Folklorni ansambl Ivan Goran Kovačić 65 godina postojanja proslavio koncertom i monografijom Folklorni ansambl Ivan Goran Kovačić 65 godina postojanja proslavio koncertom i monografijom
SISAK – Folklorni ansambl Ivan Goran Kovačić iz Siska je u sisačkoj Sportskoj dvorani Brezovica svečanim koncertom proslavio 65 godina postojanja, kao što je... Folklorni ansambl Ivan Goran Kovačić 65 godina postojanja proslavio koncertom i monografijom

SISAK – Folklorni ansambl Ivan Goran Kovačić iz Siska je u sisačkoj Sportskoj dvorani Brezovica svečanim koncertom proslavio 65 godina postojanja, kao što je istovremeno promovirana monografija povodom ove velike obljetnice za ovaj ansambl. Kako je istaknula glasnogovornica ansambla i članica Nevenka Patorčić, u 65 godina postojanja bilo je uspjeha, ali i problema.

„Međutim, obzirom na generacije koje su prošle i na više od 1400 ljudi i članova koji su prošli kroz ovaj Ansambl, pronoseći ljepotu i tradiciju, ne samo Posavine i Pokuplja, nego i cijele Hrvatske. FA IGK od 1952.godine do danas niže uspjehe i okuplja od najmlađih do onih zlatne dobi“, rekla je Patorčić i dodaje kako su najveći uspjeh imali 1976.godine kada su u Engleskoj među 52 zemlje sudionice, osvojili prvo mjesto na međunarodnom natjecanju.

Autor monografije o dugoj povijesti Folklornog ansambla Ivan Goran Kovačić je Vlatko Čakširan koji je istaknuo kako je ovaj Ansambl definitivno sisački istinski brend. „Od 1976.godine Ansambl je međunarodnog karaktera i od tada oni pripadaju na jednu europsku razinu. FA IGK se razvija u tri faze, prva je od 1952.do 1965.godine, nakon toga od 1968.do 1991.godine i posljednja faza od 1993.godine do danas. U sve tri faze imali su svoje uspone i padove, imali su svoje iznimne uspjehe poput osvajanja prvih mjesta na međunarodnim smotrama, kao što su imali padove u smislu da je opadao interes za folklor“, rekao je Čakširan.

Predsjednica Županijske skupštine Ivanka Roksandić je istaknula kako je kroz ovaj Ansambl prošlo jako puno generacija plesača i pjevača. „Ovo je već ne znam koja etapa u njihovom razvoju, ali uvijek prepoznatljivi. Oni prate kulturnu baštinu, tradiciju, kulturu ne samo ovog kraja nego cijele lijepe naše i zaista smo i mi na tome zahvalni. Zahvalni smo i na tome što oni sve više i više privlače mlade ljudi, oni su se pomladili i budućnost je ovdje osigurana“, rekla je Roksandić i podsjeća kako je Sisačko-moslavačka županija upravo ovaj Ansambl nagradila prije nekoliko godina nagradom za promicanje ugleda i promidžbu naše županije.

Foto:SMŽ

Komentari

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.