#Generacija za više od 350 djece, dar za Međunarodni dan obitelji #Generacija za više od 350 djece, dar za Međunarodni dan obitelji
  PETRINJA – Savjetovalište za djecu, adolescente i obitelj i Pučko otvoreno učilište Hrvatski dom Petrinja organizirali su povodom Međunarodnog dana obitelji, predstavu Teatra... #Generacija za više od 350 djece, dar za Međunarodni dan obitelji

 

PETRINJA – Savjetovalište za djecu, adolescente i obitelj i Pučko otvoreno učilište Hrvatski dom Petrinja organizirali su povodom Međunarodnog dana obitelji, predstavu Teatra Tirena iz Zagreba pod nazivom „#generacija“. O čemu se radi u predstavi, otkriva nam Nikolina Ljuboja koja u predstavi igra 15-godišnju Iskru.

„Predstava prati djevojku, tinejdžericu koja se zove Iskra, koja preseli iz jednog okruga u drugi. Malo je smještena u jedan distopijski svijet budućnosti, fizički izgubi sa svojim prijateljima s kojima se družila, pritom su ljetni praznici, i počne se oslanjati na društvene mreže, sve više za komunikaciju sa prijateljima, obitelji, i ustvari se zaplete u tu mrežu društvenih mreža i u jednu vrstu samoće i izolacije koja joj se nekako nametne. Predstava se zapravo bavi time koliko je to za nju zdravo, kako se ona protiv toga pokušava boriti i kako se na kraju iz toga svega iščupa“, pojasnila je Ljuboja.

Ivan Bošnjak, koji u predstavi glumi računalni sustav pod imenom Božo, kao i još nekoliko likova, kao što su Maša, Hrvoje, te Iskrine roditelje, pojasnio je kako je predstava nastala. „Tiha Hofman koja je redateljica predstave i Nina Horvat, umjetnički ravnatelj Teatra Tirena i dramaturg ove predstave, su nam jednostavno rekle temu i pozvale nas da zajedno radimo tu predstavu. Onda smo zajedno kroz razne improvizacije razgovora što je djeci toliko privlačno na mobilnim aplikacijama, čime se zaokupe, bave, radili smo improvizacije na to, i od toga smo radili tekst i Nina je na kraju sve to složila u jedan dramski tekst kojeg smo izveli“, rekao nam je Bošnjak.

Oboje glumaca su na kraju otkrili koja je zajednička poruka cijele predstave. Ljuboja: „Moramo reći da predstava ima sretan završetak. Ono što smo mi zaključili radeći kroz ovaj proces da su društvene mreže u redu, kao jedno pomagalo u svakodnevnom životu, da to ne treba izbjegavati i ne treba nikome zabranjivati, ali da ništa ne može zamijeniti ljudski kontakt. To je nešto što trebamo svaki dan imati na umu. Jedno je tipkati, ali ako je moguće sjesti, popiti kavu sa frendom, ogromna je razlika“, a Bošnjak je dodao: „Otići na svježi zrak, poigrati se, fizički kontakt sa prijateljima puno bolje nego biti na mobitelu, internetu, cijelo vrijeme i cijeli dan za igrice“, a Ljuboja je nastavila: „Mi smo bića kontakta i nešto se nama događa na fizičkoj razini što znanost ne zna objasniti do kraja, mi iz tog kontakta rastemo, razvijamo se i odrastamo u zdravije ljude“.

Armin Hadžić, voditelj Savjetovališta za djecu, adolescente i obitelj je istaknuo kako uvijek povodom Međunarodnog dana obitelji organiziraju neku aktivnost. „Ove godine smo se odlučili za jednu jako novu suvremenu predstavu Teatra Tirena s kojim već imamo suradnju koju smo pokrenuli prošle godine. Predstava se bavi problematičnim odnosom djece, mladih sa suvremenim elektroničkim medijima, internetom, mobitelima, smartphonima. Kraj predstave je naglasio u principu da može postojati taj virtualni svijet i ako se u njega zarobimo, samo njega prihvatimo kao ravno, postane štetan i destruktivan“, rekao je Hadžić.

Dodaje kako je priča o suvremenim medijima aktualna te moramo znati, kao i sa svim drugim stvarima, uzeti prednosti i biti svjesni rizika koje suvremeni mediji nose. „To je nekako poruka Međunarodnog dana obitelji, da se unutar obitelji preferiramo živu komunikaciju licem u lice, zajedničko druženje, aktivnosti, aktivnosti vani i da budemo svjesni velike blagodati, ali velike opasnosti suvremenih medija, pogotovo ako se zatvaramo u njih i naša komunikacija postaje elektronskim putem. Obitelj je jedna od najosnovnijih srži društva, važna je za našu psihičku, emocionalnu i društvenu dobrobit i zadovoljstvo“, kazao je Hadžić.

Istaknuo je kako je Velika dvorana petrinjskog Hrvatskog doma bila ispunjena sa više od 350 učenika iz Prve osnovne škole, Osnovne škole Dragutina Tadijanovića, Osnovne škole Mate Lovraka i iz Osnovne škole Jabukovac.

Komentari

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.