„Fišijada“u Petrinji postala punoljetna – najbolji fiš za „Pet plus“ „Fišijada“u Petrinji postala punoljetna – najbolji fiš za „Pet plus“
  PETRINJA – „Fišijada “ u Petrinji doživjela je „punoljetnost“, odnosno svoje 18. uspješno izdanje koje su pod pokroviteljstvom... „Fišijada“u Petrinji postala punoljetna – najbolji fiš za „Pet plus“

[g-carousel gid=”59463″ img_max_w=”150″ height=”100″ h_type=”%”]

 

PETRINJA – „Fišijada “ u Petrinji doživjela je „punoljetnost“, odnosno svoje 18. uspješno izdanje koje su pod pokroviteljstvom Grada Petrinje na Gradskom kupalištu organizirali Udruga športskih ribolovaca „Štuka – Kupa“ i Turistička zajednica grada Petrinje.

Program je počeo već u ranim jutarnjim satima natjecanjem u lovu bjelice na plovak.

„Pod pokroviteljstvom Grada Petrinje i ove godine se nalazimo na obalama naše lijepe Kupe. Ujedno zahvaljujemo Gradu Petrinji koji to godinama već prepoznaje. Ono što mi ribolovci najviše volimo, to je pecanje i sama fišijada. Danas se okupilo dvadesetak natjecatelja u tri kategorije – kadetkinje, juniori i seniori. Kao što vidite lijep je dan, puno toga su uhvatili, upecali. Uskoro će krenuti i vaganje ulova, da vidimo tko je danas bio najsretnije ruke i kome ćemo dodijeliti najveće nagrade“, ispričao je Tihomir Ćorić, predsjednik Udruge športskih ribolovaca „Štuka – Kupa“.

Rame uz rame s odraslima, bjelkice, klenove i mrene lovile su i najmlađe natjecateljice Emili, Natali i Jana.

Dobar ulov, ribičima je poželio i petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović.

„Na ovakav lijepi ljetni dan, nema ljepšeg prostora u Petrinji i bližoj okolici nego što je ovaj prostor uz Kupu i Petrinjčicu. Tijekom ljeta, kad ima svoje sadržaje, taj prostor živi. Sadržaji daju nadgradnju svega onoga što imamo kroz tradicionalne vrijednost, kao što su to već postali „Fišijada“ i ova jutarnja „ribičijada“koja je jedna vrsta natjecanja između mladih i starih u tome tko će uloviti više bjelkica. Vidim da je na Kupalište stigao i veći broj novih suncobrana i da smo popravili sve što je trebalo. Ovdje odgovorno tvrdim da Grad Petrinja i Kupalište nikada nisu bili spremniji za ljetnu sezonu, gledajući i na sadržaje koji dolaze i one koji su već bili u zadnjih mjesec dana. Večeras nas ovdje čeka i klapa „Kampanel“ i što drugo reći, osim dođite, uživajte u ovoj prirodi koju nam je Bog dao i sačuvajmo tu našu prirodu“, poručio je jutros petrinjski gradonačelnik.

Gradsko kupalište ove je subote zaista živnulo i postalo „dnevnim boravkom“ Petrinjaca i njihovih gostiju. Uz ribiče, već od jutra su pristizali prvi kupači i oni koji su za kasnije htjeli „uloviti“ dobru poziciju u hladu. Tijekom dana posjetitelja je bilo sve više, mjesta za parkiranje sve manje.

Neki su se došli samo „bućnuti“, neki zaigrati odbojku na pijesku, neki „baciti“ nešto na roštilj, a na samu „Fišijadu“, testirati svoju vještinu kuhanja fiša, ove je godine stiglo 14 ekipa kojima se pridružila i ekipa organizatora – Udruga športskih ribolovaca „Štuka – Kupa“. Članovi Udruge, Dalibor Marković i Božo Kajganić (od ribe koju je pripremio i očistio predsjednik Ćorić) pripremali su besplatni fiš za posjetitelje.

„Kuhamo oko 80 litara fiša za podjelu. Unutra ima između 35 i 40 kila ribe – soma, štuke, šarana. Bogat je definitivno i ja se nadam da će svi uživati. Svake godine to napravimo. Podijelimo između 150 i 160 porcija. Uglavnom, ljudi su zadovoljni, kotlić se isprazni, pa vjerujem da će tako biti i ovaj put“, rekao je Dado Marković.

Osim u besplatnom fišu, posjetitelji „Fišijade“ mogli su ove godine uživati i u „šaranu na rašlje“. Pripremila ih je ekipa Vladimira Bistričkog, vlasnika Seoskog turizma Bistrički iz Osekova.

„Prvi put sam na Fišijadi u Petrinji. Zahvaljujem ovom prilikom i Turističkoj zajednici i gradonačelniku Dumboviću koji su nas pozvali. Nadam se da ćemo i ubuduće surađivati s Petrinjom. Atmosfera je idealna i ja sam iznenađen. Vi Petrinjci imate „more“ kakvo nitko nema. Prvi put sam ovdje i rekao sam da odsad obavezno dolazim ovdje na kupanje, jer ovo je nešto fantastično. Kad je vani najbolje vruće, ova rijeka dosta je hladna da se u njoj može osvježiti, tako da se  „bilježim“ za kupanje“.

Stavljajući ribu na rašlje, Bistrički je otkrio kako ju on priprema.

„Ima tu tri – četiri vrste ribe: šarana, amura, hanje … Prije dva – tri dana ribu smo očistili i stavili u pac. Posolili smo, popaprili, dodali vegete i malo ljute paprike i onda je to stajalo dva dana u pacu, u hladnjaku. Evo, danas smo došli k vama u Petrinju da to degustirate.“

Tridesetak riba na rašljama peklo se oko sat vremena, a „nestale“ su u „roku odmah“. Bistrički obično uz šarana na rašlje poslužuje i krumpir salatu ili grah salatu s bučinim uljem, no ovako „s nogu“, slasno je bilo i uz malo kruha.

Samo natjecanje u kuhanju fiša počelo je oko 17 sati. Među nekim već iskusnim ekipama, u ulozi „debitantica“ našle su se ove godine članice ekipe „Amurove strijele“. Iza „strelovitog“ naslova – dobro nam poznata lica članica petrinjskog  Ženskog vokalnog ansambla „Petrus“. Pojačale su se pridruženim članicama, „pobočnicama“ kako kažu, pa su zato odlučile nastupiti pod imenom „Amurove strijele“.

„Olujom mozgova i bljeskom genija došle smo do ovog naziva koji asocira na ljubav, ali zapravo se radi o ribi, riječnoj, jako kvalitetnoj“.

Za svoj prvi nastup na „Fišijadi“ odlučile su se za „taktiku“ ležernog pristupa.

„Fiš se skuha za sat vremena. Sad je pola šest, u sedam se daju uzorci. Što ćemo mi raditi u to vrijeme? Lijepo ćemo pjevati, veseliti se, smijati, slaviti rođendan. Dva rođendana. Tri rođendana zapravo, a fiš će već doći na red do 7 kad se daju uzorci“, otkrila je „prva kuhača“ ove ekipe Vesna Brebrić.

Tik do „Amurovih strijela“, sa svojim poznatim sloganom „Susjedi svih zemalja ujedinite se“, svoj fiš su krčkale „Cesarićke“, ekipa susjeda iz Ulice Dobriše Cesarića, naravno uz svoju vjernu ekipu navijača koja ih podržava čitanjem Cesarićevih stihova.

Iz Parka prirode Lonjsko polje, odnosno Osekova, na Fišijadu u Petrinji ove je godine stigla tročlana ekipa „Uzaludni pokušaj“. Ne boje li se da bi im ime koje su si dali, moglo biti i rezultat na natjecanju?

„Vidjet ćemo na kraju! Mi smo se pripremili za zadnje mjesto. Sve ćemo ih potjerat ispred sebe“, kažu kroz smijeh. Ozbiljno pak dodaju kako su uz kvalitetnu ribu, osnova za dobar fiš domaći luk i paprika, ali ona slavonska.

Dobro raspoložena bila je i ekipa „Visoko stisnuti“.

„Mi smo ekipa starih prijatelja. To je poznanstvo koje traje već nekoliko godina. Znamo se zahvaljujući nogometu, prije svega su to roditelji i djeca okupljeni oko Nogometnog kluba „Mladost“, ali evo proširujemo „djelatnost“. Sad smo prešli na ugostiteljstvo i bacili se na fišijade“, rekao je Silvio Krsnik.

Nogometaši obično vole govoriti o tablicama i rezultatima, pa gdje se oni vide na tablici ovogodišnje Fišijade?

„Pa za sad se još vidimo“, kažu kroz smijeh.

Imaju li kakav poseban recept, možda neki tajni sastojak fiša?

„Tajna našeg uspjeha su sitno sjeckani crveni luk i nokti s kažiprsta i palca … smijeh… Ma ne, tajna je u ribi. Mi ne podvaljujemo kao drugi morsku ribu, mi koristimo čisti brancin … smijeh … Ma nama je zapravo spas samo kiša. Samo nas ona može spasiti“, kaže ova zafrkantska ekipa.

Fišijade u Petrinji ne propušta ni Hrvatski sindikat pošte. Svjedoče tome i brojni pehari koje su dosad osvajali, a ove godine su ih ponosno izložili u blizini svog kotlića.

„Zbog brojnih obaveza došli smo ove godine u nešto manjem sastavu, s dvije ekipe, ali se još uvijek ne damo. Pripreme su već pri kraju i nadamo se uspjehu“, rekla je Ankica Gorup iz ekipe Petrinjskih poštarica.

Od svog osnutka, na Fišijadama redovno sudjeluje i Hrvatsko planinarsko društvo Petrinja.

„Ima nas dvadesetak, svi smo planinari, ljubitelji prirode, a ujedno volimo u prirodi i nešto malo skuhat, dobro pojest, popit i proveselit se, tako da je ovo baš nešto za nas“, kažu.

Uz mirise fiša koji su se širili iz njihovih kotlića, dobro raspoložene bile su i ostale ekipe: „Pero i Mario“, „Pišulje“, „Petrus“, „Pet plus“i „Veseli kumovi“. U ovoj posljednjoj, kuhao je Milivoj Horvatić, prošlogodišnji pobjednik (i ne samo prošlogodišnji – Horvatić je 15 puta pobjeđivao na Fišijadama). Na pitanje, kuha li još jedan pobjednički fiš, slegnuo je ramenima:

„A ne znam hoće li biti pobjednički ili neće. Vidjet ćemo“.

Dok su se kuhari trudili pripremiti fiš kojim će ostaviti što bolji dojam na nepca žirija, posjetitelje Fišijade zabavljali su Tamburaši ljubavi iz Osekova.

Nakon što su kuhari završili svoj dio posla i predali uzorke, red je došao na Ocjenjivački sud u sastavu Zdravko Ljubešić, Božidar Kajganić, Željko Kotaranin, Marko Dorbola, Danijel Jagić i predsjednik Darko Kirin (prvak Hrvatske na državnom natjecanju u Osijeku-majstor fiš paprikaša).

Ocjenjivački sud ne zna koji je čiji fiš, jer se uzorci predaju pod određenim rednim brojem. Ocjenjuju se boja, cjelovitost ribe, gustoća i okus. Na kraju se ocjene svih sudaca zbroje i dobije se konačni rezultat.

Prije proglašenja najboljih u kuhanju fiš paprikaša, dodijeljene su medalje ribičima koji su sudjelovali u jutarnjem natjecanju u lovu bjelice na plovak.

Osvajači medalja po kategorijama su:

Kadetkinje:

1.Jana Vrbanac

2.Natali Norković

3.Emili Norković

Kadeti:

1.Patrik Vrbanac

2.Leonardo Norković

Juniori:

1.Luka Šimik (i pobjednik cjelodnevnog natejcanja)

2.Ivan Komlinović

3.Matija Šimek

Seniori:

1.Damir Lehanka

2.Milan Kaurić (prošlogodišnji pobjednik)

3.Marijan Komlinović

4.Siniša Sremić

Ribičima je medalje uručio dr. Davor Ljubičić, a Katica Kudlek, vlasnica trgovine ribolovnog pribora sponzorske poklon bonove.

Konačno, došlo je vrijeme i za proglašenje ovogodišnjih najboljih kuhara fiša. Članovi ocjenjivačkog suda nisu imali lak posao, priznao je njegov predsjednik Darko Kirin.

„Pomaka ima jako puno. Poslušali ste moje lanjske savjete i osamdeset posto ste se popravili od prošle godine“, pohvalio je Kirin natjecatelje. Razlika između tri prvoplasirana bila je u neznatnim nijansama.

Sa 76 bodova, treće mjesto osvojila je ekipa Hrvatskog planinarskog društva „Petrinja“.

Drugo mjesto, sa 77 bodova, osvojio je fiš višestrukog pobjednika dosadašnjih Fišijada u Petrinji, Milivoja Horvatića i ekipe „Veseli kumovi“.

Najbolji fiš ove su godine skuhali Goran Norković i Miroslav Ovanin, članovi ekipe „Pet plus“ koji su za svoj fiš dobili 79 bodova. Iako im ovo nije prva pobjeda na Fišijadi, prvom se mjestu nisu nadali.

„Prvo mjesto, ne znam, mislim da smo ga dosad jedno dva puta osvojili, ali svake godine zajedno s Milivojem kuhamo, tako da nije čudo. To su u biti sve samo rezultati jednog čovjeka. Iskreno, ja sam mislio da će Milivoj ovaj put definitivno pobijediti, jer činilo mi se da je boja njegova fiša kvalitetnija i ljutina bolja, ali evo, komisija je mislila drugačije. Meni je bitno da smo mi sudjelovali i da ćemo sudjelovati i ubuduće“, rekao je Goran Norković iz pobjedničkog tima „Pet plus“.

Učenici su tako ove godine nadmašili učitelja, a što su od njega naučili – što to dobar fiš činim dobrim fišem?

„Dobar fiš čini zapravo jako, jako puno truda i što bi moji dečki iz zezancije rekli, dobra orada i brancin“, kroz smijeh je rekao Norković koji je svojom ribičkom strašću „zarazio“ čitavu obitelj (djeca su osvojila medalje u lovu bjelice na plovak u svojoj kategoriji, dok je supruga ovaj put bila moralna podrška).

Dodjelom medalja i pehara, završila je „Fišijada“, ali ne i prilika za opušteno ljetno druženje na Gradskom kupalištu u Petrinji. U nastavku večeri, nastupila je klapa „Kampanel“.

Na početku koncerta, s članovima „Kampanela“ zapjevao je i petrinjski trajni đakon Vjekoslav Uvalić. Njegova velika želja, koja mu se sinoć i ispunila, bila je da s članovima ove klape otpjeva „Croatio iz duše te ljubim“.

Svatko je ove subote na Gradskom kupalištu u Petrinji mogao pronaći nešto za sebe, a u konačnici, ovogodišnjom manifestacijom „Fišijada i ribička noć“, zadovoljna je bila i Ivanka Držaj, direktorica Turističke zajednice grada Petrinje.

„Prije svega vidim da su naši dragi sugrađani i naši gosti zadovoljni  ovim cjelodnevnim program, sa sadržajem, s ponudom i svi su, koliko vidim, uživali u spravljanju ribljeg paprikaša, naravno i u degustacijama. Uživali su i u šaranu na rašljama – tamo gdje se pekao bili su veliki redovi i bilo je jako ukusno.Imali smo gospodina Bistričkog kao gosta prvi put na našoj Fišijadi, a bit će tako i ubuduće vjerujem. Ako su ljudi zadovoljni na ovom našem prekrasnom kupalištu, onda sam i ja kao suorganizator našoj Ribolovnoj udruzi Kupa- Štuka. Sada nas u nastavku očekuje uživanje uz klapu Kampanel“, zaključila je Držaj.

Komentari

Slađana Marković Novinar

Osvježenje Petrinjskog radija od srpnja 2016.godine. Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.