Hrvatska bira svojih 12 zastupnika u Europskom parlamentu Hrvatska bira svojih 12 zastupnika u Europskom parlamentu
U Hrvatskoj se danas održavaju izbori za Europski parlament na kojima će građani izabrati svojih 12 zastupnika u Europskom parlamentu. Građani imaju priliku glasati... Hrvatska bira svojih 12 zastupnika u Europskom parlamentu

U Hrvatskoj se danas održavaju izbori za Europski parlament na kojima će građani izabrati svojih 12 zastupnika u Europskom parlamentu. Građani imaju priliku glasati na 6360 biračkih mjesta, a na izbornim listićima imaju na raspolaganju 33 liste te 396 kandidata. Birači glasuju tako da zaokruže redni broj ispred naziva kandidacijske liste, a preferira li pojedinog kandidata na njoj, zaokružuje i redni broj ispred njegova imena i prezimena. Imena 12 hrvatskih zastupnika koji će nas predstavljati u Europskom parlamentu bit će poznata nakon 23 sata. Podatke o odazivu Državno izborno povjerenstvo objavit će u podne te u 17 sati.

Pravo glasa na izborima ima 3,8 milijuna birača. Hrvatska, koja s biračkim mjestima u inozemstvu čini jednu izbornu jedinicu, zastupnike u Europskom parlamentu bira razmjernim sustavom uz mogućnost preferencijskog glasovanja, no preferirani glasovi vrijede samo ako odabrani kandidat dobije najmanje 10 posto glasova koje je osvojila njegova lista.

Sve do 19 sati večeras traje i izborna šutnja. Za sada Državno izborno povjerenstvo nije zabilježilo veća kršenja ovog pravila, već su zaprimili par primjedbi. Za kršenje izborne šutnje zakon propisuje visoke novčane kazne u visini i do pola milijuna kuna.

Za izborne šutnje zabranjena je naime svaka izborna promidžba, objavljivanje procjena rezultata i neslužbenih rezultata izbora, u sredstvima javnog priopćavanja zabranjeno je objavljivanje fotografija, izjava i intervjua kandidata, odnosno nositelja lista. O tome trebaju voditi računa ne samo izborni sudionici, nego i mediji koji izbore prate.

U cijeloj Sisačko-moslavačkoj županiji građani imaju priliku glasati na 344 biračka mjesta, od čega u Petrinji na njih 36.

Komentari

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.