Hrvatski sabor izglasao sedam novih ministara Hrvatski sabor izglasao sedam novih ministara
ZAGREB – Hrvatski sabor je potvrdio sedam novih članova Vlade. Ujedno je to prva rekonstrukcija Vlade premijera Andreja Plenkovića nakon više od pola godine... Hrvatski sabor izglasao sedam novih ministara

ZAGREB – Hrvatski sabor je potvrdio sedam novih članova Vlade. Ujedno je to prva rekonstrukcija Vlade premijera Andreja Plenkovića nakon više od pola godine rada. HNS-ov Predrag Štromar izabran je za novog ministra graditeljstva i prostornog uređenja te je imenovan potpredsjednikom Vlade. Lovro Kušćević je novi ministar uprave dok je Tomislav Ćorić novi ministar zaštite okoliša i energetike. Davor Božinović je novi ministar unutarnjih poslova dok ej Marko Pavić imenovan novim ministrom rada i mirovinskog sustava. Blaženka Divjak je imenovana novom ministricom znanosti, obrazovanja i sporta, a Dražen Bošnjaković je od sada novi ministar pravosuđa. Novim potpredsjednikom Vlade imenovan je predstavnik talijanske nacionalne manjine u Hrvatskom saboru Furio Radin.

Novi ministri su prisegnuli da će svoju dužnost obnašati savjesno i časno, poštovati Ustav i zakone te se zauzimati za svekoliki razvoj Hrvatske. Hrvatski sabor je nove ministre potvrdio bez rasprave, nakon što su prethodno saslušani u matičnim odborima. Novi članovi Vlade potvrđeni su sa 78 glasova i uglavnom 46 glasova protiv.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović je u Karlovcu prokomentirala novu parlamentarnu većinu kao i novu koaliciju HDZ-a i HNS-a. „Drago mi je da smo dobili novu parlamentarnu većinu jer smo izgubili dosta vremena. Mislim da ovo može biti stabilna Vlada. Ova koalicija je legitimna. Mislim da je važnije voditi zemlju nego se baviti ideološkim pitanjima“, rekla je Grabar Kitarović.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković je izjavio kako postoje razlike između HDZ-a i HNS-a, ali da je za građane važnija politička stabilnost. Dodaje kako u toj suradnji ne očekuje probleme. „Ovdje se radi o dosta kvalitetno pripremljenoj suradnji, suradnji na zdravim nogama i siguran sam da će 78 zastupnica i zastupnika vrlo promišljeno i razborito sudjelovati u radu i očuvati parlamentarnu većinu u iduće tri i pol godine“, rekao je Jandroković i dodaje kako su nužni određeni kompromisi kako bi se osigurala stabilnost ukoliko je nemoguće da samo desni ili samo lijevi formiraju vlast.

Komentari

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.