Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
20200321_120813ST

Gradonačelnik Dumbović: „Ovaj rat ćemo dobiti ako ostanemo u svojim kućama.“

PETRINJA – Tiskovnu konferenciju održao je u subotu Stožer civilne zaštite Grada Petrinje. Prva je govorila dr.Blanka Jurišić Grahovac. Apelirala je na građane da budu odgovorni i slušaju sve one upute koje daje Stožer na državnoj razini. Rekla je kako su perive maskice koje je nabavio Grad dobre i zasad dovoljna zaštita. Prije upotrebe treba voditi računa o tome da ih se sterilizira pranjem na 90 stupnjeva celzijevih. Akcent je na reduciranju socijalnog kontakta i podizanje higijenskih mjera:

„Zasada nema panike. Što se tiče Doma zdravlja on je organiziran kroz dežurstva. U ovom trenutku imamo taj minimum opreme koji je dostatan. Nemamo svu osobnu zaštitnu opremu koju očekujemo, ali imamo pomoć Grada u smislu opremanja. Dežurni šator još nije aktivan, ali to ne znači da u ponedjeljak neće biti aktivan jer je situacija vrlo dinamična i stvari se događaju iz sata u sat i korak po korak.“

Što se tiče dezinfekcije površina Grahovac je rekla kako je dobro sredstvo 70%-tni alkohol te izosan kojeg je dovoljno staviti jednu malu žličicu na 5 litara vode.

Gradonačelnik Darinko Dumbović je rekao kako su dosadašnji ratovi tražili od nas da izađemo iz kuća i borimo se vani, a ovaj rat je drugačiji:

„Nemojte izlaziti iz svojih kuća. Ovo je rat koji ćemo dobiti samo ako ostanemo u svojim kućama. To je jedna poruka koju treba dati jer građani nisu svjesni što se dešava u jednom Parizu, jednoj Europi, jednoj Americi i cijelom svijetu. Ovo je pandemija koja ne bira. Ona je tu, ona je prisutna. Kao gradonačelnik mogu reći sve one mjere koje treba slušati s razina viših stožera Republike Hrvatske, županije i našeg lokalnog stožera moramo iskoordinirati na profesionalan način gdje ljudima moramo dati do znanja da ovo nije šala.“

Grad je do sada podijelio 6.000 zaštitnih maski i 11.000 rukavica. Gradonačelnik je apelirao na građane da ne stvaraju pritisak za dobivanje maski jer će ih u sljedećim danima dijeliti i volonteri. “Što se maski tiče, molimo građane za strpljenje. Tijekom idućeg tjedna stiže novih pet tisuća maski koje će biti podijeljene zahvaljujući našim volonterima. Ponavljam kako ove prve maske koje smo dobili, dijelimo po prioritetima. Apeliramo na sve da ne izlaze iz svojih kuća, već da maske pričekaju u svojim domovima”, kazao je Dumbović. Tiskovne konferencije Stožera će se održavati u buduće na otvorenom u Gradskom parku svakih nekoliko dana. Također, bit će organizirano dežurstvo Stožera za pozive građana svakim danom od 7 i 30 do 16 sati.

Marin Fran

Marin Fran

Glavni urednik informativnog programa Petrinjskog radija. Osim o informativnom programu, Marin Fran je posvećen i radijskom programu, tako da osim pisanja vijesti, Marin je i voditelj te urednik nekoliko emisija u programu Petrinjskog radija, kao što su emisija Trenica, A sada vi te Zvona Svetog Lovre.

NAJNOVIJE VIJESTI

X