naše županije prošli su predstavnici Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije, Udruge Pomoć starijim osobama, LAG-a Zrinska gora-Turopolje, gradova Siska, Kutine i Popovače.

U završnici edukacije u organizaciji Odraza 30 sudionika modularnih treninga boravili su od 15. do 18.studenog 2016. godine na studijskom putovanju u Belgiju, u posjetu Bruxellesu i Gentu.

217448498071865_nww
U sklopu posjete tijekom 3 ispunjena dana ODRAZ-ova grupa od 30 predstavnika lokalnih vlasti, udruga i drugih dionika sudjelovali su na sjednici Odbora za vanjske poslove EGSO-a, posjetili su Parlament EU-a. Upoznali su se s opsegom i načinom rada te institucije te su zajedno s hrvatskim europarlamentarcima sudjelovali na obilježavanju 25 godina od pada Vukovara.

Prilikom posjete gradu Gentu predstavnici grada pokazali su primjere dobre prakse kako informiraju građane i kako ih uključuju u procese planiranja i su-kreiranja razvoja lokalnih zajednica. Posjetili su primjer dobre prakse uključivanja ljudi u život zajednice u Gentu. Inicijativa De Koer bavi se obnovom i korištenjem napuštenih zgrada za društveno-kulturne aktivnosti u lokalnoj zajednici. Vidjeli su inovativne modele su-kreiranja i pristupa odozdo i ugodno se družili s pokretačima inicijativa. Zadnjeg dana boravka u Bruxellesu bili su gosti Hrvatske gospodarske komore gdje su upoznati radom hrvatskih predstavništava u Bruxellesu. Pored HGK upoznati su i radom Ureda hrvatskih regija i Predstavništvom Dubrovačko-neretvanske županije.

Posjetili su i ECAS, The Citizen Action Service, međunarodnu neprofitnu organizaciju s paneuropskim članstvom, koja djeluje iz Bruxellesa. ECAS pruža pravne savjete europskim građanima te potiče otvoreno i uključujuće društvo.

Komentari

Marin Fran Informativni urednik / Novinar

Glavni urednik informativnog programa Petrinjskog radija. Osim o informativnom programu, Marin Fran je posvećen i radijskom programu, tako da osim pisanja vijesti, Marin je i voditelj te urednik nekoliko emisija u programu Petrinjskog radija, kao što su emisija Trenica, A sada vi te Zvona Svetog Lovre.