Share on facebook
Share on twitter
gimgstrz2009

Građanska inicijativa „Moj grad Sisak“ obilježila Svjetski dan mira i Svjetski dan Alzheimerove bolesti

SISAK – Građanska inicijativa „Moj grad Sisak“, Gradska tržnica Sisak, Projekt građanskih prava Sisak i ostali suradnici iz zajednice zajednički su na sisačkoj Gradskoj tržnici obilježili Svjetski dan Alzheimerove bolesti te Svjetski dan mira koji se u cijelome svijetu obilježavaju 21.rujna.

„S obzirom da su većine naših projekata usmjereni na zaštitu i kvalitetu života osoba starije životne dobi, nastojimo tako u svakom godišnjem dobu obilježiti po nekoliko značajnih datuma, informirati naše umirovljenike i građane o projektima i uslugama koje pružamo, o našim partnerima i suradnicima koji su redovita podrška u zajednici „, rekla nam je dr.sc.Daša Poredoš Lavor iz Građanske inicijative „Moj grad Sisak“.

Dodaje kako su upravo ti suradnici u brojnim njihovim projektima i Centar za socijalnu skrb Sisak, Grad Sisak i Sisačko-moslavačka županija. „Sve to zbog toga da umirovljenici i ostale ranjive skupine u društvu vide koji su im to servisi dodatne podrške dostupni u zajednici, na koji način se mogu uključiti, kako dan mogu učiniti kvalitetniji, uvjete života sigurnijim i jednostavno da pokušamo poslati poruku, koja je zaista temeljena i aktivnostima u realitetu da nisu sami“, poručuje Poredoš Lavor.

Govoreći o Alzheimerovoj bolesti istaknula je kako se Svjetski dan te bolesti obilježava 21.rujna. „S obzirom da imamo sve više osoba starije životne dobi, nažalost smo populacija koja stari, sve veći je broj demencija, između kojih je sve prisutnija Alzheimerova bolest. Negdje se procjenjuje da oko 10 posto populacije starije od 65 godina boluje od Alzheimerove bolesti, točni podaci se ne znaju čisto iz razloga jer se bolest prilično teško dijagnosticira i u općoj populaciji starijih osoba je teže prepoznata“, zaključila je Poredoš Lavor.

Svim posjetiteljima na sisačkoj Gradskoj tržnici su podijeljeni prigodni letci, dok su svi zainteresirani mogli vidjeti i brojne rukotvorine koje nastaju u sklopu niza projekata Građanske inicijative „Moj grad Sisak“.

U ovoj aktivnosti sudjeluju i krajnji korisnici Programa Zaželi projekta ŽENA – želim edukacijom nastaviti aktivno (sufinancirano sredstvima ESF), te iskazali zadovoljstvo raznolikošću pruženih im usluga. Osvrnemo li se na Program Zaželi i projekt ŽENA – želim edukacijom nastaviti aktivno  (koji je sufinanciran sredstva Europskog socijalnog fonda Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. (vrijednost projekta: 1.889.798,00 kuna sufinanciran sredstva Europskog socijalnog fonda Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.) – vidimo prema opisima aktivnosti da su uz održavanje kućanstva i okućnice; pomoći pri dostavi namirnica; pomoći pri pripremi obroka u kućanstvima krajnjih korisnika; pomoć pri održavanju osobne higijene, oblačenju i svlačenju; pomoć u posredovanju pri ostvarivanju raznih prava – upravo pomoć u socijalnoj integraciji; druženje, razgovore i zajedničko provođen vremena; povezivanje s vršnjacima u svrhu aktivnog provođenja slobodnog vremena, pratnju i pomoć u raznim društvenim aktivnostima – na usluzi su krajnjim korisnicima na terenu, a to su osobe starije životne dobi i osobe s invaliditetom, kako bi im svaki dan života učinile ljepšim, kvalitetnijim, sigurnijim, te dovoljno dobro informiranim u smislu aktivnog zauzimanja za sebe i uz razvijene mentalne kapacitete – pojasnila je Poredoš Lavor.

U nastavku susreta za sve umirovljenike je osigurano osvježenje (kava, čaj, sok i sl.), u svrhu prevencije Alzheimerove bolesti pozvani su na rješavanje zanimljivih zagonetke značajne za aktivaciju mentalnih kapaciteta, a na kraju susreta svima su podijeljeni prigodni džepni kalendari s oznakama vidljivosti projekta za 2020. godinu. Bilo je ovo jedno veselo i vedro prijepodne za naše umirovljenike kojih je na ovom okupljanju bilo više od stotinu – istaknula je Poredoš Lavor.

Današnja aktivnost dio je projekta „Godine su samo broj“ kojeg provodi Građanska inicijativa „Moj grad Sisak“, a financiran je sredstvima Grada Siska.

 
Google Photos Refresh Token invalid. Please authenticate from Photonic → Authentication.
Error encountered during authentication:
{
  "error": "disabled_client",
  "error_description": "The OAuth client was disabled."
}
See here for documentation.
Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X