HPD „Slavulj“ uveličao otkrivanje spomen ploče Luki Iliću Oriovčaninu u Novskoj HPD „Slavulj“ uveličao otkrivanje spomen ploče Luki Iliću Oriovčaninu u Novskoj
NOVSKA – U Novskoj je ove nedjelje (17. veljače 2019.) održana svečanost ponovnog otkrivanja spomen ploče svećeniku, pjesniku, etnologu, numizmatičaru, arheologu i povjesničaru, jednom... HPD „Slavulj“ uveličao otkrivanje spomen ploče Luki Iliću Oriovčaninu u Novskoj

NOVSKA – U Novskoj je ove nedjelje (17. veljače 2019.) održana svečanost ponovnog otkrivanja spomen ploče svećeniku, pjesniku, etnologu, numizmatičaru, arheologu i povjesničaru, jednom od prvaka hrvatskog narodnog preporoda u Slavoniji, Luki Iliću Oriovčaninu (Oriovac, 15.listopada 1817. – Novska 4. veljače 1878.).

Spomen ploča u sjećanje na Oriovčanina koji je šest godina župnikovao u Novskoj (gdje je i umro i sahranjen), originalno je na zidu župnog doma Župe sv. Luke Evanđelista postavljena 1925. godine. U vrijeme adaptacije zgrade 1999. godine, zbog građevinskih je radova skinuta, a ove godine na inicijativu Družbe „Braća Hrvatskoga Zmaja“i Grada Novske, spomen ploča s natpisom koji govori kako je „o hiljadu godišnjici Hrvatskog kraljevstva podigoše nastojanjem Hrvatskog sokola mješćani Novske“, vraćena je na svoje staro mjesto.

Restauriranu, ponovno vraćenu spomen ploču zajedno su u nedjelju otkrili Veliki meštar Družbe „Braća Hrvatskoga Zmaja“ Nevio Šetić, Zmaj od Istre, župnik Milan Vidaković i gradonačelnik Novske Marin Piletić.

U prigodnom programu nastupile su članice KUD-a „Šubić“ Novska, a svojim nastupom, čin otkrivanja spomen ploče uveličali su i članovi Hrvatskog pjevačkog društva „Slavulj“ Petrinja koji su tom prigodom izveli skladbe „Prosto zrakom“ Vatroslava Lisinskog (na tekst Dimitrija Demetera) i „Zmajevka“ Ivana Muhvića (na tekst Velimira Deželića st.).

Članovi HPD-a „Slavulj“ prethodno su u crkvi Blaženog Alojzija Stepinca u Novskoj, liturgijskim pjevanjem sudjelovali u svetoj misi i kraćim glazbenim dodatkom po završetku svete mise, a sve pod ravnanjem maestra Josipa degl’ Ivellia i uz orguljašku pratnju Ines Lončar.

Članovi HPD-a „Slavulj“ zahvaljuju na pozivu, cjelokupnoj organizaciji i prijamu u Novskoj gradonačelniku Marinu Piletiću i suradnicima, župnicima Petru Matanoviću i Milanu Vidakoviću.

Foto: HPD Slavulj

Komentari

Slađana Marković Novinar

Osvježenje Petrinjskog radija od srpnja 2016.godine. Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.