Energetska obnova zgrade Učiteljskog fakulteta u Petrinji Energetska obnova zgrade Učiteljskog fakulteta u Petrinji
ZAGREB/ PETRINJA – Konferencija za novinare o dodjeli bespovratnih sredstava Europskoga fonda za regionalni razvoj (EFRR) za projekt Energetska obnova zgrade Učiteljskog fakulteta Sveučilišta... Energetska obnova zgrade Učiteljskog fakulteta u Petrinji

ZAGREB/ PETRINJA – Konferencija za novinare o dodjeli bespovratnih sredstava Europskoga fonda za regionalni razvoj (EFRR) za projekt Energetska obnova zgrade Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu – Odsjek u Petrinji održana je u srijedu,6. prosinca 2017. u Vijećnici Učiteljskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Na konferenciji su sudjelovali rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras, dekan Učiteljskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Ivan Prskalo i prodekan Učiteljskoga fakulteta s Odsjeka u Petrinji doc. dr. sc. Marko Badrić.

Svrha ovoga projekta provedba je mjera energetske obnove i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnoga sektora u kojima javne ustanove obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja i koje će rezultirati smanjenjem potrošnje energije za grijanje i hlađenje kroz integrirani pristup te se upravo Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu odlučio za prijavu na ovakav natječaj za svoj odsjek u Petrinji s ciljem smanjenja troškova za energiju i smanjivanje onečišćujućih tvari (CO2).

Dekan Učiteljskoga fakulteta prof. dr. sc. Ivan Prskalo opisao je kako je tekao postupak prijave na javni poziv Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja pod nazivom „Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja“, a koji je u konačnici rezultirao odobravanjem dodjele sredstava i potpisivanjem ugovora 6. studenoga 2017. godine. Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu potpisao je Ugovor s Ministarstvom graditeljstva i prostornoga uređenja kao Posredničkim tijelom 1 i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kao Posredničkim tijelom 2. Projekt se sufinancira Sredstvima Europskoga fonda za regionalni razvoj (EFRR)u okviru Operativnoga programa Konkurentnost i kohezija (OPKK) 2014. – 2020.

Ukupna vrijednost Projekta određuje se na 3.721.213,99 kuna, dok se ukupni prihvatljivi troškovi određuju na 3.684.785,11 kuna. Bespovratna sredstva dodijeljena su u iznosu od 2.260.535,89 kuna što predstavlja 61,35 % ukupno prihvatljivih troškova.

Rektor prof. dr. sc. Boras napomenuo je da je Učiteljski fakultet jedina sastavnica Sveučilišta u Zagrebu kojoj je odobren ovakav projekt te da su prema dostupnim informacijama još samo tri fakulteta u Republici Hrvatskoj dobila sufinanciranje ovakvoga projekta. Sveučilište u Zagrebu podržava korištenje mjera energetske učinkovitosti i ponosno je što se Učiteljski fakultet odlučio na sudjelovanje u ovakvome projektu. Sveučilište poziva sve sastavnice da se u sljedećim pozivima prijave na natječaje ovakve vrste. Sveučilište u Zagrebu pomoći će Učiteljskome fakultetu u sufinanciranju preostaloga dijela troškova.

Prodekan doc. dr. sc. Marko Badrić naveo je da su pripreme prikupljanja potrebne dokumentacije počele krajem 2015. godine, a u 2016. je započeta izrada projekta energetske obnove. Ukupno trajanje projekta je 18 mjeseci od dana potpisivanja ugovora, pa je prema tome početak radova planiran za svibanj 2018., dok se kraj radova i završetak projekta planiraju do kraja prosinca 2018. godine. Zgrada se nalazi u energetskome razredu E te se planiraju izvesti građevinske mjere na trima razinama: 1) toplinska izolacija vanjskih zidova, 2) zamjena vanjske stolarije, 3) toplinska izolacija stropa prema negrijanomu tavanu i svi pripadajući radovi vezani uz ove mjere. Provedbom ovih mjera planira se ušteda u potrošnji energije 52,67 % kao i prijelaz u energetski razred C.

Na Odsjeku u Petrinji Učiteljskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu studira gotovo 500 studenata iz različitih krajeva Republike Hrvatske, pa prema tome cilj projekta nije samo obnova zgrade nego je krajnji cilj i poboljšanje kvalitete studiranja, kao i općega zadovoljstva studenata u Odsjeku u Petrinji, ali u širem smislu i podizanje kvalitete života mladih na području Grada Petrinje i čitave Sisačko-moslavačke županije.

U konačnici dekan Učiteljskoga fakulteta prof. dr. sc. Ivan Prskalo i prodekan doc. dr. sc. Marko Badrić zahvalili su rektoru prof. dr. sc. Damiru Borasu na svrsishodnoj pomoći Sveučilišta u Zagrebu u realizaciji ovoga projekta. Također, predstavnici Učiteljskoga fakulteta, kao i rektor Sveučilišta u Zagrebu zahvalili su gradonačelniku Grada Petrinje Darinku Dumbović i županu Sisačko-moslavačke županije Ivi Žiniću koji su pristali financijski poduprijeti Učiteljski fakulteti u realizaciji ovoga projekta.

Izvor: Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu – Odsjek u Petrinji

Komentari

Slađana Marković Novinar

Osvježenje Petrinjskog radija od srpnja 2016.godine. Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.