Godišnja Skupština UOSI SMŽ Godišnja Skupština UOSI SMŽ
PETRINJA – U Maloj kući u Petrinji danas je održana redovna godišnja Skupština Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije. „Danas smo usvojili smo sva... Godišnja Skupština UOSI SMŽ

PETRINJA – U Maloj kući u Petrinji danas je održana redovna godišnja Skupština Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije.

svi tekst

„Danas smo usvojili smo sva izvješća za prošlu godinu iz kojih bi ja istaknula nama najvažniji projekt koji je sad postao izdvojeni objekt naše Udruge, a to je Soba čuda koju smo uspješno završili u Sisku. Naravno, nedostaje nam još opreme, ali to pomalo kupujemo. Sretni smo da imamo svoj prostor u gradu Sisku i da naši klinci s područja cijele županije imaju priliku imati senzornu terapiju u svom gradu, u svojoj županiji što nema većina djece u cijeloj Republici Hrvatskoj“, rekla je Dijana Smajo, predsjednica Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije.

smajo tekst

Govoreći o planovima za 2017. godinu, Smajo ističe:

„Ono čemu sada težimo i što nam je plan za ovu godinu, ako ga uspijemo provesti, jest to da postanemo pružatelji socijalnih usluga i da naša djeca mogu dobivati terapije na uputnice Centara za socijalnu skrb, kako bismo roditeljima što više smanjili troškove, jer znamo kakva smo županija i da naši roditelji sigurno nemaju dovoljno novaca da bi to sve mogli financijski potkrijepiti“, kaže predsjednica UOSI Sisačko-moslavačke županije.

Ova Udruga, jedna od najaktivnijih na području naše županije, ima za buduće razdoblje još niz ideja i planova.

„Nekakve buduće želje su nam društveno poduzetništvo u kojem bismo uključili naše starije osobe te jedna, nazovimo je inkluzivna farma, nekakva buduća želja jednog gospodarstva gdje bi naša djeca mogla živjeti u skladu s prirodom, znači gdje bi mogli iskoristiti svoje potencijale i gdje bi oni mogli doprinositi radu i životu zajednice, uzgajati nekakvo povrće, imati nekakve domaće životinje. U konačnici bi to mogla postati jedna dobra stambena zajednica u kojoj bi naša djeca, nakon odlaska nas roditelja, mogli nastaviti živjeti, a da im to bude jedno poznato okruženje. To su nekakvi naši ciljevi koje nećemo sigurno moći sve ostvariti u ovoj godini, ali mi ćemo „gaziti“ naše političare da ih ostvarimo“, rekla je Dijana Smajo.

Udruga je na ovoj sjednici Skupštine usvojila novi Strateški plan za trogodišnje razdoblje od 2017. do 2020. godine. Plan ima pet strateških ciljeva koje je predstavila izvršna direktorica Udruge, Aleksandra Milković.

dijana i aleksandra

„Prvi strateški cilj je unapređenje ljudskih prava i podrška ostvarivanju prava osoba s invaliditetom, dakle informiranje i savjetovanje osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju te senzibilizacija zajednice, donositelja odluka i svih drugih dionika.

Drugi strateški cilj odnosi se na unaprijeđenje i širenje socijalnih usluga za djecu s teškoćama u razvoju i sve ono što Udruga još treba i želi.

Treći strateški cilj je jačanje kapaciteta Udruge, promicanje volonterstva, rad s članovima i razvoj specifičnih znanja i vještina.Tu možemo reći kako se ponosimo našom mrežom volontera, ali i jačanjem kapaciteta samih zaposlenika i njihovim edukacijama.

Četvrti strateški cilj je suradnja i umrežavanje s organizacijama civilnog društva u Hrvatskoj i regiji.

Peti, novi strateški cilj je razvoj društvenog poduzetništva, jer moramo razmišljati o nekim oblicima samofinanciranja. Znamo, nažalost, da će kroz pet, šest ili sedam godina isteći fondovi EU, tako da moramo razmišljati i kako se sami održati“, objasnila je Milković.

Izvršna direktorica Milković je u nastavku izvijestila i kako i ove godine nastavljaju s uslugama osobne asistencije. Trenutno su u iščekivanju potpisivanja ugovora za četiri osobna asistenta. Dodala je i kao su od Ministarstva državne imovine, na poticaj svoje članice Štefice Grubar (inače jedne od osnivačica i prve predsjednice Udruge), zatražili jedan objekt u Petrinji gdje bi razvili oblik  socijalnog poduzetništva u koje bi uključili odrasle osobe s invaliditetom.

štefica tekst

Važan korak za Udrugu, rekla je Milković, rješenje je koje su dobili od Ministarstva demografije, obitelji, mladih i socijalne politike o ispunjavanju uvjeta za pružanje socijalnih usluga u objektima Mala kuća u Petrinji i Soba čuda u Sisku i to za usluge pružanja poludnevnog boravka za deset osoba te za psihosocijalne usluge koje u principu uključuju sve sadržaje koje Udruga nudi.

„Tu sada trebamo i pomoć i našeg saborskog zastupnika, znači lobiranje u Ministarstvu da što prije uđemo u mrežu pružatelja socijalnih usluga. To naravno, olakšava i jedinicama lokalne, regionalne i područne uprave i samouprave, jer ih više nećemo pritiskati financijski. Naime, kad uđemo u mrežu usluga, putem Ministarstva dobivamo određeni financijski iznos na mjesečnoj razini i naša djeca dolaze na uputnicu Centra za socijalnu skrb. Vrijednost toga je i da u mrežu ulazimo kao jedna institucija i to prva u Sisačko-moslavačkoj županiji koja će biti registrirani pružatelj usluga na državnoj razini. Mi smo ispunili svih devet koraka potrebnih da bismo dobili taj ugovor. Sada još samo čekamo njegovo potpisivanje“, objasnila je Milković.

Dodala je kako su im iz Ministarstva rekli da to vjerojatno neće biti moguće ove godine, jer proračun to ne dopušta. No da se uz malo političke volje sve može, svjedoči primjer slične udruge iz Vukovara koja je uspjela ući u mrežu usluga, navevši kao argumente udaljenost od Zagreba, velik broj djece o kojoj brinu te činjenicu da se nalaze na području od posebne državne skrbi. U Udruzi osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije nadaju se da će ishod biti povoljan i u njihovom slučaju, a za pomoć su zamolili i saborskog zastupnika, petrinjskog gradonačelnika Darinka Dumbovića koji je njihov počasni član.

dumbovic tekst

Dumbović im je pomoć obećao, a pozvao ih je i da nakon izbora (kako se to ne bi tumačilo kao predizborna kampanja) dođu u Hrvatski sabor kako bi na zajedničkoj konferenciji za novinare poslali snažnu poruku s Markova trga. Naglasio je kako je s ovom Udrugom uvijek imao odličnu komunikaciju i kao gradonačelnik u ovom mandatu i prije toga kao zamjenik gradonačelnika.

„Došao sam iz poštovanja prema Udruzi, iz poštovanja prema članovima, roditeljima, djeci, svima koji imate poteškoća u svom životu. Mislim da ovo što radite, radite nabolje što možete. Dobro ste rekli da sustav ponekad zakaže. Kao gradonačelnik i prije toga kao zamjenik gradonačelnika aktivno sam bio uključen u rad Udruge koja je pokazala kako treba živjeti u jednom prostoru kao što je grad Petrinja. Roditelje i djecu se zaobilazilo u širokom luku, ali vi ste znali prstom pokazati što je problem. Nekad ste tim prstom i mahali, ali i to je dobro. Znam da mnoge stvari moramo promijeniti. Znam da te iste stvari koje se mogu promijeniti postoje i na višoj i nižoj razini. Svi ti različiti problemi koje imate, u cjelini su ipak jedan zajednički problem koji moramo riješiti ne samo kroz Grad i Županiju, nego i instituciju kao što je Hrvatski sabor. Sabor je institucija u kojoj ja mogu reći uvijek ono što vi kažete, ali najbolje je da i vi dođete tamo i na jednoj konferenciji za novinare i sami kažete što treba“ .

dumbovic tekst 2

Dumbović je Udruzi obećao i da će im biti potpora u uključivanju u Intervencijski plan Grada Petrinje, te da mogu računati na tehničku i svu moguću pomoć Grada u apliciranju projekta na natječaje.

„Ja se ne bojim za vašu budućnost, ako budemo znali što hoćemo. Ponosan sam na to što smo sve i jednu ugovorenu obvezu iz proračuna prema vama ispoštivali. Bilo je tu i vanproračunskih sredstava kada ste trebali ići na izlete ili na more, gdje sam nastojao da vam definitivno omogućimo ono što je najnormalnije. Meni je uvijek žao pričati da ste vi proračunski korisnici ili da ste vi neki financijski trošak. Vi trebate biti nešto što je sastavni dio civiliziranog  života i sustava društva, bez ikakvih razmišljanja. Ne želim da imate bilo kakvu percepciju da ste vi trošak“, rekao je Dumbović poželjevši još jednom Udruzi da ostvari sve zacrtane ciljeve.

„Želim da i dalje budete taj prst upozorenja i poruka svima nama koji u velikom dijelu odlučujemo i o vašim sudbinama. Mislim da ste  nam postali jedan dobar korektiv. Ako treba, idemo malo i „zagalamiti“ jedni na druge, ali neka od toga profitiraju naša djeca koja imaju poteškoća. Svojim dragovoljnim, volonterskim radom dajete odličnu poruku svima. Kao netko tko je u obitelji imao osobu s invaliditetom, uvijek sam imao i uvijek ću imati senzibilitet za vas. Zato sam i danas došao sa srcem, da vam kažem lijepu riječ“, zaključio je Dumbović.

predsjedništvo tekst

U nastavku Skupštine, članovi UOSI SMŽ usvojili su i Pravilnik o financijskom poslovanju Udruge, a odradili su i potrebne pripreme za Izbornu Skupštinu koja će biti održana u studenom ove godine.

Komentari

Slađana Marković Novinar

Osvježenje Petrinjskog radija od srpnja 2016.godine. Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.