Edukativna predavanja u Lipovljanima i Novskoj: Zaštita osoba starije životne dobi Edukativna predavanja u Lipovljanima i Novskoj: Zaštita osoba starije životne dobi
LIPOVLJANI /NOVSKA – U Lipovljanima u Narodnoj knjižnici i čitaonici, te u Novskoj u prostorijama Udruge matice umirovljenika 15. svibnja, na Svjetski dan obitelji,... Edukativna predavanja u Lipovljanima i Novskoj: Zaštita osoba starije životne dobi

LIPOVLJANI /NOVSKA – U Lipovljanima u Narodnoj knjižnici i čitaonici, te u Novskoj u prostorijama Udruge matice umirovljenika 15. svibnja, na Svjetski dan obitelji, policijski službenici za prevenciju Policijske uprave sisačko-moslavačke Slavko Jerković i Srećko Pejnović i vanjska suradnica Policijske uprave dr. sc. Daša Poredoš Lavor iz Građanske inicijative „Moj grad Sisak“, održali su edukativna predavanja na temu „Zlatna jesen“ koje su uključivala niz tema i sadržaja namijenjenih zaštiti osoba starije životne dobi.

U sklopu projekta Sigurnost osoba treće životne dobi“, okupljene su upoznali s obilježjima prijevara, krađa i drskih krađa, a potom i o zastupljenosti starijih osoba kao žrtava ovakvih kaznenih djela te ponašanju počinitelja.

Savjetima kako podići razinu samozaštitnog ponašanja i primjerima iz prakse, poput prodaje lažnog nakita tj. zlatnih lančića na ulici, masažera i posteljina u njihovim domovima, telefonskih poziva i lažnog predstavljanja kao zaposlenici banaka ili policijski službenici koji potom osobno dolaze k njima, prisutnima su opisani najčešći oblici prijevara počinjenih na štetu starijih osoba.

Naime, počinitelji najčešće iskorištavaju dobronamjernost, nepažnju i dob starijih osoba te se kaznena djela najčešće događaju na kućnom pragu oštećenih. Policijski službenici su ih upoznali da  ukoliko policija dolazi na adresu stanovanja, predstavlja se isključivo službenom iskaznicom i službenom značkom te da za sva svoja postupanja izdaje odgovarajući dokument, odnosno potvrdu o privremenom oduzimanju predmeta – istaknuli su S. Jerković i S. Pejnović.

Umirovljenici su iznosili svoja osobno doživljena iskustva kada su bili žrtve takvih prijevara u svojoj lokalnoj zajednici, te su opisivali kako su se tada osjećali i što su učinili. Zaključili su da su im danas dobivene informacije i znanja pomogli kako bi se mogli bolje založiti za sebe i zaštiti u potencijalno kriznim situacijama.

Dr. sc. Poredoš Lavor predstavila je umirovljenicima projekt „Informirana zajednica primarna prevencija nasilja nad starijim osobama“ čiji je nositelj Građanska inicijativa „Moj grad Sisak, a partneri na projektu su Grad Sisak, Općina Hrvatska Dubica i Općina Lekenik. Ovaj projekt financiran je sredstvima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a sufinanciran sredstvima Grada Siska, te će se u raznim područjima Sisačko-moslavačke županije provoditi tijekom cijele 2018. godine.

Poredoš Lavor u svome izlaganju osvrnula se na osobitosti života osoba starije životne dobi, gubitke koje ovu dob prate, ali i na probleme nasilja nad osobama starije životne dobi. Zlostavljanje je pojedinačni ili ponovljeni čin akcije ili suzdržavanja od djelovanja, koji se događa u međuljudskom odnosu zasnovanom na povjerenju, a koji izaziva bol ili uznemiravanje starije osobe.

“Najčešći razlog nasilja nad starijim osobama je koristoljublje. Istraživanja su pokazala da se opasnost od izvrgnutosti nasilju u obitelji za starije povećava ako je žrtva ovisna zbog bolesti ili siromaštva, ako živi u obitelji opterećenoj nasiljem i međugeneracijskim sukobima. Starije osobe nezadovoljne svojim položajem u obitelji često i same prikrivaju pojavne znakove zanemarivanja i/ili zlostavljanja“ – pojasnila je Poredoš Lavor.

Osobita rasprava povela se oko činjenice da su najčešći zlostavljači starijih osobe – njima bliske i poznate osobe – članovi obitelji kao što su sinovi, kćeri, snahe, zetovi, te unučad i da je upravo navedeno ono najbolnije što kod starijih osoba izaziva bol i očaj, te iz straha i srama, doživljena nasilja ne prijavljuju.

Umirovljenici su istaknuli da su na ovom susretu dobili i nove informacije po pitanju razlikovanje ugovora o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju. Svi su informirani i o besplatnom pravnom telefonu za sve građane 0800 200 098 u zajednici čije usluge pruža suradnik na ovom projektu Projekt građanskih prava (PGP) Sisak, te se istima mogu javiti i savjetovati se prije nego stupe u sklapanje nekog od pravnih poslova vezanih za njihovu sigurnost i dostojanstvo življenja u starijoj dobi.

Tijekom predavanja okupljeni su postavljali pitanja i navodili primjere iz svojih života, a na kraju ovog zanimljivog i aktivnog druženja podijeljeni su im promotivni materijali (letci) i prigodno skromno osvježenje.

Također su zamoljeni da savjete i upozorenja koja su čuli na predavanju prenesu svojim prijateljima i poznanicima, susjedima, posebice svojim vršnjacima koji žive sami, a sve kako bi se izbjeglo da postanu žrtve ovakvih ili sličnih kaznenih djela.

Kako je najavljeno, suradnja s umirovljenicima s područja Lipovljana i Novske nastavit će se i dalje.

Komentari

Slađana Marković Novinar

Osvježenje Petrinjskog radija od srpnja 2016.godine. Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.