Festival „Ars organi Sisciae“ stigao i u Petrinju Festival „Ars organi Sisciae“ stigao i u Petrinju
PETRINJA – Nakon Gline i Siska, 13.Međunarodni orguljaški festival „Ars organi Sisciae“ stigao je i u Petrinju. U Župnoj crkvi Svetog Lovre održan je... Festival „Ars organi Sisciae“ stigao i u Petrinju

PETRINJA – Nakon Gline i Siska, 13.Međunarodni orguljaški festival „Ars organi Sisciae“ stigao je i u Petrinju. U Župnoj crkvi Svetog Lovre održan je program u sklopu kojeg su nastupili Katarina Javora i Krešimir Klarić na orguljama. Zadovoljstvo što je festival došao i u Petrinju iskazala je Valentina Badanjak Pintarić, predsjednica Hrvatske udruge „Ars organi Sisciae“ i producentica festivala.

„U Petrinju smo došli točno u sredini, na vrhuncu festivala. To uistinu i je programski vrhunac, jer prvi puta predstavljamo ovo dvoje mladih umjetnika, sjajni orguljaši Katarina Javora i Krešimir Klarić, uz to prvi puta imamo program za dva orguljaša četveroručno na festivalu. Veliko mi je zadovoljstvo da upravo u Petrinji, koja nas već godinama podržava, imamo ovakav program“, rekla je Badanjak Pintarić.

Otkriva i u kakvom su programu svi okupljeni mogli uživati. „Jako zanimljiv program kojeg do sada uopće nismo imali priliku čuti. Durufle, krasan Prelude et Fugue, koji opet ima jednu zanimljivu priču koju je Durufle skladao za jednog mladog čovjeka koji je izašao pred njemački streljački vod. Zatim imamo Hessea, Fantasiu u d-molu za orgulje četveroručno, Schumanna kojeg nismo imali na programu do sada, svakako nezaobilaznog Bacha. Čajkovski, Ples šećerne vile, Orašar, jedan isto specifikum ovog večerašnjeg programa“, otkrila je Badanjak Pintarić.

Katarina Javora trenutno predaje glazbeno teorijske predmete u Umjetničkoj školi Franjo Lučić u Velikoj Gorici te je dugi niz godina orguljašica u župnoj crkvi Svete Male Terezije od Dijeteta Isusa te crkvi Marije Pomoćnice u Zagrebu, dok je Krešimir Klarić glavni orguljaš Nacionalnog svetišta svetog Josipa i župe Blažene Djevice Marije Snježne u Karlovcu-Dubovcu te župe Presvetog srca Isusovog u Karlovcu-Novom centru.

Jedan od pokrovitelja ovog festivala je i Grad Petrinja, a isti je došao podržati i petrinjski gradonačelnik i saborski zastupnik Darinko Dumbović. „Ono što mogu reći je da Petrinja večeras ima veliku čast da pokažemo kako smo uvijek bili centar kulture, dobre glazbe i svega što je u temeljima kulturnog života Petrinje. Kada slušamo ove prekrasne orgulje koje su najljepše orgulje na svijetu, orgulje koje pokazuju nešto što nigdje ne možeš ćuti. Kada uđeš i čuješ te zvukove, to su nebeski zvukovi. Mislim da je ovo jedan predivan događaj, sa tim događajem je lijepo večeras živjeti, lijepo se osjećamo u našoj crkvi, našem parku“, istaknuo je Dumbović, uz kojeg je na koncertu bila i zamjenica gradonačelnika dr.Viktorija Kaleb.

Nakon Gline, Siska i Petrinje, Međunarodni orguljaški festival će biti održan i u Selima, Martinskoj Vesi, Voloderu i zaključno u Ivanić Gradu.

Komentari

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.