Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
izboriuniverzalnakutija

Evo kako glasaju osobe koje su u samoizolaciji i osobe izvan biračkog mjesta

PETRINJA – Državno izborno povjerenstvo je objavio način glasanja osoba u samoizolaciji. Kako bi birači, koji će na dan 5.srpnja biti u samoizolaciji, mogli glasati, dužni su se javiti nadležnom gradskom ili općinskom izbornom povjerenstvu do četvrtka 2.srpnja i zatražiti da im se, uslijed izrečene mjere samoizolacije, omogući glasanje na adresi prebivališta. Kontakt podaci Gradskog izbornog povjerenstva Grada Petrinje su : telefon 044/515-232 ili 044/515-222, elektronička pošta : [email protected]

Zbog velikog broja upita građana, Stožer Civilne zaštite Grada Petrinje donio je i najvažnije upute koje se odnose na način glasanja izvan biračkog mjesta.

Preporučuje se biračima da u jutarnjim satima izmjere tjelesnu temperaturu. Ako je u jutarnjim satima tjelesna temperatura viša od 37,2 °C i/ili ako birači imaju respiratorne simptome ili druge simptome karakteristične za SARS-CoV-2 (COVID-19), preporučuje se biračima da se jave telefonom nadležnom liječniku. Biračima kojima je dijagnosticirana zaraza sa SARS-CoV-2 (COVID-19) neće se moći osigurati glasanje s obzirom da im je izrečena mjera izolacije (čl. 21. Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti), a koja uključuje i zabranu kontakata sa svim drugim osobama, pa samim time i kontakta sa članovima biračkog odbora.  

Članovi biračkog odbora koji posjećuju birača koji ne može pristupiti biračkom mjestu zbog teže bolesti, nemoći ili s obzirom na postojanje invaliditeta biraču omogućuju glasanje na način da sve radnje obavljaju ispred ulaznih vrata u stan/kuću u kojem/kojoj se birač nalazi, osim ako birač nije u mogućnosti pristupiti ulaznim vratima kada članovi biračkog odbora sve radnje obavljaju u stanu/kući. U stan/kuću član biračkog odbora ulazi s nazuvcima na cipelama. Članovi biračkog odbora koji posjećuju birača koji ne može pristupiti biračkom mjestu zbog izrečene mjere samoizolacije omogućuju biraču glasanje isključivo na način da sve radnje obavljaju ispred ulaznih vrata u stan/kuću u kojem/kojoj se birač nalazi.

Članovi biračkog odbora koji posjećuju birača koji ne može pristupiti biračkom mjestu obavezno nose maske i rukavice. Članovi biračkog odbora koji posjećuju birača nose sa sobom dezinficijens za ruke te dezinficiraju rukavice (kao što bi dezinficirali ruke da nemaju rukavice) prije i poslije svake posjete pojedinom biraču. Dezinficijensom se dezinficiraju i ruke birača prije i poslije glasanja. Birači kojima je izrečena mjera samoizolacije tijekom glasanja obavezno nose maske.

Naprijed navedene upute primjenjuju se i na glasanje birača koji ne mogu pristupiti biračkom mjestu zbog invaliditeta, uslijed čega im se omogućava glasanje izvan prostorija.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X