Gradonačelnik Dumbović danas u Hrvatskom saboru o Zakonu o obrazovanju Gradonačelnik Dumbović danas u Hrvatskom saboru o Zakonu o obrazovanju
ZAGREB/PETRINJA – Gradonačelnik Petrinje i saborski zastupnik Darinko Dumbović danas je za izjašnjavanje o Amandmanima na sjednici Hrvatskog sabora kod točke KONAČNI PRIJEDLOG ZAKONA... Gradonačelnik Dumbović danas u Hrvatskom saboru o Zakonu o obrazovanju

ZAGREB/PETRINJA – Gradonačelnik Petrinje i saborski zastupnik Darinko Dumbović danas je za izjašnjavanje o Amandmanima na sjednici Hrvatskog sabora kod točke KONAČNI PRIJEDLOG ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O ODGOJU I OBRAZOVANJU U OSNOVNOJ I SREDNJOJ ŠKOLI (drugo čitanje –  P.Z. br. 334.), najavio svoje sudjelovanje.

Zastupnik Dumbović uputio je putem Kluba zastupnika Stranke rada i solidarnosti, reformista i nezavisnih zastupnika amandman na zakonski prijedlog u kojem predlaže da se stručnjaci koji su završili četverogodišnji dodiplomski stručni studij razredne nastave s pojačanim programom iz odgovarajućeg nastavnog predmeta ili integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij primarnog obrazovanja s modulom za izvođenje nastave odgovarajućeg nastavnog predmeta, prilikom zapošljavanja izjednače sa stručnjacima koji su završili studijski program nastavničkog smjera odgovarajućeg nastavnog predmeta na razini diplomskog sveučilišnog studija ili integriranog preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog studija.

U obrazloženju se navodi kako ovim prijedlogom saborski zastupnik Dumbović traži da se pravni položaj osoba koje se zapošljavaju u osnovnim školama na radnim mjestima učitelja predmetne nastave izjednači, točnije da osobe koje su kroz studijski program stekle zvanje učitelja razredne nastave s pojačanim predmetom/modulom budu ravnopravno tretirane u postupcima budućih zapošljavanja kao i stručnjaci koji su stekli stručnu spremu nastavnika nastavnog predmeta. Navedeni prijedlog svakako je potaknut i činjenicom da je u dosadašnjoj praksi rada školskih ustanova prilikom zapošljavanja ova kategorija stručnjaka imala jednak položaj u postupku zapošljavanja, no ovim se prijedlogom taj stručni kadar degradira i oduzimaju im se njihova stečena prava.

Svojim stajalištem gradonačelnik Darinko Dumbović izražava jasnu podršku akademskoj zajednici i učiteljima razredne nastave s pojačanim predmetom/modulom koji su svoja zvanja stekli na odsjeku Učiteljskog fakulteta u Petrinji, kao i ostalim stručnjacima koji svojim kompetencijama i znanjem trebaju ravnopravno konkurirati na tržištu rada, navodi se u priopćenju.

 

Komentari

Matea Srebačić Novinar / Voditelj

Glas osvježenja u eteru Petrinjskog radija. Višegodišnje iskustvo u radu u medijima kao voditeljica i novinarka odlučila je pokazati u našem okruženju Petrinjskog radija i Portala53. Budit će vas rano ujutro ili vam poslijepodnevne sate učiniti opuštenijima, nasmijavati vas ili vam uljepšati dan svojim osmijehom, naravno, i davati vam uvijek i na vrijeme sve potrebne informacije.