Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
ivanbegicgv37

Gradonačelniku i zamjenicima vraćeni stari koeficijenti za obračun plaće

PETRINJA – Na prošloj sjednici petrinjskog Gradskog vijeća vijećnici su između ostaloga raspravljali i o prijedlogu Odluke o izmjenama Odluke o koeficijentima za obračun plaće službenika i namještenika Gradske uprave Grada Petrinje, o čemu je više rekao Ivan Begić, pročelnik Stručne službe Grada.

„U ovom prijedlogu Odluke o izmjenama Odluke o koeficijentima za obračun plaće službenika i namještenika, radi se o ciljanoj jednoj izmjeni odnosno o usklađenju sa Zakonom. Dobili smo i mišljenje Ministarstva uprave. Radi se o promjeni klasifikacijskog ranga jednog radnog mjesta, unutarnjeg revizora, sukladno tome morali smo podignuti koeficijent složenosti poslova. Radi se o minimalnoj izmjeni i povećanju sa 3,40 na 3,50. Financijski učinak ove odluke će biti zbilja minimalan“, pojasnio je Begić. Navedeni prijedlog Odluke je usvojen jednoglasno.

Vijećnici su potom raspravljali i o Odluci o izmjenama Odluke o mjerilima za određivanje plaće gradonačelnika i zamjenika gradonačelnika Grada Petrinje, o čemu je također više rekao pročelnik Begić.

„Ovim prijedlogom Odluke se faktički vraćamo na ono stanje iz ožujka prije smanjenja na sjednici Gradskog vijeća koja je održana u travnju, a također postoji još jedan razlog. Trenutan umnožak koeficijenta pročelnika i osnovice je veći od umnoška koeficijenta zamjenika gradonačelnika od umnoška njegovog koeficijenta i osnovice, što po zakonu nije dopušteno. Zakonom o plaćama je određeno da bez dodatka umnožak koeficijenta i osnovice zamjenika gradonačelnika mora biti veća od umnoška koeficijenta i osnovice za obračun plaće pročelnika“, pojasnio je Begić.

HDZ-ov Mihael Jurić je podsjetio kako su plaće snižene kada je krenula priča oko COVID-a 19, a sada dolazi do rasta plaća gradonačelnika. „Ja znam da tete u vrtiću imaju plaće nešto iznad 4000 kuna sa smanjenjem, to je preveliko smanjenje tetama bilo i još su uvijek na tim plaćama, a sada ovdje povećavamo plaću gradonačelnika. Jasno je da gradonačelnik na plaći više nije u Hrvatskom saboru nego prelazi u Grad Petrinju i najednom se odmah, nakon tjedan dana se diže plaća gradonačelnika. To je činjenica i to je istina. Ja nemam ništa protiv da se plaća digne i nikada neću biti protiv plaće, svi mi radimo za plaće, za prehranjivanje svojih obitelji, zbog toga sam bio i suzdržan kada smo spuštali plaće. Za plaće sam uvijek za povećanje, ali ovdje se evidentno vidi da je to u cilju podizanja plaće gradonačelnika zato što on više neće dobivati plaću u Hrvatskom saboru, nego iz Grada Petrinje“, rekao je Jurić te dodaje da kada već imamo novaca za visoke dužnosnike, onda neka se nađe novca i za službenike i namještenike na području Petrinje, ne samo u Gradskoj upravi, već i u trgovačkim društvima u vlasništvu Grada.

„Što se tiče pitanja plaća djelatnika Gradske uprave i proračunskih i izvanproračunskih korisnika, mi smo sklopili u lipnju četvrti dodatak Kolektivnog ugovora gdje se osnovica vratila na ono stanje također iz ožujka. Znači time je završio jedan ciklus tromjesečnog smanjenja plaća po principu 30 posto prvi mjesec, 20 posto iduća dva mjeseca i samim time vezani su osnovica za obračun plaće i proračunski i izvanproračunskih korisnika, dakle gradske ustanove sve primjenjuju osnovicu za obračun plaća djelatnika Grada Petrinje, Gradske uprave. U lipnju su vraćene plaće na staro svima, obračun takvih plaća će početi od srpnja mjeseca koje se isplaćuju u kolovozu, a ova Odluka će se početi primjenjivati od mjeseca kolovoza za plaću koja se uplaćuje u rujnu“, pojasnio je Begić. Navedeni prijedlog Odluke je prihvaćen jednoglasno.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

Preminuo je Rajko Dujmić

Od posljedica prometne nesreće preminuo je jedan od najvećih glazbenika i skladatelja u povijesti naših

X