Godišnji koncert Petrinjskog puhačkog ansambla Godišnji koncert Petrinjskog puhačkog ansambla
PETRINJA – U Petrinji su ovaj tjedan živnula koncertna događanja. Nakon nastupa Varaždinskog komornog orkestra u četvrtak, u petak je u Hrvatskom domu svoj... Godišnji koncert Petrinjskog puhačkog ansambla

PETRINJA – U Petrinji su ovaj tjedan živnula koncertna događanja. Nakon nastupa Varaždinskog komornog orkestra u četvrtak, u petak je u Hrvatskom domu svoj tradicionalni godišnji koncert održao Petrinjski puhački ansambl.

Ansambl osnovan 2002. godine, od 2003. djeluje kao jedna od kulturnih sekcija Pučkog otvorenog učilišta Hrvatski dom Petrinja. Izvodi klasične i moderne skladbe, različite obrade evergreena u jazz maniri, božićne te originalne skladbe napisane za zadane instrumente. Danas Petrinjski puhački ansambl djeluje u sastavu : Marko Vukmirović – klarinet, Milan Schmidt – saksofon tenor, Stjepan Kenđel – saksofon bariton i Fran Komlinović – saksofon alt.

Redovito održavaju svoje godišnje koncerte na kojima im se već niz godina, kao gost, pridružuje i pijanist Karlo Ivančić. Ove godine dodatno su se pojačali još jednom gošćom, otkrio nam je voditelj Petrinjskog puhačkog ansambla, profesor Milan Schmidt:

„Večerašnji koncert jedan je u nizu naših godišnjih koncerata s gostima. Stalni gost, već godinama nam je klavirist Karlo Ivančić, a ove godine će nastupiti i njegova supruga Dina Jularić Ivančić, mezzosopran“.

Ovogodišnji program, kazao je Schmidt, koncipirali su u duhu europske glazbe.

„Prvi dio koncerta će biti u znaku klasične, odnosno barokne glazbe. U drugom dijelu imat ćemo skladbe iz raznih dijelova Europe – Irske, Engleske, Walesa, Mađarske… I iz naših krajeva će biti jedna kompozicija napisana za kvartet saksofona“.

Godišnji koncert bio je prilika i za izvedbu „Hilariona“, skladbe napisane upravo za Petrinjski puhački ansambl.

„Riječ je o kompoziciji koju je baš za naš kvartet napisao gospodin Josip Matanović. Ta kompozicija je izvedena prije desetak godina. Ovo će sada biti drugi put kako je izvodimo, ali u drugom sastavu. Bila je izvedena u sastavu tri alt saksofona i tenor saksofona, a sad će biti izvedena u pravoj postavi saksofona, dakle klarinet, alt saksofon, tenor saksofon i bariton“, rekao je Schmidt uoči koncerta.

I ovim koncertom članovi Petrinjskog puhačkog ansambla potvrdili su svoje sviračko umijeće i repertoarnu raznolikost. Publika ih je pozvala na bis koji je i dobila u vidu „Kalinke“.

Dodatnu svježinu u program koncerta unijeli su gosti – mladi bračni i skladni glazbeni par – pijanist Karlo Ivančić i mezzosopranistica Dina Jularić Ivančić. Karlo je jedan od najuspješnijih hrvatskih pijanista mlađe generacije. Do sada je osvojio više od 20 nagrada na različitim pijanističkim natjecanjima. Posljednja u nizu bila je ona osvojena u Poljskoj, u srpnju prošle godine. Trenutno je student specijalističkog postdiplomskog studija na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi profesora Rubena Dalibaltayana.

Dina Jularić Ivančić prošle je godine diplomirala klavir na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Ante Milića. Pjevanje je počela učiti 2015. godine kod prof. Ante Tončija Petkovića u GŠ Karlovac. Već do 2017. ostvarila je niz zapaženih nastupa u Hrvatskoj i inozemstvu, osvojivši i nekoliko međunarodnih nagrada. Kao prvoplasirana na listi, ove akademske godine upisala je studij solo pjevanja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi profesorice Martine Gojčete Silić. Iako je zapravo tek na početku svoje pjevačke karijere, ime Dine Jularić Ivančić vrijedi zapamtiti, baš kao i njezin glas.

Nakon godišnjeg koncerta Petrinjskog puhačkog ansambla, glazbena događanja u Petrinji nastavljaju se već ove subote, 5. svibnja, godišnjim koncertom HPD-a Slavulj „Cossetto 1918. – 2018.“ koji će biti održan u Velikoj dvorani Hrvatskog doma s početkom u 20 sati.

U nedjelju, 6. svibnja počinje pak 12. međunarodni orguljaški festival „Ars Organi Sisciae“ koji će i ove godine krenuti iz Petrinje, koncertom koji u Župnoj crkvi sv. Lovre počinje u 20 sati. Nastupaju orguljaš Pavao Mašić i trubači Vedran Kocelj i Stanko Arnold.

Aktivna će ove nedjelje biti i Gradska limena glazba Petrinja. Oni doduše neće nastupiti u Petrinji, ali će od 19 sati boje Petrinje braniti u Zagrebu u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog na Razglednici 7, središnjoj nacionalnoj manifestaciji amaterskog kulturno-umjetničkog stvaralaštva u organizaciji Hrvatskog sabora kulture.

Komentari

Slađana Marković Novinar

Osvježenje Petrinjskog radija od srpnja 2016.godine. Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.