Gordana Buljan Flander u Petrinji održala predavanje „Nasilje i mentalno zdravlje djece i mladih“ Gordana Buljan Flander u Petrinji održala predavanje „Nasilje i mentalno zdravlje djece i mladih“
PETRINJA – Svjetski dan mentalnog zdravlja koji se obilježava 10. listopada s ciljem podizanja svijesti o problemima mentalnog zdravlja i poticanja na ulaganje u... Gordana Buljan Flander u Petrinji održala predavanje „Nasilje i mentalno zdravlje djece i mladih“

PETRINJA – Svjetski dan mentalnog zdravlja koji se obilježava 10. listopada s ciljem podizanja svijesti o problemima mentalnog zdravlja i poticanja na ulaganje u sustav podrške mentalnom zdravlju, ove je godine, na preporuku Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), naglasak stavio na mlade ljude u svijetu stalnih promjena.

Povodom Svjetskog dana mentalnog zdravlja, Savjetovalište za djecu, adolescente i obitelj koje djeluje pri POU „Hrvatski dom“ Petrinja organiziralo je edukaciju na temu „Nasilje i mentalno zdravlje djece i mladih“.

Na poziv voditelja Savjetovališta, prof. Armina Hadžića, predavanje je održala prof.dr.sc. Gordana Buljan Flander, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba koja u ovom području ima bogato iskustvo. Uz Polikliniku za zaštitu djece čiji je rad prepoznat i u svijetu, osnovala je i savjetodavnu liniju za zlostavljanu i zanemarenu djecu “Hrabri telefon”. Ekspert je Vijeća Europe za problematiku zlostavljane djece, predaje na nekoliko fakulteta i sudska je vještakinja Županijskog suda u Zagrebu. Časopis „Zaposlena“ u srpnju ove godine izabrao ju je za „Ženu godine“.

„Mislim da je zaista jako važno govoriti baš o povezanosti nasilja nad djecom i među djecom i mentalnog zdravlja djece i mladih, jer o mentalnom zdravlju počinjemo govoriti kad dijete dođe do psihijatra, a tada zapravo trebamo govoriti o mentalnoj bolesti. Kad govorimo o mentalnom zdravlju, onda moramo govoriti o nastavnicima, učiteljima, tetama u vrtiću, školskim psiholozima, pedagozima, defektolozima, dakle svima onima koji bi, uz roditelje, trebali čuvati mentalno zdravlje djece“, rekla je Buljan Flander.

Kada je riječ o mentalnom zdravlju, ova klinička psihologinja i psihoterapeutkinja upozorava na važnu ulogu stručnjaka kojih, nažalost, nemamo dovoljno zaposlenih.

„Meni je jako drago što ovdje večeras vidim toliki broj ljudi, jer znači da su ljudi zainteresirani za djecu, za mentalno zdravlje, ali imamo li mi u Petrinji i okolnim mjestima dovoljno psihologa, imamo li dovoljno defektologa? Imamo li dovoljno savjetovališta? Kada roditelj poželi zatražiti pomoć, gdje će se i kome javiti? Ako dođu kod nas u Zagreb u Polikliniku čekat će do 12. mjeseca. Postoje mjesta u kojima uopće nema psihologa, gdje dakle roditelji koji žele savjet, koji žele sačuvati mentalno zdravlje djeteta, ne mogu dobiti ni savjet ni pomoć“.

Naglašava kako je poseban problem ako su izvor problema i teškoća mentalnog zdravlja roditelji, dakle ako se radi o nasilju nad djecom.

„Tada ne možemo očekivati ni da će ti roditelji tražiti pomoć, a onda su tu stručnjaci koji trebaju prepoznati da to dijete ima problem, pa onda ne moraju roditelj i dijete biti dobrovoljni klijent. On može biti i nedobrovoljni klijent, ali je naša zadaća, naša zakonska obveza da reagiramo i da Centar za socijalnu skrb uđe u tu obitelj, da liječnik prijavi ako treba, da to učini socijalni radnik, psiholog, nastavnik u školi, kako bi se tom djetetu pomoglo, kako ne bi sutra bilo psihijatrijski pacijent i da tek onda počnemo govoriti o mentalnom zdravlju kad se dijete ili pokušalo ubiti, zarezivati se ili si na neki drugi način nauditi. Tako da kad govorimo o mentalnom zdravlju, ne govorimo samo o djeci koja imaju psihijatrijske poremećaje, nego govorimo puno, puno šire. Ja mislim da bi na deset – dvadeset ostalih stručnjaka trebao ići jedan psihijatar, ali to je jedan multidisciplinarni i multisektorski pristup bez kojeg nema mentalnog zdravlja kod djece“, dodaje Buljan Flander.

Dok je u prvom dijelu predavanja bilo riječi o fizičkom, emocionalnom i seksualnom nasilju nad djecom, drugi dio bio je posvećen izazovima koji su pred djecu i roditelje stavile nove tehnologije.

„Veći dio predavanja odnosi se na „cyberbulling“ – nasilje putem interneta, jer je to nešto gdje se odrasli, posebno roditelji, slabije snalaze. Roditelji uvijek kažu :„Djeca znaju više o kompjuterima, pa se u to neću petljati“. Stručnjaci također ne mogu sustići djecu što se tiče znanja iz tehnologije, ali je potrebno da znamo kako to djeluje na djecu, koji su rizici i koje su prednosti tih modernih tehnologija i na koji način je to povezano s mentalnim zdravljem. Zaista mi je drago da je došlo ovoliko ljudi, jer neka jednom djetetu nakon ovog predavanja netko pomogne, već smo nešto napravili“, kazala je predavačica.

Interes za predavanje bio je velik. Više od stotinjak nastavnika, profesora, odgajatelja, psihologa, pedagoga, defektologa i zainteresiranih roditelja iz Petrinje, Gline, Siska, Kutine, Hrvatske Kostajnice, Popovače, Topuskog, Dvora, Sela, Komareva i drugih dijelova naše županije, do posljednjeg je mjesta sinoć ispunilo Malu dvoranu Hrvatskog doma Petrinja.

Predavanje “Nasilje i mentalno zdravlje djece i mladih” dio  je programa “Škole Ne-ovisnosti” Savjetovališta za djecu, adolescente i obitelj. (Program “Škole Ne-ovisnosti” sufinancira Sisačko-moslavačka županija).  Više o ovom predavanju bit će riječi i u jednoj od idućih „Dijagnoza“, emisiji o zdravlju, u programu Petrinjskog radija.

Komentari

Slađana Marković Novinar

Osvježenje Petrinjskog radija od srpnja 2016.godine. Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.