Humanitarni tamburaški koncert za Kabinet za logopediju Humanitarni tamburaški koncert za Kabinet za logopediju
  PETRINJA – U organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Hrvatski dom Petrinja i Folklornog ansambla Petrinjčica, u Velikoj dvorani petrinjskog Hrvatskog doma održan je humanitarni... Humanitarni tamburaški koncert za Kabinet za logopediju

 

PETRINJA – U organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Hrvatski dom Petrinja i Folklornog ansambla Petrinjčica, u Velikoj dvorani petrinjskog Hrvatskog doma održan je humanitarni tamburaški koncert pod nazivom „(Pro)govorimo uz tamburu“. Putem navedenog koncerta cilj je bio prikupiti financijska sredstva za nabavu dijagnostičkog instrumentarija Kabineta za logopedsku podršku, kazala nam je voditeljica tog kabineta Katarina Matijević.

„Večerašnji humanitarni koncert je zapravo jedna želja da svi koji žele podržati rad Logopedskog kabineta da ih nagradimo glazbom, tim tamburaškim koncertom, jer kao što znamo uvijek su potrebna dodatna ulaganja u bilo kakve usluge, tako i usluge Logopedskog kabineta. Večeras se prikupljaju sredstva za dijagnostički instrumentarij jer bez obzira na osposobljenost osoblja, odnosno mene kao logopeda, potreban je nekakav standardizirani dijagnostički instrumentarij, kako bi usluga koju pružamo bila na što većoj razini“, rekla je Matijević.

Navedeni dijagnostički instrumenatariji bit će korišteni za svakodnevne programe koji se provode u Kabinetu za logopedsku podršku koji djeluje pri Pučkom otvorenom učilištu Hrvatski dom Petrinja. „U principu postoji veći broj logopedskih dijagnostičkih instrumenata. To su testovi kojima se testiraju određeni poremećaji kada postoji sumnja na određeni poremećaj, onda se osoba testira točno standardiziranim testom koji je namijenjen testiranju točno tog određenog problema, dakle disleksije, nekakvih jezičnih poteškoća i slično. Onda se tek na temelju nalaza tog dijagnostičkog instrumenta može uspostaviti konkretna dijagnoza. Mi možemo imati pretpostavku, možemo već i raditi terapiju s djetetom i dati preporuke za rad kod kuće ili u školu, ali ako nemamo standardizirani dijagnostički instrumentarij onda naš nalaz nema tu težinu koju ima kada je dijete testirano na adekvatan način“, pojasnila je logopedinja Matijević.

Podsjeća kako je Kabinet za logopedsku podršku osnovan početkom ove godine i u nekoliko mjeseci rada ostvaren je zavidan broj logopedskih dijagnostika, individualnih tretmana, kao što su održana brojna predavanja i savjetovanja. Trenutno kabinet ima 72 korisnika koji su uključeni u redovite logopedske tretmane i 19 korisnika koji koriste savjetodavne usluge i koji su u praćenju.

Milan Herceg, ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta Hrvatski dom Petrinja i voditelj Folklornog ansambla Petrinjčica, istaknuo je kako su ponovno pokazali veliko srce kada treba pomoći. „Obzirom smo nedavno otvorili našu Logopedsku ambulantu i dali mogućnost svoj našoj djeci u Petrinji da imaju svoju logopedsku ambulantu i svog logopeda, na sve moguće načine pokušavamo da dopunimo opremu u ambulanti i večeras imamo taj humanitarni koncert da napravimo potrebnu opremu. Večeras je ovdje 80 tamburaša, imamo goste iz Martinske Vesi, Gline iz Nina, mislim da će svima večeras biti ugodno večer i da ćemo svi kući otići zadovoljni“, rekao je Herceg.

Više od dva sata programa za sve okupljene u Velikoj dvorani Hrvatskog doma pripremili su domaćini, članovi Folklornog ansambla Petrinjčica, zatim članovi KUD-a „Glinska tamburica“ iz Gline, Tamburaški orkestar Janko Stjepušin iz Martinske Vesi te Tamburaški orkestar KUD-a Branimir iz Nina. Dodat ćemo na kraju kako je pokrovitelj koncerta bio Grad Petrinja, odnosno petrinjski gradonačelnik i saborski zastupnik Darinko Dumbović.

Članovi Folklornog ansambla Petrinjčica predstavili su se sa svojim mladim i starijim tamburašima te su pod vodstvom Ivana Klekovića odsvirali nekoliko pjesama kao što su Tajna najveća, Moj garavi gotovo je, Viruj mi Dado i Juliška. Članovi KUD-a Glinska tamburica iz Gline, koji ove godine slave 25 godina postojanja, petrinjskoj publici predstavili su se sa izvedbom Posavskih motiva, Banovinskih motiva te pjesmama Tebi majko misli lete i Glino, grade moj u izvedbi njihovog voditelja i dirigenta Marija Ožakovića. Tamburaškom orkestru Janko Stjepušin iz Martinske Vesi svojim vokalnim sposobnostima pridružili su se Dominik Radić i Kristijan Pavlin, kao i Tomislav Gec, Ivan Ščrbak, Tea Perković i Sara Celić, dok im se na pozornici pridružio i Pavao Anić. Pod vodstvom njihovog voditelja Ivana Klekovića također su odsvirali nekoliko pjesama kao što su U san mi dođu tambure, Sara i Podravska, Vukovar, Vukovar, Đenka, Ali pamtim još, La music adi note, Prolete mladost i Gopak. Gosti iz Nina, članovi Tamburaškog orkestra KUD-a Branimir, njih više od 30, petrinjskoj publici predstavili su se sa nekoliko izvedbi : Yesterday, Finale iz opere Nikola Šubić Zrinski, Labuđe jezero, Šokačko kolo, skladbom iz filma Kako je počeo rat na mom otoku, Gradišćanski ples broj 2 i Can Can.

Komentari

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.