Humanitarnom utakmicom Humanih zvijezda Hrvatske i Veterana ŠNK-a Banovac za djecu prikupljeno 10 tisuća kuna Humanitarnom utakmicom Humanih zvijezda Hrvatske i Veterana ŠNK-a Banovac za djecu prikupljeno 10 tisuća kuna
GLINA – Na stadionu ŠNK Banovca u Glini ovog je utorka odigrana humanitarna nogometna utakmica između Humanih zvijezda Hrvatske i Veterana ŠNK Banovca. Utakmicu... Humanitarnom utakmicom Humanih zvijezda Hrvatske i Veterana ŠNK-a Banovac za djecu prikupljeno 10 tisuća kuna

GLINA – Na stadionu ŠNK Banovca u Glini ovog je utorka odigrana humanitarna nogometna utakmica između Humanih zvijezda Hrvatske i Veterana ŠNK Banovca. Utakmicu su organizirali Humane zvijezde Hrvatske, ŠNK Banovac, Zajednica športskih udruga Grada Gline, Sisačko-moslavačka županija i Volonterski centar Glina. Sav prihod od ulaznica koje su se prodavale po cijeni od 20 kuna namijenjen je djeci lošijeg socijalnog statusa ŠNK-a Banovac i Osnovne škole Glina.

Humane zvijezde Hrvatske, udruga je koju su prije 15-ak godina osnovali Zvonimir Boban, Zlatko Mateša, Fabijan Komljenović i Branko Tušek. Financiraju se isključivo vlastitim sredstvima, a cilj im je kroz ovakve humanitarne utakmice pomoći svima kojima je pomoć potrebna, rekao je uoči utakmice u Glini, Branko Tušek, predsjednik Udruge kroz koju su dosad prošle mnoge javne osobe iz svijeta sporta i estrade.

„Ovo će nam biti 125. humanitarna utakmica. Mi već 15 godina djelujemo i radimo, uglavnom za djecu s teškoćama u razvoju. Posebno mi je drago što smo prvi puta ovdje u Glini. Moram reći da kiša nikad nije padala kad smo igrali utakmice. Svevišnji nam uvijek podari lijepo vrijeme kao i danas. Zadovoljstvo je sudjelovati i vjerujemo da ćemo i ovaj put dati jedan skromni doprinos upravo za djecu. Danas ovdje neće biti pobjednika, jer pobjednici su svi – i oni koji su došli na tribine i oni koji će biti na zelenom travnjaku i to je najveća vrijednost ove utakmice“, rekao je Tušek.

Jedna od humanih zvijezda koje su u ovoj utakmici istrčale na glinski travnjak bio je i Branko Strupar, umirovljeni hrvatski nogometaš, bivši belgijski reprezentativac (1988. godine najbolji strijelac prvenstva u Belgiji s 22 pogotka).

„Uvijek je zadovoljstvo pridružiti se jednoj ovakvoj humanitarnoj akciji. Kao što veli moj imenjak, rezultat je najmanje bitan. Bitno je da se prikupe sredstva i da su svi zadovoljni i zdravi nakon utakmice. Nama je zadovoljstvo doći, kolikogod se i mi borimo sa zdravljem,  jer što se tiče profesionalne karijere, sve dolazi na naplatu, ali uvijek imam neko posebno zadovoljstvo kad mogu sudjelovati u jednoj takvoj akciji“, rekao je Strupar.

Za ekipu Humanih zvijezda Hrvatske zaigrali su i sisačko-moslavački župan Ivo Žinić i njegov zamjenik Ivan Celjak.

„Ovo je jedna prekrasna humanitarna akcija. Zahvaljujem humanim zvijezdama, ljudima širokog srca, velikim sportašima, ljudima koji i nakon završetka svoje sportske karijere, kao i mnogi glumci i pjevači, nastupajući za Humane zvijezde, nastoje pomoći upravo onima kojima je to najpotrebnije. Ova humanitarna utakmica između Humanih zvijezda i Veterana Banovca, jednog starog nogometnog kluba na ovom području Banovine koji slavi 105 godina postojanja, prilika je da prikupimo određena sredstva, da pomognemo onima koji su slabijeg imovinskog stanja, ali i djeci s poteškoćama u razvoju. Zahvaljujem i „Banovcu“ i Gradu Glini i svima uključenima u organizaciju, ali posebno svim humanim zvijezdama koje su došle danas ovdje u Glinu“, rekao je župan Žinić, otkrivši kako je svojedobno i sam igrao za seniore Banovca.

Podršku humanitarnoj utakmici dao je i Krešimir Šamija, zamjenik državne tajnice za sport Janice Kostelić.

„Prije svega ovaj humanitarni događaj ima jednu širu poruku, a to je  da je u svim sredinama važno skrbiti o djeci s poteškoćama, o osobama s invaliditetom. Ovakva humanitarna akcija ima snažnu poruku iz razloga što je veliki broj zvijezda došao ovamo i podržao ovu akciju, prepoznavši napore Grada Gline i Sportske zajednice Grada Gline“, rekao je.

Istaknuo je kako je Središnji državni ured za sport u zadnje dvije godine intenzivirao aktivnosti vezane uz povlačenje sredstava iz EU fondova, pa je tako po prvi put ove godine iz Europskog socijalnog fonda, za početak, osigurano 50 milijuna kuna za djecu u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti te za sport osoba s invaliditetom.

„Ono što me veseli je da se Grad Glina, odnosno gradska Sportska zajednica potrudila i dobila dva projekta. Jedan iz Europskog socijalnog fonda u iznosu većem od pola milijuna kuna, te iz natječaja Središnjeg državnog ureda za šport, za poticanje lokalnog sporta u iznosu od 120 tisuća kuna. Taj projekt je ukupno vrijedan 150 tisuća kuna i 30 tisuća osigurala je Sportska zajednica. Takvi projekti upravo imaju za cilj da sve sredine, a ne samo najveći gradovi u Republici Hrvatskoj, mogu kvalitetno razvijati sport i da sport bude sredstvo socijalnog uključivanja svih skupina. Poruka treba biti da se svi mogu baviti sportom, da se svi trebaju baviti sportom zbog zdravlja, zbog socijalnog uključivanja i svih drugih dobrobiti koje sport ima za društvo“, dodao je Šamija.

Sudionicima humanitarne akcije zahvalio je i gradonačelnik Grada Gline, Stjepan Kostanjević.

„U suradnji s Banovcem smo dogovorili tu utakmicu i zahvaljujem i Humanim zvijezdama i Banovcu što su našli vremena za ovu jednu lijepu gestu koja se realizira ovdje u gradu Glini. Naravno, Grad Glina potpomaže ovakve manifestacije, pa tako i ovom prilikom. Služi nas i lijepo vrijeme i nadamo se da ćemo svi uživati u jednoj lijepoj humanitarnoj utakmici“, rekao je Kostanjević uoči utakmice.

Iako rezultat u konačnici nije bio bitan, utakmica je završila pobjedom Humanih zvijezda 4:3. Važniji je bio cilj – pomoći djeci lošijeg socijalnog statusa ŠNK-a Banovac i OŠ Glina za koje je ovom utakmicom prikupljeno 10 tisuća kuna.

Foto: SMŽ

Komentari

Slađana Marković Novinar

Osvježenje Petrinjskog radija od srpnja 2016.godine. Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.