HPD „Slavulj“ ovog vikenda u Rovinju na 51. izdanju Susreta hrvatskih pjevačkih zborova HPD „Slavulj“ ovog vikenda u Rovinju na 51. izdanju Susreta hrvatskih pjevačkih zborova
PETRINJA – Ovog vikenda (6. i 7. listopada) u Rovinju će se na 51. izdanju Susreta hrvatskih pjevačkih zborova koji se održava pod pokroviteljstvom... HPD „Slavulj“ ovog vikenda u Rovinju na 51. izdanju Susreta hrvatskih pjevačkih zborova

PETRINJA – Ovog vikenda (6. i 7. listopada) u Rovinju će se na 51. izdanju Susreta hrvatskih pjevačkih zborova koji se održava pod pokroviteljstvom Istarske županije i uz materijalnu potporu Ministarstva kulture RH, okupiti 18 zborova s više od 650 pjevača.

Petrinju i Sisačko-moslavačku županiju na Susretu će i ove godine predstavljati mješoviti pjevački zbor HPD-a „Slavulj“ Petrinja, koji je selekciju Hrvatskog sabora kulture prošao svojim programom i izvedbom predstavljenima na ovogodišnjoj Županijskoj smotri održanoj u organizaciji Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Sisačko-moslavačke županije i suorganizaciji HPD-a „Slavulj“.

Foto: Arhiva Portala 53

Susret hrvatskih pjevačkih zborova jedna je od 10 nacionalnih manifestacija koje na godišnjoj razini organizira Hrvatski sabor kulture. Kontinuitet ove manifestacije koja okuplja najbolje hrvatske amaterske zborove i ljubitelje zborskog pjevanja, traje od 1968. godine. Značajno je spomenuti kako je prvih pet festivala (1968. – 1972.) održano u Petrinji.

Na ovogodišnjem Susretu nastupit će čak 18 odabranih hrvatskih pjevačkih zborova (iz 13 županija) koji su svoj nastup morali izboriti kroz 11 županijskih i regionalnih smotri i jedno samostalno preslušavanje. Kao gosti Smotre nastupit će Dječji zbor Osnovne glazbene škole „Vladimira Nazora“ iz Rovinja, grada domaćina.

Program Susreta sastoji se od natjecateljskog i revijalnog dijela.

Natjecateljski program odvijat će se u subotu, 6. listopada od 17 sati u Koncertnoj dvorani Adris pred stručnim povjerenstvom u sastavu Dario Maleš, Ivan Josip Skender i Luka Vukšić. Pod ravnanjem svog dirigenta Josipa degl’Ivellia, petrinjski „Slavulj“će u natjecateljskom programu izvesti Gotovčevu skladbu „Bože, daj mi krila“, Bartoluccievu „O sacrum convivium“, Žgančevu „Tri međimurske“ (Sejaj, sejaj bajžulek – Vuprem oči – Pod kopinom) i Cossettovu „Mura, Mura“.

Revijalni program bit će održan na dvije lokacije. U subotu, zborovi će nastupiti na središnjem trgu grada domaćina pod kreativnim naslovom „Zborovi pjevaju Rovinju – ad libitum“ od 18 sati, dok će u nedjelju 7. listopada od 11.30 sati biti održan koncert s revijalnim programom u hotelu „Lone“. Mješoviti zbor HPD-a „Slavulj“pod ravnanjem maestra degl’Ivellia u revijalnom će se programu predstaviti s izborom iz Cossettova Folklornog koncerta, za zbor i tamburaški sastav . Izvest će „Slavonsku poskočicu“, „Moja diridika“ i „Letovanić“.

Foto: Arhiva Portala 53

Zborska revija kulminirat će dodjelom zahvalnica i nagrada.

Posebno mjesto na 51. susretu pjevačkih zborova imat će djela hrvatskih skladatelja te će jednom od sudionika Susreta biti dodijeljena Nagrada Hrvatskog društva skladatelja za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja. Osim brončanih, srebrnih i zlatnih plaketa, bit će dodijeljena i Nagrada za najuspješniju izvedbu revijalnog dijela programa, o kojoj će odlučiti komisija sastavljena od predstavnika zborova.

Zboru s najvišim brojem bodova bit će dodijeljen Grand Prix 51. susreta hrvatskih pjevačkih zborova, kao i nastup na Razglednici 8 kulturno-umjetničkog amaterizma RH 2019. godine.

Uz Hrvatski sabor kulture, organizaciju Susreta ove godine potpisuju Maistra d.d., Komorni zbor Rubino i Hrvatsko društvo skladatelja uz materijalnu potporu Grada Rovinja i Turističke zajednice Grada Rovinja.

Zborovi sudionici Susreta:

Mješoviti pjevački zbor Glazbenog društva „Sokol“, Buzet

Pjevački zbor „Josip Štolcer Slavenski“, Čakovec

Mješoviti pjevački zbor „Roženice“, Pazin

Prvo hrvatsko pjevačko društvo „Zora“, Karlovac

Pjevački zbor „Josip Vrhovski“,Nedelišće

Mješoviti pjevački zbor KUEU „Kaj“, Zlatar Bistrica

Mješoviti pjevački zbor KUD-a „Rudolf Rajter“ Ivanec

Hrvatsko pjevačko društvo „Kalnik“ , Križevci

Hrvatsko pjevačko društvo „Slavulj“ Petrinja

Bjelovarski ženski zbor „VoxFeminae“, Bjelovar

Hrvatsko pjevačko glazbeno društvo „Zoranić“ , Zadar

Mješoviti pjevački zbor KUD-a „Ban Josip Jelačić“, Zaprešić

Pjevački zbor „Đuro Prejac“, Desinić

Varaždinsko obrtničko glazbeno društvo, Varaždin

Mješoviti vokalni ansambl „Kanat“, Kastav

Pjevački zbor mladih „Josip Kaplan“, Rijeka

Mješoviti pjevački zbor „CamerataVocale“, Split

Akademski muški zbor Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb

 

Komentari

Slađana Marković Novinar

Osvježenje Petrinjskog radija od srpnja 2016.godine. Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.