Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
ošdtadijanovićnaslov

Europski dan prevencije seksualnog nasilja nad djecom obilježen u OŠ Dragutina Tadijanovića

PETRINJA – „Prevencija seksualnog nasilja nad djecom“, naziv je predavanja koje su ovog ponedjeljka za učenike petrinjske Osnovne škole Dragutina Tadijanovića održali psiholog Armin Hadžić, voditelj Savjetovališta za djecu, adolescente i obitelj koje djeluje pri POU Hrvatski dom i kontakt policajac Policijske postaje Petrinja, Goran Pejnović.

„Danas imamo predavanje za učenike sedmih i osmih razreda Osnove škole Dragutina Tadijanovića na temu „Prevencija spolnog, odnosno seksualnog nasilja nad djecom“ u okviru obilježavanja Europskog dana prevencije seksualnog nasilja nad djecom koji se na preporuku Vijeća Europe diljem Europske unije obilježava na današnji dan, 18. studenog. To nam je jedna od tema koje obilježavamo u ovom mjesecu – 16.studenog smo obilježili Međunarodni dan tolerancije. Slijedi nam 19. studenog – Svjetski dan prevencije nasilja, a onda 20. studenog i Međunarodni dan prava djeteta“, objasnio je prof. Armin Hadžić.

Ovakva preventivna predavanja, Savjetovalište organizira u suradnji s kontakt policajcima Policijske postaje Petrinja, s kojima, ističe Hadžić, imaju odličnu suradnju.

„Ovom temom nastavljamo jednu jako uspješnu suradnju Savjetovališta za djecu, adolescente i obitelj s kontaktom policijom, odnosno policijskim djelatnicima Goranom Pejnovićem i Daliborom Barutom s kojima odrađujemo taj dio javnog preventivnog rada među djecom i mladima. Stvarno, tu mogu naglasiti jedan uzorit rad na koji bi se mogle i druge, puno veće sredine ugledati, kako multidisciplinarno odrađujemo teme prevencije nasilja i prevencije ovisnosti. O svemu što je aktualno educiramo i roditelje, kako bismo poboljšali kvalitetu života, mentalno zdravlje i sreću naše djece, mladih i obitelji“, rekao je Hadžić.

Predavanje o prevenciji seksualnog nasilja, pogotovo o opasnostima koje u tom smislu „vrebaju“ na djecu i mlade na internetu, zajedno s psihologom Hadžićem, učenicima je održao kontakt policajac Goran Pejnović.

„Kao i svake godine, uvijek na ovaj dan, 18. studenog, dakle na Europski dan prevencije seksualnog nasilja nad djecom i zaštite djece od spolnog zlostavljanja i iskorištavanja, u suradnji s gospodinom Arminom, želimo upozoriti na sve one opasnosti koje se mogu dogoditi putem društvenih, odnosno internetskih mreža, prilikom korištenja mobitela, računala, laptopa, tableta, dakle svih elektroničkih uređaja koje koriste. Nastojimo ih podučiti kako ih koristiti na pravilan način i da se znaju samozaštitno ponašati“, rekao je Pejnović, pojasnivši, između ostalog, što „samozaštitno“ ponašanje podrazumijeva.

„To u biti znači da dobro razmisle o onome što žele objaviti i na koji način žele sebe prezentirati putem internetskih mreža. Jedna od poruka ovog predavanja glasi: „Prije nego što staviš neku sliku na internet, zapitaj se bi li htio da je tvoji roditelji i profesori vide“. Ono što je bitno napomenuti, a mi to kroz ove preventivne prezentacije u školama i radimo, skrećući pozornost djeci da na tim internetskim, odnosno društvenim mrežama nikad nisu sami. Uvijek je tu prisutan i netko tko im ne želi dobro, odnosno počinitelji koje mi jako želimo razotkriti putem svih naših mogućih zakonskih odredbi i zakonskih ovlasti koje su nam na raspolaganju i koje možemo koristiti za borbu protiv takvog oblika nezakonitog ponašanja i provođenja nekih nezakonitih radnji.“

 
Google Photos Refresh Token invalid. Please authenticate from Photonic → Authentication.
Error encountered during authentication:
{
  "error": "disabled_client",
  "error_description": "The OAuth client was disabled."
}
See here for documentation.

 

Slađana Marković

Slađana Marković

Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.

NAJNOVIJE VIJESTI

X