„Ekumenizam i međuvjerski dijalog“ tema 11.međunarodnog simpozija crkvenih pravnika u Sisku „Ekumenizam i međuvjerski dijalog“ tema 11.međunarodnog simpozija crkvenih pravnika u Sisku
SISAK – U organizaciji Sisačke biskupije, Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatskog kanonističkog društva u Sisku je otvoren 11.međunarodni simpozij crkvenih pravnika... „Ekumenizam i međuvjerski dijalog“ tema 11.međunarodnog simpozija crkvenih pravnika u Sisku

SISAK – U organizaciji Sisačke biskupije, Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatskog kanonističkog društva u Sisku je otvoren 11.međunarodni simpozij crkvenih pravnika s temom „Ekumenizam i međuvjerski dijalog. Kanonsko-pravne teme“. Na čemu se temelje današnji uzusi kanonskog prava pojasnio je Janko Lulić, magistar crkvenog prava, kancelar Sisačke biskupije i sudac pri Međubiskupijskom sudu prvog stupnja u pravu.

„Različiti su uzusi. Pogotovo aktualne danas su predmeti parnica za ništavosti ženidbe, koji su se u ovom vremenu kojem živimo povećale. Crkva nastoji svakako i kroz svoj pravni sustav biti blizu ljudima i pomoći im u njihovoj aktualnoj situaciji, tako da se sve ne svodi samo na čisto pravne formalnosti, nego da se ostvari briga duša koja je primarna zadaća crkve u ovome svijetu“, rekao je Lulić i dodaje kako je kanonsko pravo temelj njihova djelovanja koje prati potrebe današnjice.

„Svakako se gledaju potrebe i kontekst u kojem crkva živi. Tako smo nedavno bili sudionici proglašenja motuproprija Pape Franje kojima se ubrzao postupak za proglašenjem ništavnosti ženidbe. Naravno slučajevi u kojima postoji notorna činjenica da je ženidba već u samom startu ništavno sklopljena, ali inače i sami postupci nisu nikada predugo trajali. Oni na prvostupanjskom sudištu ne smiju trajati dulje od godinu dana“, pojasnio je Lulić.

Sisački biskup Vlado Košić je istaknuo kako su važne životne teme prisutne na ovom simpoziju. „Oni razmatraju te naše dodirne točke sa drugim kršćanskim crkvama i nekršćanskim vjerskim zajednicama s kojima želimo imati dobre odnose i s kojima imamo čisto životne nekada teme, kao što su mješovite ženidbe gdje se zajedno u život uključuju ljudi iz različitih crkvenih, odnosno vjerskih zajednica. Treba naći rješenje za njih, a onda je i pitanje ovog postupka poništenja ženidbe kada su neke ženidbe upitnog karaktera od samog početka ako nisu bile valjano sklopljene, onda postoji sud za te primjere, za te slučajeve“, rekao je Košić koji je ujedno izrazio zadovoljstvo što je Sisak domaćin ovog simpozija ove godine.

Sve nazočne je pozdravila i Ivanka Roksandić, predsjednica Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije koja je istaknula kako vjeruje da će crkveni pravnici razmotriti zakone i propise na ovom simpoziju koji ih tište. „Znamo da crkva ima svoje propise i zakone. Crkva isto reformira vrlo često svoje zakone i vjerujem da će danas razriješiti mnoge dileme. Današnja tema je tema koja u ovo doba je prisutna u društvenoj zajednici. Mislim da će ono što tišti naše sugrađane, vjernike, možda razriješiti upravo odnose neke u ženidbi, krštenjima, naročito kada je pitanje različitih vjera i konfesija, mislim da će ovaj simpozij dati odgovore na neka ta pitanja“, rekla je Roksandić koja je na kraju suradnju sa vjerskim zajednicama na području Sisačko-moslavačke županije ocijenila dobrom jer svi zajedno rade za dobrobit sugrađana Sisačko-moslavačke županije.

Komentari

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.