Gradsko natjecanje u čitanju naglas Gradsko natjecanje u čitanju naglas
PETRINJA – U Mjesecu hrvatske knjige, Gradska knjižnica i čitaonica Petrinja organizirala je ovog petka u „Hrvatskom domu“ Gradsko natjecanje u čitanju naglas za... Gradsko natjecanje u čitanju naglas

PETRINJA – U Mjesecu hrvatske knjige, Gradska knjižnica i čitaonica Petrinja organizirala je ovog petka u „Hrvatskom domu“ Gradsko natjecanje u čitanju naglas za učenike osnovnih  škola.

U natjecanje su se i ove godine uključile sve petrinjske osnovne škole: Prva osnovna škola Petrinja, Osnovna škola Dragutina Tadijanovića, Osnovna škola „Mate Lovraka“ sa svojom Područnom školom Češko Selo, Osnovna škola „Ivan Goran Kovačić“ Gora i Osnovna škola Jabukovac.

Ocjenjivački sud koji je i ovaj put imao težak zadatak, činile su predsjednica Društva „Naša djeca“ Petrinja, logopedinja Martina Boltužić Đeverlija i knjižničarke petrinjske Knjižnice, Gordana Dumbović i Katica Taradajčuk.

„Treću godinu zaredom Gradska knjižnica i čitaonica organizira Gradsko natjecanje u čitanju naglas. Zaista smo zadovoljni, prije svega zbog toga što se svake godine na ovo natjecanje odazovu sve petrinjske škole. Naravno, netko mora pobijediti, ali najvažnije od svega je sudjelovati, da ustvari djeca shvate i vide da je stvarno važno samo čitati i čitati, jer na taj način bogatimo svoj rječnik, lakše učimo, brže učimo i stvaramo neka nova prijateljstva. Postižemo mi jako dobre rezultate i na našem Županijskom natjecanju. S obzirom da je jako puno djece, netko mora pobijediti, a mi se trudimo biti među tim pobjednicima“, rekla je Katica Taradajčuk, knjižničarka u Dječjem odjelu Gradske knjižnice i čitaonice Petrinja.

„Vidjeli smo da su djeca zaista jako dobra, jer se na natjecanje i prijave uglavnom oni koji vole puno čitati. Odabrali smo najviše po dvoje iz svake kategorije, jer kad bi ih bilo više, to bi se jako, jako oduljilo. Svake godine školska natjecanja koja se održavaju prije Gradskog šalju nam svoje predstavnike. Radujemo se što se svake godine odazovu sve škole i nadamo se da će tako biti i iduće godine“, dodala je Taradajčuk.

Nakon što su svi čitači gotovo bez greške odradili svoja predstavljanja i čitanja ulomaka iz omiljenih knjiga, ostalo je da žiri donese svoj odluku, što uz toliko dobrih nastupa, nije bilo jednostavno.

„Pohvaljujem sve vaše nastupe danas, a ono što preporučujem za vaše buduće nastupe, buduća natjecanja je da budete jako kreativni u predstavljanju sebe prije čitanja i u predstavljanju djela koje ćete čitati. Bitno je da u nastupu budete izražajni, da radite stanke tamo gdje su potrebne, da razgovijetno govorite, da izaberete knjigu primjerenu svom uzrastu i da budete sigurni u sebe, jer to što radite, radite dobro. Svima vam želim puno sreće u daljnjem čitanju i nadam se da će se neki od vas pridružiti i našoj Bajkaonici koju ćemo uskoro provoditi u Petrinji i da ćete mlađoj djeci čitati i pričati bajke. Pobjednicima želim puno uspjeha u daljnjem natjecanju na županijskoj razini“, rekla je predsjednica Ocjenjivačke komisije Martina Boltužić Đeverlija.

Priznanje za osvojeno treće mjesto u mlađoj kategoriji primila je Dora Putrić, učenica 5. razreda Prve osnovne škole Petrinja. Drugo mjesto u toj je kategoriji pripalo je Lei Milković, učenica 4.b razreda OŠ „Mate Lovraka“. Prvo mjesto i nastup na Županijskom natjecanju osvojila je Lara Gelo, učenica 5. razreda Prve osnovne škole Petrinja.

Priznanje za osvojeno treće mjesto u starijoj kategoriji pripalo je Viktoriji Kovač, učenici 8.razreda OŠ Jabukovac . Drugo mjesto osvojila je Leona Posavac, učenica 7. razreda OŠ „Ivana Gorana Kovačića“ Gora. Kao pobjednica u ovoj kategoriji, na Županijsko se natjecanje plasirala Viktorija Likević, učenica 8. razreda OŠ „Ivan Goran Kovačić“ Gora.

Županijsko natjecanje u čitanju naglas bit će održano 25. listopada ove godine u Sisku.

Komentari

Slađana Marković Novinar

Osvježenje Petrinjskog radija od srpnja 2016.godine. Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.