Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
vrtićupisinaslov

Grad i Vrtić užurbano rade na rješenju za djecu koja su ostala neupisana

PETRINJA – Na konferenciji za novinare održanoj ovog petka u vrtiću „Izvor“ u Dujnićevoj ulici, petrinjska gradonačelnica Magdalena Komes i ravnateljica Dječjeg vrtića „Petrinjčica“, Nataša Vidović, zajedno s privremenim pročelnikom Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša Grada Petrinje, Ivanom Begićem, izvijestile su o rezultatima završenih upisa djece u vrtić u pedagoškoj godini 2021./2022., te najavile način na koji će se u nadolazećem razdoblju pokušati riješiti problem neupisane djece.

„Zbog velikog interesa javnosti i zbog popriličnog broja neupisane djece, smatramo da je građanima potrebno pružiti određena objašnjenja te ponuditi određena rješenja za nadolazeće razdoblje“, rekla je uvodno gradonačelnica Komes, dok je ravnateljica Vidović izvijestila o rezultatima ovogodišnjih upisa:

„Dječji vrtić „Petrinjčica“ ove je godine provodio e-upise u sklopu projekta „Informatizacija procesa i uspostava cjelovite elektroničke usluge upisa u odgojne i obrazovne ustanove“ koji je provodio Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja. S obzirom na Pravilnik o upisu djece i ostvarivanju prava i obaveza korisnika dječjeg vrtića, a poštujući odredbe Državnog pedagoškog standarda predškolskog odgoja i naobrazbe, koje se odnose na broj djece, ovisno o njihovom uzrastu (o čemu govore čl. 22. i čl.23.) te na veličinu prostora sobe dnevnog boravka (čl. 45. i 46.) te imajući u vidu i ovu trenutnu situaciju s podrhtavanjem tla, mi smo od 155 zahtjeva mogli i uspjeli upisati 59-ero djece. Ostalo je znači 96-ero neupisane djece. Od toga, 17-ero djece nije imalo uvjete za upis, jer do 30. kolovoza neće imati navršenih godinu dana. Ostalih 79 podijeljeno je u dvije grupe: 32- oje su djeca čiji jedan ili oba roditelja ne rade, a 47ero su djeca koja imaju, možemo reći jednake bodove oba roditelja rade i to je ono što nam je goruće“, kazala je ravnateljica Dječjeg vrtića „Petrinjčica“ Nataša Vidović.

U suradnji s Gradom, kaže, dogovorili su kako za prvu ruku riješiti problem: „U dogovoru s našim osnivačem, Gradom Petrinjom i gradonačelnicom, gospođom Magdalenom Komes dogovorili smo se da bismo išli u drugi krug upisa, na način da bismo privremeno otvorili jednu odgojnu skupinu u dvorani u objektu „Sunce“ u Češkom selu, a ostatak djece bi rasporedili po grupama, možda malo i van standarda, ali samo zato što se radi o privremenoj gorućoj mjeri i tu bismo onda upisali ovu djecu koja imaju apsolutno sve uvjete, a to su da im oba roditelja rade. S mjesecom studenim išli bismo u nekakvo trajnije rješenje situacije.“

O kakvom rješenju je riječ, objasnila je gradonačelnica Magdalena Komes: „Odmah prilikom stupanja na dužnost gradonačelnice dobila sam od ravnateljice informaciju da će vjerojatno biti velik broj neupisane djece, a nama svako neupisano dijete znači potencijalni odlazak cijele obitelji iz Petrinje, što ćemo na sve moguće načine nastojati spriječiti, pa tako i po pitanju vrtića. Stoga sam odlučila ići u dogradnju modularnog objekta centralnog vrtića „Izvor“ i nadam se da ćemo, kad to napravimo, uspjeti upisati svu u ovom trenutku neupisanu djecu. Čim sam donijela takvu odluku, zamolila sam sve svoje suradnike da na svaki upit – kamo usmjeriti donacije – objasne da sve u ovom trenutku usmjeravamo u vrtić. Do sada imamo prikupljenih 540 tisuća kuna. Imamo i najave novih donacija i vjerujem da ćemo uspjeti prikupiti sva sredstva, jer ako nećemo za vrtić, za što ćemo onda uspjeti? Vjerujem da ćemo uspjeti u tome. Na neki način ovo je malo rizik, ali kada usporedimo rizik i dobitak koji postižemo – da nam roditelji, obitelji s djecom ostanu u Petrinji, odlučna sam u toj namjeri“, kazala je gradonačelnica.

O samoj dogradnji modularnog objekta, više je rekao privremeni pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša Grada Petrinje, Ivan Begić: „Danas smo potvrdili investiciju u dogradnju objekta „Izvor“ Dječjeg vrtića „Petrinjčica“ u suradnji s projektantskom tvrtkom IPC- inženjering d.o.o. Imamo s njima ugovorenu izradu idejnog rješenja glavnog projekta i ishođenje građevinske dozvole za spomenutu dogradnju vrtića. Planira se dogradnja još jednog modula, poput ova dva postojeća, u obliku heksagona, u kojem je projektnim rješenjem predviđen prostor za još pet odgojnih skupina. Projektantska procjena troškova građenja je 5.200.000,00 kuna, a spomenuta projektantska tvrtka donira nam stručni nadzor građenja i vođenje samog projekta. Što se tiče rokova, do kraja kolovoza bi trebali, sukladno ugovoru, imati isporučen glavni projekt. S glavnim projektom bismo išli u pregovarački postupak javne nabave bez prethodne objave poziva na nadmetanje kako bi dobili izvođača radova i odmah pristupili radovima. Naš plan je u 9. mjesecu započeti radove, a u 11. mjesecu ih završiti, čime bi objekt mogli staviti u funkciju“.

Objasnio je kako se radi o montažnom objektu drvene konstrukcije: „Prednost takvog objekta je niža cijena. On će ispunjavati sve uvjete koje treba ispunjavati po Zakonu o gradnji i koje vrtić treba ispunjavati kao zgrada javne namjene, naravno da bi mogao dobiti građevinsku dozvolu. Cijena je oko 1200 eura po kvadratnom metru – to je neka okvirna tržišna cijena. Istraživanjem tržišta smo došli do cijene od 1800 eura po metru kvadratnom za klasičan način gradnje koji bi trajao duže, tako da mislim da je u ovom trenutku, obzirom i na situaciju i na hitnost, ovo najoptimalnije rješenje. Ta dogradnja će se uklopiti u postojeći objekt pa čak planiramo srednjoročno, u nekoj budućnosti, obzirom da ima prostora na čestici, ovisno naravno o financijskoj situaciji i dostupnosti sredstava iz EU fondova, izgraditi još jedan modul za još pet odgojnih skupina“, kazao je Begić.

Kako je na kraju najavila ravnateljica Dječjeg vrtića „Petrinjčica“ Nataša Vidović, drugi upisni krug u vrtić bit će krajem osmog mjeseca: „Mi ćemo do tada nastojati isposlovati sve one minimalne tehničke uvjete koji su nam potrebni da bismo otvorili tu dodatnu grupu koja bi bila privremeno smještena u objektu „Sunce“, a koja će se kasnije prebaciti u dodatni objekt koji će se ovdje graditi. O svemu ćemo još obavijestiti roditelje i individualno ćemo ih zvati i objasniti im situaciju. Dosad su roditelji uvijek imali razumijevanja, mislim da će ga imati i sada, a velim, trajnije rješenje kojim bi svi trebali biti zadovoljni ići će onda sredinom studenog ili krajem godine“.

Vrtićki objekti „Slap“ u Ulici Ivane Brlić Mažuranić i „Duga“ u Ulici Braće Hanžek koji se obnavljaju uz pomoć donatora, u rujnu bi trebali biti gotovi, nadaju se u Vrtiću.

 

Slađana Marković

Slađana Marković

Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.

NAJNOVIJE VIJESTI

„Vilenjaci se bude“

STRAŠNIK – Nakon što su svoju „ruku dobrote“ pružili osobama i obiteljima u potrebi, skupina

X