HAMAG-BICRO predstavio rezultate ESIF Mikro i Malih zajmova  te novi program „Poljoprivrednici“ HAMAG-BICRO predstavio rezultate ESIF Mikro i Malih zajmova  te novi program „Poljoprivrednici“
KUTINA – Vjeran Vrbanec, predsjednik Uprave Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) predstavio je rezultate programa ESIF Mikro i Malih zajmova... HAMAG-BICRO predstavio rezultate ESIF Mikro i Malih zajmova  te novi program „Poljoprivrednici“

KUTINA – Vjeran Vrbanec, predsjednik Uprave Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) predstavio je rezultate programa ESIF Mikro i Malih zajmova čija je provedba započela prije točno godinu dana. Ovom prigodom ujedno je predstavljen i novi nacionalni jamstveni program „Poljoprivrednici“.

 „Mi direktno financiramo male zajmove do 50 tisuća eura koje poduzetnici mogu ostvariti ovisno o tome u kojoj se županiji nalaze, pri čemu je taj trošak doista vrlo prihvatljiv. Ne postoji danas na tržištu krediti gdje je trošak kamate od 0,5 do 1,5 posto. Osnovni kriterij za zajam je da se radi o prihvatljivim aktivnostima, prihvatljivom poduzetniku, ne smije biti blokiran i u poteškoćama. Ono što je komparativna prednost, osim niske kamate, je da mi kredite osiguravamo samo zadužnicama“, dodaje Vrbanec i ističe kako sudjeluju u svemu tome sa 14 banaka i dvije lizing kuće. Ujedno se osvrnuo na rezultate ovog programa u proteklih godinu dana.

„Javilo se više od tisuću poduzetnika sa zahtjevima. Odobreno je više od 550 zahtjeva. Govorimo o 142 milijuna kuna novca po kamati od 0,5 do 1 posto. To je rezultat rada doista vrijednih djelatnika HAMAG BICRO-a. Mi smo agencija koja se trudi biti poduzetnički friendly, nema tjedna kada mi nismo na terenu i odrađujemo ovakvu vrstu radionica s poduzetnicima. Jedan na jedan ako treba, mi smo na dispoziciji maksimalno što možemo“, zaključio je Vrbanec.

Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta Mario Antonić je kazao kako je ovaj događaj dobra prilika za poduzetnike i poljoprivrednike kako bi se upoznali s lakšim mogućnostima financiranja.

„Namjera Vlade je provođenje gospodarske politike i našeg ministarstva i provedbenih agencija koje to rade, je usmjeriti poduzetnike i poljoprivrednike da koriste što više sredstava koja su na raspolaganju iz EU fondova, a da sredstva koja su sada na raspolaganju kroz lokalnu samoupravu u gradovima i županijama, da se koriste za drugu namjenu, infrastrukturu, škole, sport i kulturu, i time zapravo podižemo standard građanstva općenito“, rekao je Antonić.

Pomoćnik ministra poljoprivrede Krešimir Ivančić najavljuje kako će slični programi biti uskoro pokrenuti i za poljoprivrednike. „To znači da bi početkom sljedeće godine mogli imati vrlo slične proizvode isto kroz HAMAG BICRO, za primarnu poljoprivrednu proizvodnju što će uvelike potaknuti investicije, olakšati neke stvari. Na primjer, po novoj uredbi koja isto tako treba stupiti na snagu 1.siječnja 2018.godine, dozvoljena je kupovina živih životinja kroz financijske instrumente, kroz te kredite po 0,5 posto kamata, što ne možete ostvariti kroz bespovratna sredstva i nije moguće niti sada kroz financijske instrumente. To su sve mogućnosti koje nam slijede od 1.siječnja 2018.godine“, rekao je Ivančić.

Na predavanju je bio i kutinski gradonačelnik Zlatko Babić kao i zamjenik sisačko-moslavačkog župana Ivan Celjak koji je izrazio zadovoljstvo što je jedno ovakvo predavanje održano u našoj županiji. „Sisačko-moslavačka županija isto tako stavlja na raspolaganje poticajne mjere u području gospodarstva, isto tako imamo i poljoprivredne potpore za naše poljoprivrednike. Nadamo se da ćemo u jednoj sinergiji ovih programa financijskih instrumenata o kojima smo danas čuli, isto tako financijskim potporama Sisačko-moslavačke županije u obliku poticajnih mjera u gospodarstvu, isto tako i poljoprivrednim potporama, doći do jednog povećanja poduzetničke aktivnosti, povećanja poljoprivredne proizvodnje, i naravno ono što nam je svima jako važno, to je očuvanje postojećih radnih mjesta i stvaranje novih radnih mjesta“, rekao je Celjak.

Prilikom iznošenja rezultata provedbe ESIF Mikro i Malih zajmova, predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a Vjeran Vrbanec istaknuo je: „Vrlo smo zadovoljni odazivom poduzetnika na programe ESIF Mikro i Malih zajmova, u samo godinu odobreno je 518 zajmova ukupnog iznosa 141,9 milijuna kuna, dok je ukupna vrijednost projekata 154,3 milijuna kuna. Izdani zajmovi omogućili su otvaranje novih 1073 radnih mjesta. Stoga su se ovi financijski instrumenti pokazali vrlo pristupačnim i brzim izvorom financiranja. Nadalje, izdana ESIF jamstava iznose 105,3 milijuna kuna, dok vrijednost investicija uz odobrene kredite s ESIF Jamstvom iznosi 167,1 milijuna kuna. U konačnici, odobrena jamstva rezultirala su zapošljavanjem 224 osobe.“

Osim rezultata ESIF Zajmova, predstavljen je i novi nacionalni jamstveni program „Poljoprivrednici“ čiji je cilj potaknuti aktivnosti financijskih institucija odnosno olakšati pristup financiranju subjektima malog gospodarstva koji ulažu u djelatnost poljoprivrede. Program je namijenjen svim subjektima malog gospodarstva uključujući obiteljska poljoprivredna gospodarstva, trgovačka društva koja se bave primarnom poljoprivredom i druge pravne oblike koji imaju status subjekta malog gospodarstva.

Tom prigodom je Vrbanec istaknuo važnost ovog programa: „Sektor poljoprivrede ima izražen problem u kontekstu instrumenata osiguranja pa je za ovu ciljnu skupinu poduzetnika neophodan instrument jamstva. Osobito mi je drago da Program izdvaja mlade poljoprivrednike kao posebnu ciljnu skupinu koju se želi dodatno potaknuti na poduzetničku aktivnost osiguravajući jamstvom čak do 80 % glavnice kredita.“

Predmetni Jamstveni program, za razliku od prethodnih, omogućuje financiranje obrtnih sredstava te ima nešto nižu premiju koja se naplaćuje za izdano jamstvo. Najviši iznos jamstva iznosi 10.000.000,00 kuna za investicije te najviše do 750.000,00 kuna za obrtna sredstva.

Nacionalni jamstveni potencijal HAMAG-BICRO-a utvrđen odlukom Vlade Republike Hrvatske nije potrebno povećavati s obzirom na to da za poljoprivredna jamstva ima dovoljno neiskorištenih sredstava za nove plasmane. Osobito ukoliko se uzme u obzir interes i banaka i poduzetnika za novim jamstvenim programima HAMAG-BICRO-a koji svoj izvor financiranja nalaze u ESI fondovima. Po završetku ex ante analize i drugih strateških dokumenata od strane Ministarstva poljoprivrede, HAMAG-BICRO će u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede nastaviti rad na uspostavi novih financijskih instrumenata za poljoprivrednike iz ESI fondova tijekom 2018. godine.

Komentari

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.