GLG-u Petrinja 210. rođendan čestitao i Simfonijski puhački orkestar OS RH GLG-u Petrinja 210. rođendan čestitao i Simfonijski puhački orkestar OS RH
PETRINJA – Povodom obilježavanja 210 godina postojanja Gradske limene glazbe Petrinja, u Velikoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta Hrvatski dom Petrinja ovog je četvrtka (29.... GLG-u Petrinja 210. rođendan čestitao i Simfonijski puhački orkestar OS RH

PETRINJA – Povodom obilježavanja 210 godina postojanja Gradske limene glazbe Petrinja, u Velikoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta Hrvatski dom Petrinja ovog je četvrtka (29. studenog 2018.) nastupio Simfonijski puhački orkestar Oružanih snaga Republike Hrvatske pod ravnanjem pukovnika Miroslava Vukovojca Dugana.

„Simfonijski puhački orkestar Hrvatske vojske osnovan je 1991. godine kao reprezentativni i glavni protokolarni orkestar Republike Hrvatske koji sudjeluje na svim važnijim protokolarnim događanjima. Sastoji se od profesionalnih glazbenika i trenutno je dio Orkestra Oružanih snaga Republike Hrvatske koji se još sastoji od Orkestra Hrvatske ratne mornarice i Klape Sv. Juraj. Inače, osim što se bavimo protokolarnim zadaćama što je naš glavni posao, bavimo se naravno i koncertnom djelatnošću i danas smo evo u Petrinji gdje ćemo biti sretni dati jedan koncert povodom 210. godišnjice Gradske limene glazbe Petrinja“, rekao je zapovjednik Orkestra OS RH, dirigent Miroslav Vukovojac Dugan.

Najveći dio repertoara ovog Orkestra čine originalne skladbe za puhače, hrvatske praizvedbe djela svjetske glazbene baštine, djela suvremenih skladatelja i praizvedbe hrvatskih autora. Dirigent je otkrio kakav su repertoar pripremili za petrinjsku publiku:

„Bit će to jedan presjek, da tako kažem, lijepe, nešto lakše klasične glazbe. Glavni dio koncerta činit će tri suite : dvije Georgesa Bizeta – „Arležanka“ i „Carmen“, dakle najljepše melodije iz opere Carmen, a treća će biti iz opere „Candide“ Leonarda Bernsteina. Kako je ove godine stota godišnjica njegova rođenja, mi na ovaj način, kroz svaki koncert ove godine, to pokušavamo obilježiti.“

Članovima Simfonijskog puhačkog orkestra OS RH, na pozornici se pridružila i sopranistica Barbara Suhodolčan.

„Barbara je da tako kažem, već „naša kućna pjevačica“ i veselimo se nastavku suradnje s njom. Večeras će izvesti tri poznate operetne arije i jednu novu mjuzikl ariju koja je vrlo zanimljiva, jer miješa mnogo različitih stilova – od klasike do jazza. Bit će to vrlo zanimljivo za publiku“, najavio je Vukovojac Dugan uoči koncerta.

Organizator i domaćin koncerta bila je slavljenička Gradska limena glazba Petrinja, najstarija petrinjska udruga u kulturi i jedan od najstarijih amaterskih puhačkih orkestara u ovom dijelu Europe koji djeluje od 1808. godine. Ove godine nizom koncertnih i kulturnih događanja obilježavaju svoju 210. obljetnicu, podsjetio je predsjednik Gradske limene glazbe Petrinja, Tomislav Komes.

„Ovo je jedan u nizu koncerata koji smo organizirali ove godine. Doista nam je drago da smo dobili ovakav reprezentativan ansambl, jer Simfonijski puhački orkestar Hrvatske vojske doista to i je. Jedan je od možda ponajboljih hrvatskih profesionalnih orkestara i ono što je specifično je da je to orkestar koji je nama možda najbliži, jer zapravo i mi sami pokušavamo u Gradskoj limenoj glazbi izvoditi upravo takvu glazbu.“

Simfonijskom puhačkom orkestru OS RH ovo nije bio prvi nastup u Petrinji, niti njihova prva suradnja s Gradskom limenom glazbom Petrinja. Poveznice su brojne, napominje Komes.

„Poveznica između Vojnog orkestra i Gradske limene glazbe Petrinja doista postoji desetljećima, još tamo od prijeratnih vremena. Glazbenici iz Petrinje su čak bili aktivni u tadašnjem Vojnom orkestru. Recimo pokojni gospodin Golub iz Bresta je bio istaknuti „vojni muzičar“, kako se to tada govorilo, a od utemeljenja neovisne Republike Hrvatske i stvaranja ovog orkestra, ta suradnja intenzivnije počinje dolaskom profesora Jurice Goluba koji je bio naš voditelj do 2008. godine. Često su nam gostovali i solisti ili pomažući instrumentalisti iz tog vojnog orkestra. I naš aktualni stručni voditelj, gospodin Josip Kapović također je njihov član, tako da je puno glazbenika iz ovog orkestra do sada sviralo s nama. Nadamo se da će se ta dobra suradnja nastaviti i ubuduće.“

Predsjednik Gradske limene glazbe Petrinja, najavio je i što su još za svoju vjernu publiku pripremili do kraja ove godine u kojoj slave 210. obljetnicu.

„Iza ovog vrlo kvalitetnog koncerta, najavljujemo kako nas već za dva tjedna očekuje još jedno gostovanje, također ansambla iz sastava Oružanih snaga Republike Hrvatske. To je njihov Jazz orkestar, odnosno Big band koji će nastupiti 13. prosinca.“

Gradska limena glazba Petrinja, koncertnu sezonu u godini značajne obljetnice, zaključit će svojim, već tradicionalnim Blagdanskim koncertom koji u Hrvatskom domu planiraju održati 27. prosinca.

Na kraju sinoćnjeg koncerta, članovima Simfonijskog puhačkog orkestra OS RH, publika je zahvalila velikim pljeskom, a predsjednik Gradske limene glazbe Petrinja Tomislav Komes monografijom GLG-a koju je uručio dirigentu, pukovniku Miroslavu Vukovojcu Duganu.

Dodajmo kako je sinoćnji koncert Simfonijskog puhačkog orkestra Oružanih snaga Republike Hrvatske u Petrinji održan uz potporu Grada Petrinje i Zajednice udruga u kulturi Sisačko-moslavačke županije.

 

Komentari

Slađana Marković Novinar

Osvježenje Petrinjskog radija od srpnja 2016.godine. Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.