Filip Radenić viceprak Hrvatske u šahu do 17 godina Filip Radenić viceprak Hrvatske u šahu do 17 godina
VINKOVCI/SISAK – U Vinkovcima 23. do 30. srpnja 2017. godine održano je pojedinačno šahovsko juniorsko prvenstvo Hrvatske. Od sisačkih šahista nastupili su Filip Radenić u... Filip Radenić viceprak Hrvatske u šahu do 17 godina

VINKOVCI/SISAK – U Vinkovcima 23. do 30. srpnja 2017. godine održano je pojedinačno šahovsko juniorsko prvenstvo Hrvatske.

Od sisačkih šahista nastupili su Filip Radenić u muškoj konkurenciji do 17 godina i Tereza Dejanović u ženskoj konkurenciji do 17 godina.

Nakon 9. Kola u konkurenciji 38 najboljih hrvatskih juniora, Filip Radenić je ostvario odličan rezultat osvajanjem drugog mjesta u iznimno jakoj konkurenciji, gdje je po rejtingu bio tek četvrti. Filip je dokazao da je jedan od najboljih mladih igrača u Hrvatskoj a iza sebe već  ima i vrlo uspješan nastup za mladu olimpijsku reprezentaciju. Već od prvih kola je bilo jasno da će Filip postići dobar rezultat. No, nakon remija protiv kasnijeg pobjednika Miljenka Muhe i pobjede protiv prvog favorita Tea Tomulića, postalo je jasno da bi Filip mogao dosegnuti i drugo mjesto. Pobjedom u zadnjem kolu protiv odličnog Stjepana Dabića i to crnim figurama, Filip je stavio točku na i, osiguravši drugu poziciju i plasman na međunarodna natjecanja. Još je važnije napomenuti da Filip nije izgubio niti jednu partiju.

Konačan poredak :

  1. Miljenko Muha FM (Mladost Zagreb) 8, 2. Filip Radenić MK (Sisak) 7, 3.-4. Oliver Kukas MK (Oroslavje), Enrico Ghersinich MK (Vladimir Gortan Poreč) po 6,5 5.-6. Teo Tomulić FM (Junior Rijeka), Borna Ćotić MK (Mornar Split) po 6, 7.-11. Marko Novosel I (Stubica, Donja Stubica), Stjepan Dabić I (Sladorana Županja), Benjamin Kanižaj II (Stridon Štrigova), Krunoslav Šimunić I (Mornar Split), Mato Mićan I (Đakovo) po 5,5 bodova itd.

Tereza Dejanović, iako puno mlađa, bila je jedna od djevojaka na koje se ozbiljno računalo u podjeli odličja. No, nesretan splet okolnosti i previdi u ključnim partijama, Terezu su na kraju gurnuli na 7. mjesto.

Propušteno kadetsko prvenstvo i manji broj partija bi mogli biti razlog njezine nedovoljne uigranosti. Šah je igra koja traži kontinuitet rada i igre uz minimalno 80 partija godišnje i svako propuštanje višestruko dokazanih pravila prije ili kasnije rezultira padom forme i rezultata. Tereza s 50 % osvojenih bodova svakako nije zadovoljna rezultatom u konkurenciji gdje je prošle godine osvojila naslov viceprvakinje. Zanimljivo je da ni Marija Smetiško, druga sjajna mlada šahistica Poleta iz Buševca od koje se puno očekivalo, nije briljirala na ovom prvenstvu. Vjerujemo da je kriza kod ovih šahistica privremena.

sahWW1

Konačan rezultat :

  1. Ena Cvitan FM (Liburnija Rijeka) 8, Nikolina Golub MK (Draga Rijeka) 7, 3. Jelena Dašić MK (Rječina Dražice) 6, 4. Ema Bevanda MK (Picok Đurđevac) 5,5 5. Karmela Mićan MK (Đakovo) 5, 6.-7. Marija Smetiško MK (Polet Buševec) i Tereza Dejanović MK (Sisak) 4,5 itd.

U muškoj konkurenciji do 19 godina međunarodni majstor Jadranko Plenča iz Liburnije Rijeka  je opravdao ulogu prvog favorita, ali jedva, jer je prvo mjesto podijelio s Brunom Makovcem mladim majstorskim kandidatom iz Slobode Mihovljan. Obojica su osvojila 7,5 bodova. Treće mjesto je osvojio MK Ante Leon Starčević iz Mladosti Zagreb sa 6,5 osvojenih bodova. Četvrti  je MK Sandro Šafar iz ŠK Junior Rijeka sa 6 osvojenih bodova itd.

U ženskoj konkurenciji do 19 godina najuspješnija je bila majstorica Heike Roklicer iz Donjeg Miholjca sa 4,5 osvojena boda ispred FM Mihaele Blažeke iz Mladosti Zagreb sa 4 boda i Ruže Purkić prvokategornice iz  ŠK Picok Đurđevac sa 3,5 osvojena boda. Četvrto mjesto zauzela je majstorska kandidatkinja Lucija Batory iz ŠK Junior Rijeka s 2,5 osvojena boda itd.

Komentari

Marin Fran Informativni urednik / Novinar

Glavni urednik informativnog programa Petrinjskog radija. Osim o informativnom programu, Marin Fran je posvećen i radijskom programu, tako da osim pisanja vijesti, Marin je i voditelj te urednik nekoliko emisija u programu Petrinjskog radija, kao što su emisija Trenica, A sada vi te Zvona Svetog Lovre.