Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
holi2020go

„Holistički pristup zdravlju djece s teškoćama u razvoju“ u sklopu Tjedna psihologije

PETRINJA – U sklopu Tjedna psihologije, Savjetovalište za djecu, adolescente i obitelj, koji djeluje pri Pučkom otvorenom učilištu Hrvatski dom Petrinja, zajedno sa Društvom Naša djeca Sisak, organizirali su radionicu pod nazivom „Holistički pristup zdravlju djece s teškoćama u razvoju“, koja je okupila učenike Odjela djece s teškoćama u razvoju Osnovne škole Dragutina Tadijanovića Petrinja.

U radionici su sudjelovala i dva terapijska psa, o čemu nam je više rekla Renata Fridrih, predsjednica Društva Naša djeca Sisak. „2012.godine je započeo projekt obuke pasa prema holističkom pristupu. To je obuka pasa za terapijske svrhe i za intervencije, a projekt se razvija uz potporu Ministarstva demografije, obitelji, mladih i socijalne politike. Ono što je karakteristično kod obuke pasa prema holističkom pristupu jest da pas aktivno sudjeluje sa svojim vodičem, a za potrebe korisnika. Obzirom na to da je ovim projektom obuhvaćena socijalna, ranjiva skupina, koja uključuje djecu s razvojnim teškoćama i djecu s invaliditetom, zlostavljanu i zanemarenu djecu i djecu s kroničnim bolestima, to znači da pas signalizira potrebe, što je itekako vrijedno i važno naglasiti. Nama kao terapeutima je iznimno važno. Ukoliko je dijete uznemireno, smiri ga, pokazuje kada počinje aktivnost, kada završava aktivnost i ono što je najvažnije naglasiti je da je to jedini projekt u svijetu, obuke pasa na taj način“, otkriva nam Fridrih.

Dodaje kako je izazov bilo krenuti s obukom pasa, a ujedno nam otkriva kako je izgledala radionica. „Aktivnosti su se odvijale tako da su prije dolaska djece, psi bili prisutni. Ulaskom djece u prostoriju, svako dijete je prišlo i pozdravilo psa. Neka djeca su bila uznemirena jer su došla i bila su uzbuđena jer dolaze na nekakvu aktivnost. Pas ih je umirio u tolikoj mjeri da su mogli sudjelovati u aktivnosti. Onoga trenutka kada su osjetili da više ne mogu, isto tako su prilazili psiću, što je važno jer se nije ometala dinamika radionice. Po završetku su djeca sa osmjehom došla pozdraviti psiće prije odlaska u školu“, ističe Fridrih.

Dodaje kako na području naše županije, u sklopu projekta Društva Naša djeca Petrinja, imamo 15 terapeutskih pasa, dok su još dva psa u pripremama. „15 je vodiča. Nije nužno da vodič ima i psa koji živi s njim, ali nekako nam je intencija da onaj tko je profesionalno vezan, da pas boravi od rane dobi, tri mjeseca i nadalje, prolazi obuku u Bolha akademiji u Rijeci i da bi postao terapijski pas mora proći pet modula, što podrazumijeva 2000 radnih sati psa vodiča. Meni je to bio veliki profesionalni izazov. Danas unutar mojih kompetencija, jer sam logoped, mi je neprocjenjiva pomoć za populaciju djece koja su zlostavljena, zanemarena, ne moram ni govoriti koliko im to puno znači“, kazala je Fridrih koja na kraju ističe kako su ovo prvi koraci na našim prostorima po pitanju terapijskih pasa, ali već sada je Hrvatska prepoznata kako u Europskoj uniji, ali i šire.

Armin Hadžić, voditelj Savjetovališta za djecu, adolescente i obitelj je kazao kako je radionica trajala više od sat vremena. „Time nastavljamo suradnju koju već šest godina ima Savjetovalište i Hrvatski dom sa terapijski educiranim psima, to je jedna velika stvar. Mi imamo i Školu zdravlja koju provodimo već sedam godina sa djecom s teškoćama u razvoju. Tako da smo sklopili ta dva događaja, te dvije aktivnosti u jednu. Tu imamo jednostavno taj cjelovit holistički pristup psihofizičkom zdravlju za djecu s teškoćama u razvoju i invaliditetom“, kazao je Hadžić.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X