Humanika u Petrinjskoj kući zdravlja pokrenula Nutricionistički klub Humanika u Petrinjskoj kući zdravlja pokrenula Nutricionistički klub
PETRINJA – U Petrinjskoj kući zdravlja ovog četvrtka održani su edukacijsko predavanje i radionica na temu „Pravilnom prehranom pobijedimo anemiju“. Prva je to u... Humanika u Petrinjskoj kući zdravlja pokrenula Nutricionistički klub

PETRINJA – U Petrinjskoj kući zdravlja ovog četvrtka održani su edukacijsko predavanje i radionica na temu „Pravilnom prehranom pobijedimo anemiju“. Prva je to u nizu edukacija koje će u Petrinjskoj kući zdravlja organizirati novopokrenuti Nutricionistički klub Centra „Humanika“.

Nutricionistica Marina Kušan Hadžić, predsjednica Centra „Humanika“, objasnila je kako je to nastavak njihova projekta „Prehranom i pokretom do zdravlja“ koji provode pod financijskom potporom Grada Petrinje. Prvi dio tog projekta, ciklus radionica pod nazivom „Škola zdravog kuhanja“ koji se održavao u Građanskom centru Udruge IKS je završio i sada se drugi dio projekta nastavlja kroz „Nutricionistički klub“ u Petrinjskoj kući zdravlja.

„Ovo je prva edukativna radionica u sklopu Nutricionističkog kluba – predavanje uz kratko slaganje receptura, a tema je anemija i kako prehranom pobijediti anemiju koja je vrlo veliki problem općenito u svijetu i začetnik mnogih kroničnih bolesti, a muči nas od djetinjstva do starosti“, rekla je Kušan Hadžić.

„Želim naglasiti kako je ovo prvi u nizu ovakvih susreta u Petrinjskoj kući zdravlja koji bi se trebali nastaviti i sljedeće godine kroz „Nutricionistički klub“ i koji će se na neki način uklopiti u projekt Petrinjske kuće zdravlja „Zdravlje u lokalnoj zajednici“. Pod vodstvom stručnih predavača – liječnika, zdravstvenih radnika, teme će biti usmjerene na dijabetes, kardiovaskularne bolesti i druge kronične bolesti, ali uz jedan holistički pristup. Nastojat ćemo objediniti prirodu, zdravlje i nemedikamentno liječenje bolesti. Na neki način želimo spojiti cijelo naše zdravlje u lokalnoj zajednici, ali na prvom mjestu ćemo uvijek imati prehranu. Znači, uz svako stručno predavanje imat ćemo jednu radionicu gdje će se kroz preporuke za liječenje ponuditi i nutricionistički jelovnik. Pokušat ćemo složiti jedan zdravi pristup prehrani, ali uz zdravo kretanje. Zato su paralelno, treći dio projekta, vježbe za fizičko i mentalno zdravlje koje se već godinama odvijaju u Savjetovalištu pri Hrvatskom domu“.

Predsjednica „Humanike“ objasnila je i tko će moći biti član ovog Nutricionističkog kluba.

„Svatko. Mi ćemo pripremiti određene upitnike koje će građani koji dolaze u Petrinjsku kuću zdravlja moći ispuniti i saznati koji su naši programi i kad se održavaju. Uspostavit ćemo i jedan e-mail kontakt na koji će moći postavljati pitanja „Humanici“ i putem kojeg ćemo im moći odgovarati o jelovnicima, davati različite preporuke i slično“.

Polaznici prve radionice Nutricionističkog kluba Centra „Humanika“ u Petrinjskoj kući zdravlja mogli su čuti što je anemija, zašto do nje dolazi i koju je hranu u slučaju anemije poželjno jesti. Na kraju, imali su priliku kušati zdrave napitke od voća, povrća i sjemenki bogatih željezom te saznati kako ih i sami mogu pripremiti kod svoje kuće.

Komentari

Slađana Marković Novinar

Osvježenje Petrinjskog radija od srpnja 2016.godine. Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.