Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
maske02072020gore

Grad osigurao dodatnih tri tisuće zaštitnih maski

PETRINJA – Uoči nadolazećih parlamentarnih izbora i brojnih uputa Državnog izbornog povjerenstva, Grad Petrinja je za građane osigurao dodatnih pet tisuća zaštitnih maski, rečeno je na konferenciji za novinare u Petrinjskoj kući zdravlja. Petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović je istaknuo kako je Grad nabavio tri tisuće novih zaštitnih maski.

„Ono što možemo reći da imamo problem sa COVID-19 i kada pogledamo što je ova Petrinjska kuća zdravlja i svi mi koji smo bili u Civilnom stožeru u zadnjih par mjeseci proživjeli, možemo reći da smo posao obavili na razini svega onoga što su građani i očekivali od nas i kada smo pogledali da imamo jedan taj prvi mali val nekog vala koji dolazi i koji je uzburkao cijelu tu površinu oko COVID-a, gdje se moramo definitivno ozbiljnije pozabaviti“, istaknuo je Dumbović.

Dodaje kako su imali mnogo upita građana uoči nadolazećih parlamentarnih izbora upravo vezano za zaštitne maske. „Zato smo odlučili da Petrinjska kuća zdravlja kao što je jedno vrijeme u neko vrijeme i dežurala, da ljudi slobodno mogu doći i ovdje uzeti si masku i da imaju svi masku ne samo za nedjelju, nego općenito da dođu po masku jer znamo da se radi o ciljanim skupinama koje bi mogle imati problem, moramo zaštititi ljude koji će biti u biračkim odborima i moj je savjet i na kraju krajeva i šefa Stožera, da je dobro imati masku i s maskom tu neku gužvu, te neke kontakte što više staviti da ne možemo imati problem više“, rekao je Dumbović te na kraju dodaje kako ulazimo u fazu kada moramo biti oprezniji.

Ivana Lamza je u ime Stožera civilne zaštite Grada Petrinje podsjetila na neke upute koje vrijede za birače uoči parlamentarnih izbora koji će biti održani ove nedjelje 5.srpnja. „Svi birači koji dolaze na biračko mjesto dužni su se pridržavati razmaka od 1,5 metra. U slučaju gužvi na biračkom mjestu važno je da se održava razmak dok se čeka na ulazak na biračko mjesto. Birači ulaze na biračko mjesto jedan po jedan i na biračkom mjestu u svakom trenutku može biti samo onoliko birača koliko je biračkih mjesta na pojedinom mjestu. Preporuča se svim biračima da nose maske, maske nisu obavezne, ali pozivamo ovim putem sve da stave maske, da zaštite sebe, da zaštite druge i na kraju, da zaštite ljude koji rade u biračkom odboru koji rade cijeli dan“, rekla je Lamza.

Dodaje kako su navedene upute izrađene u suradnji sa Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo. „Dezinfekcija ruka obavezna je biračkom mjestu prilikom ulaska i prilikom izlaska. Sva oprema i dezinfekcijska sredstva će biti osigurana biračkim odborima. Ono što je važno napomenuti je da birači mogu donijeti svoje olovke i da se preporuča da donesu svoje kemijske olovke, jer listići su važeći samo onda kada se glasa kemijskom olovkom. Također se mogu koristiti i olovke koje će biti osigurane na biračkim mjestima, takve olovke će se dezinficirati u vremenskim razmacima pravovremenim kako bi se i tu osigurala dezinfekcija. Isto tako će se osigurati i dezinfekcija na samom biračkom mjestu“, ističe Lamza.

Pojasnila je i što je s onima koji su u samoizolaciji ili nemaju mogućnost doći do biračkih mjesta. „Što se tiče osoba koje nisu u mogućnosti pristupiti biračkom mjestu preporuča se da se prijave što ranije zapravo da je potrebno izaći kod nekoga kod kuće tko nije u mogućnosti pristupiti biračkom mjestu. Osobe koje su u invalidnosti, bolesni ili nisu u mogućnosti doći, njima će birački odbor doći do kuće. U takvim slučajevima, osobe koje mogu doći do ulaznih vrata se mole da dođu do ulaznih vrata i glasanje će se obaviti na ulaznim vratima. Dezinfekcija je također obavezna i u takvim slučajevima. Birački odbor će sa sobom ponijeti dezinfekcijska sredstva i obaviti dezinfekciju ruku. Osobe u samoizolaciji obavezno glasaju na ulasku u kuću i kod osoba u samoizolaciji neće biti mogućnost ulaska u zatvoreni prostor. Te osobe su dužne imati maske na licu prilikom glasanja“, zaključila je Lamza te na kraju dodaje kako sve dodatne informacije ovih uputa građani mogu dobiti putem brojeva telefona 515-232 ili 515-222, kao i putem elektroničke pošte na [email protected]. Pozvala je na kraju sve građane da se pridržavaju navedenih uputa i mjera kako bi izbori protekli u najboljem redu. Građani po svoje zaštitne maske mogu doći u Petrinjsku kuću zdravlja tijekom petka, subote i nedjelje od 9 do 21 sat.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X