Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
petrinjazrak

Građani zabrinuti zbog nesnosnog smrada, Dumbović: „Obratit ćemo se nadležnim inspekcijama“

PETRINJA – Proteklih nekoliko dana brojni građani Petrinje, ali i Siska žale se na nesnosan smrad koji se pojavljuje u intervalima tijekom dana. Iako su građani o ovoj problematici dosta aktivni na društvenim mrežama, iz Policije nam potvrđuju kako od građana nisu zaprimili niti jednu prijavu.

Policijska službenica za odnose s javnošću Maja Blažević nam je potvrdila kako nisu zaprimili dojavu o smradu niti u Policijskoj postaji Petrinja, niti u Policijskoj postaji Sisak, stoga njihove patrole nisu niti izlazile na teren. Također dodaje da ukoliko Policija bude imala novih saznanja o ovom slučaju, svakako će nas pravovremeno izvijestiti.

Nikakvih zaprimljenih dojava nisu dobili niti u županijskom Upravnom odjelu za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša. Istovremeno, petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović nam je potvrdio kako su primili upite građana o ovom problemu.

„Ono što mogu reći da se u zadnja tri do četiri dana, od Mošćenice pa na dalje, osjeti taj prestrašan miris. Mi smo mislili da je to na nekoj mikrolokaciji, da se ljudi bave poljoprivredom i da se radi o gnojivu. Međutim, kada sam vidio da je to došlo do grada, kada sam osjetio taj smrad kroz ovaj cijeli dio poteza od Mošćenice do grada Petrinje, taj smrad je nesnošljiv i on nije uobičajen. Ja u svojoj novijoj povijesti, mogu reći u zadnjih 40 godina, nikada nisam osjetio takav smrad. Taj smrad je nesnosan, to ustvari nije neki stajnjak ili gnojivo koji bi kao takav mogao biti ekološki. S druge strane sam dobio informaciju da postoje neki divlji deponiji, a ti divlji deponiji, koliko je naš komunalni odjel odradio posao, nema šanse da su u Petrinji“, rekao je Dumbović.

Dodaje kako su nakon pregleda utvrdili kako navedeni neugodni mirisi ne dolazi s nekog područja u Petrinji. „Mi smo odmah reagirali i ja sam dao nalog našem komunalnom odjelu i našoj pročelnici Veri Kaurin i ona će promptno reagirati inspekciji zaštite okoliša koja je na kraju za to i zadužena. Mnogi su zvali 112, Policija isto ne zna o čemu se radi. Mi u ovom teškom trenutku, prije svega borbe s koronavirusom, imamo sada i taj nesnošljiv smrad i ne mogu si zamisliti da postoje neke ciljane skupine koje bi iskoristile taj trenutak da nam uvaljuju nešto što nema smisla. Sve ono, kada pogledamo što se događa ovdje od Kupe do Une, gledajući nuklearno smeće koje nam dolazi u Dvor, onda me ništa u životu ne bi čudilo da mi danas-sutra postajemo definitivno depadansa svih mogućih smeća koje bi trebalo završiti ovdje“, dodaje Dumbović.

Neslužbene informacije koje su se pojavile odnose se na poljoprivredne aktivnosti u Rakovom polju. „Rakovo polje je ogromno polje u kojem su se mnoge kulture prije uzgajale i da li se tu radi o nekoj novoj priči, nekim novim poljoprivrednim sadržajima koji gnoje takvim smradovima, to ne mogu uopće vjerovati, mi znamo što su prirodna gnojiva, što su stajnaci, a bome znamo što je smrad. Taj osjećaj smrada još uvijek nismo izgubili. Zato mogu reći to, da ću kao gradonačelnik dati sve od sebe da ispitamo ovo i da ćemo upregnuti inspekcije zaštite okoliša koja ima tu nadležnost, ali i sve ostale inspekcije koje bi mogle ispitati o čemu se radi“, zaključio je Dumbović koji je na kraju kazao kako u ovom slučaju odgovornost mora postojati.

Između ostaloga dodaje kako neslužbeno doznaje parcela s koje dolazi smrad je državna zemlja u najmu, odnosno da parcelu koristi Perfa koja na tu parcelu dovozi sa svojih peradarskih farmi kamione pune pilećeg gnoja koji su neugodnog mirisa i koji su puni amonijaka.

Iz Zavoda za zaštitu okoliša i prirode su nam potvrdili kako na mjernim postajama u Sisku nisu zabilježena prekoračenja mjernih onečišćujućih tvari (H2S, NO2, SO2, PM) u posljednjih nekoliko dana. „Ukoliko smatrate da je zdravlje Vas i Vaših sumještana ugroženo onečišćenjem zraka možete se obratiti Državnom inspektoratu“, dodaju iz Zavoda za zaštitu okoliša i prirode.

Neugodni mirisi na području Petrinje i Siska pojavili su se prije više od tjedan dana. Građani smrad kojeg osjećaju opisuju kao miris stajskog gnoja, dok ga neki opisuju kao miris paljevine plastike ili kemikalija. Dodaje kako se navedena parcela nalazi na području između Siska i Mošćenice.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X