Hrvatska slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti Hrvatska slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti
Hrvatska danas slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja te 22.obljetnicu vojno redarstvene operacije „Oluja” kada je na današnji dan prije 22... Hrvatska slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti

Hrvatska danas slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja te 22.obljetnicu vojno redarstvene operacije „Oluja” kada je na današnji dan prije 22 godine oslobođeno oko 11 tisuća četvornih kilometara okupiranog područja.

Akcija je počela dan prije u ranim jutarnjim satima. Toga 5.kolovoza 1995.godine točno u podne na kninskoj tvrđavi zavijorila se hrvatska zastava duga 20 metara. Hrvatska vojska i policija oslobodile su Knin, Gračac, Lovinac, Benkovac, Kijevo, Vrliku, Primišlje te više prometnica.

Toga dana oslobođena je i Hrvatska Dubica pa je tako vojska izbila na granicu s Bosnom i Hercegovinom. Dan poslije 5.kolovoza vojska i policija oslobodile su Petrinju, Plaško, Lički Osik, Vrhovinu, Obrovac, Korenicu, Slunj, Plitvice. Tijekom 84 sata akcije „Oluja” poginula su 174, a ranjeno je 1430 pripadnika hrvatskih snaga.

Komentari

Marin Fran Informativni urednik / Novinar

Glavni urednik informativnog programa Petrinjskog radija. Osim o informativnom programu, Marin Fran je posvećen i radijskom programu, tako da osim pisanja vijesti, Marin je i voditelj te urednik nekoliko emisija u programu Petrinjskog radija, kao što su emisija Trenica, A sada vi te Zvona Svetog Lovre.