Europski tjedan mobilnosti: “Dijeljenje te vodi dalje” Europski tjedan mobilnosti: “Dijeljenje te vodi dalje”
U organizaciji Europske komisije i nekoliko europskih organizacija od 2002. godine kontinuirano se godišnje u razdoblju od 16. do 22.rujna obilježava Europski tjedan mobilnosti.... Europski tjedan mobilnosti: “Dijeljenje te vodi dalje”

U organizaciji Europske komisije i nekoliko europskih organizacija od 2002. godine kontinuirano se godišnje u razdoblju od 16. do 22.rujna obilježava Europski tjedan mobilnosti.

Tradicionalno šest Udruga iz Siska i Petrinje, koje imaju potpisan Sporazum o međusobnoj suradnji, organiziraju obilježavanje Europskog tjedna mobilnosti na području Sisačko-moslavačke županije. Tako u organizaciji Dijabetičkog Društva Grada Siska, Udruge slijepih SMŽ-Sisak, Udruge invalida rada grada Siska, Udruge za terapijsko i rekreacijsko jahanje KAS, Građanske inicijative “Moj grad Sisak” i Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije održat će se u navedenom razdoblju niz rekreativnih, edukativnih  i promotivnih akcija s ciljem skretanja pažnje javnosti i da osobe s različitim stupnjem invaliditeta i bolesti imaju zajamčeno pravo na mobilnost i samostalnost u kretanju unutar zajednice u kojoj žive.

Ove se godine Europski tjedan mobilnosti promovira temom “Čista, zajednička i inteligentna mobilnost” (engl. Clean, shared and intelligent mobility) i poziva na uključivanje u akciju “Dijeljenje te vodi dalje” (engl. Sharing gets you further), kojom se promiče zajednička mobilnost koja može imati pozitivan utjecaj na gradove i naselja jer svaki automobil koji se koristi za zajedničku vožnju pomaže u smanjivanju ukupnog broja osobnih automobila na cesti. Dijeljenjem se utječe i na lakše prometovanje različitih prijevoznih sredstava kao što su automobili, bicikli te javni promet.

Cilj svih akcija, tijekom Europskog tjedna mobilnosti, je skrenuti pažnju na osobe s invaliditetom koje imaju pravo ravnopravno sudjelovati u javnom životu te da na njih cjelokupna zajednica treba obratiti pozornost kao na ravnopravne sudionike u prometu, ali i na pristupačnost i prilagodbu ustanova, uslužnih  djelatnosti, drugih javnih objekata  te svakako na prilagođenost  u prometu i veći broj parkirališnih mjesta.

“Mobilnost uz pristupačnost i stanovanje predstavlja osnovni preduvjet za uključivanje osoba s invaliditetom u aktivnosti svakodnevnog življenja i njihovo uključivanje u zajednicu te sljedeći tjedan posebno, a inače to činimo i svakodnevno kroz rad svojih Udruga, želimo osvijestiti društvo o svim preprekama na koje osobe s invaliditetom svakodnevno nailaze i poticanje svih dionika na suradnju da se zajedničkim naporima one uklone. Neostvarivanje pristupačnosti je povreda ustavnog prava na jednakost, a također predstavlja i diskriminaciju osoba s invaliditetom u odnosu na osobe bez invaliditeta.”, poručuju iz navedenih udruga.

U nastavku donosimo plakat s rasporedom svih aktivnosti tijekom Europskog tjedna mobilnosti.

 Eurospki tjedan mobilnosti 2017

Komentari

Matea Srebačić Novinar / Voditelj

Glas osvježenja u eteru Petrinjskog radija. Višegodišnje iskustvo u radu u medijima kao voditeljica i novinarka odlučila je pokazati u našem okruženju Petrinjskog radija i Portala53. Budit će vas rano ujutro ili vam poslijepodnevne sate učiniti opuštenijima, nasmijavati vas ili vam uljepšati dan svojim osmijehom, naravno, i davati vam uvijek i na vrijeme sve potrebne informacije.