Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
kestenitekst

Gotovo jednoglasno usvojen prijenos dijela osnivačkih prava Centra za šljivu i kesten na tvrtku Bannia

PETRINJA – Na prošloj sjednici petrinjskog Gradskog vijeća, vijećnici su između ostaloga raspravljali o prijedlog Odluke o prijenosu dijela osnivačkih prava Grada Petrinje nad Javnom ustanovom Centar za šljivu i kesten, o čemu je više rekao Ante Marić, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i imovinu.

„Temeljem Odluke sa zadnje sjednice Gradskog vijeća proveli postupak, objavili javni poziv za iskaz interesa za preuzimanje 76 posto osnivačkih prava Javne ustanove Centar za šljivu i kesten. Nakon završenog javnog postupka dobili smo jednu ponudu, što je bilo za očekivati, od tvrtke Bannia d.o.o.sa sjedištem u Petrinji, Mije Srnaka 51“, rekao je Marić.

Dodaje kako je Grad zatražio i procjenu ovlaštenog sudskog vještaka o vrijednosti nekretnina Centra za šljivu i kesten. „Ja bih samo naglasio da je vrijednost tih nekretnina, prema procjeni sudskog vještaka, uzimajući sve tržišne parametre, 351 tisuća kuna. Glavna intencija Grada Petrinje je da smanji svoje financijske obaveze prema Centru za šljivu i kesten u smislu godišnjeg financiranja od milijun i nešto tisuća kuna, kada gledamo kroz nekoliko godina to je značajan iznos, a s druge strane pojavljuju se povećane potrebe investiranja u Javnu ustanovu Centar za šljivu i kesten u smislu aktiviranja postojećih resursa u projektima i u laboratorijima za koje smo povukli sredstva iz EU fondova, ali nažalost za sada nisu u funkciji“, dodao je Marić.

Ističe kako ovo rade zbog smanjenja troškova, a dugoročno očuvanja i razvoja Javne ustanove. „Dakle Javna ustanova nastavlja sa svojim radom, tvrtka Bannia se obvezuje ugovorom, odnosno predviđeno je da se obvezuje da nastavi sa svojim radom i razvojem ustanove. Ovdje se ne radi o prodaji ni gašenju ustanove, nego nastavku rada ustanove kao što je to iskazano i u iskazanom interesu tvrtke Bannia“, zaključio je Marić. Između ostaloga je dodao da ukoliko tvrtka Bannia ne ispuni ugovorne obveze, mora vratiti udio u osnivačkim pravima natrag Gradu Petrinji.

Vijećnica Magdalena Komes je pitala pod kojim uvjetima će navedena osnivačka prava biti prenesena tvrtki Bannia kao što zbog čega nisu na uvid dobili Ugovor o prijenosu osnivačkih prava, stoga je pozvala na transparentnost u cijelom postupku jer se iz odluke ne vidi pod kojim uvjetima se prenose osnivačka prava. Predložila je da se i o Ugovoru raspravlja na Gradskom vijeću, te da se prije potpisivanja prvo predstavi vijećnicima. Također je istaknula kako imovina Centra mora ostati u vlasništvu Centra za šljivu i kesten, a ne da se prebacuje na trgovačko društvo. Marić poručuje kako će Ugovor biti usklađen sa zakonom, te dodaje kako imovina ostaje u vlasništvu Centra.

Vijećnik Anton Tadić je ponovio kako je Javna ustanova Centar za šljivu i kesten postao „parazit“ za gradski proračun jer su se tamo zapošljavale osobe po političkom ključu, stoga ovu odluku podržava. Vijećnik Željko Tonković je kazao kako sa prijenosom osnivačkih prava, prenosimo i vrijedne nekretnine u vlasništvu Centra za šljivu i kesten, stoga je izrazio strah da će tvrtka Bannia možda i prodati te vrijedne nekretnine.

Predsjednik Gradskog vijeća Nenad Radošević je kazao kako Javna ustanova Centar za šljivu i kesten ostaje vlasnik imovine s kojom Centar raspolaže, u tom dijelu se ne mijenja ništa, mijenjaju se samo osnivačka prava. No dodaje kako se u odluci ne definira visina naknada koju će investitor uplatiti za preuzimanje osnivačkih prava.

Vijećnik Miroslav Petračić je podsjetio kako tvrtka ne može rasprodati imovinu Centra sljedećih pet godina, što je ističe, već nekoliko puta tijekom prošle ali i ove nove rasprave istaknuto. Dodaje kako će se u tih pet godina od strane novog investitora ulagati u ustanovu.

Potpredsjednik Gradskog vijeća Miljenko Bušić je istaknuo kako mi vrući kesten od milijun kuna godišnje sada prebacujemo na nekoga drugoga, a mi tih milijun kuna možemo preusmjeriti na nešto drugo. Također dodaje kako taj vrući kesten imamo već godinama. „Zanimljivo je da ga je HDZ cijelo vrijeme kritizirao, iako je tu ustanovu vodio HDZ-ovac koji je bio i gradonačelnik. Ako je on HDZ-ovac, zašto HDZ nije već odavno dao nekakav suvisli prijedlog da se ta ustanova konačno pokrene i da napravi nešto korisno, da malo novca izdvajamo za nju iz proračuna. Vrijeme je da se toga riješimo“, rekao je Bušić.

Na samom kraju, vijećnica Komes je predložila amandman da se prijedlog Ugovora stavi na sljedeću sjednicu Gradskog vijeća na izglasavanje i usvajanje, što je petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović prihvatio.

U konačnici je prijedlog navedene Odluke usvojen sa 18 glasova za i jednim suzdržanim.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X