I to je život o ženskim prijateljstvima I to je život o ženskim prijateljstvima
Danas ćemo u našoj emisiji „I to je život“ Petrinjskog radija razgovarati s našom stalnom sugovornicom dr. sc. Dašom Poredoš Lavor o važnosti ženskih... I to je život o ženskim prijateljstvima

Danas ćemo u našoj emisiji „I to je život“ Petrinjskog radija razgovarati s našom stalnom sugovornicom dr. sc. Dašom Poredoš Lavor o važnosti ženskih prijateljstava.

EMISIJA : I to je život

DATUM : 1.veljače 2019.godine

TEMA : Ženska prijateljstva

Poštovane slušateljice i slušatelji Petrinjskog radija dobra večer i dobro došli u još jednu emisiju I to je život u kojoj ćemo večeras s našom stalnom suradnicom dr.sc.Dašom Poredoš Lavor razgovarati o važnosti ženskih prijateljstava.

Mario: Možemo li nekako ženska prijateljstva promatrati s obzirom na dob osoba ženskog spola koja ta prijateljstva stvaraju i održavaju?

Daša: Kad djevojčice krenu u školu, one stupaju u ženska prijateljstva. Najčešće jedna djevojčica ima svoju najbolju prijateljicu pa u razredu to izgleda kao da se druže dvije po dvije djevojčice, a dječaci iz razreda svi su zajedno kao jedna mala podgrupa. Istraživanja kažu da 12-godišnje djevojčice ili djevojke imaju najviše telefonskih poziva upućenih svojim prijateljicama ili drugim ženama.

S vremenom se situacija mijenja i ona najbolja prijateljstva ipak ne traju vječno – negdje nakon 20-te godine dosadašnja najbolja prijateljstva idu u drugi plan. Naime, muškarac je uvjerljivi broj jedan na popisu kontakata žene, i to od njezinih 20-ih pa sve do kasnih 40-ih godina života. Poslije na vrh ponovno dolazi žena, najčešće ženina kći i majaka.

To je istraživanje pokazalo da se veze i odnosi tijekom života mijenjaju. Nerijetko ženske prijateljice iz rane mladosti jednostavno nestaju u zrelijoj dobi. No žene ipak paze na odnose jer razumiju koliko su važni u starijoj životnoj dobi.

Mario: Možemo li reći da postoje razne vrste ženskih prijateljstava i opisati neka od njih?

Daša: Stručna literatura navode da postoji 6 karakterističnih tipova ženskih odnosa, a mi ćemo ih za ovu prigodu još malo proširiti. Većina žena ima više različitih tipova prijateljstva. Neki su tipovi kombinacija jednog ili više tipova. Često se dogodi da jedan tip prijateljstva preraste ili se modificira u drugi tip. Prijateljstva su kao živi organizam, ona rastu, razvijaju se ili venu i slabe, pa i propadaju.

Evo nekih najčešćih vrsta ženskih prijateljstava

  1. Stara prijateljica još iz škole, rodnog mjesta ili prvog zaposlenja

Prijateljstva nastaju rano, u pubertetu, čak i prije. Ona se rađaju u formativnim godinama kad nismo još sasvim odrasli i formirali se kao osobe sa svim onim karakterističnim stavovima, pogledima i interesima koje ćemo nositi kroz život. Ta stara prijateljstva imaju za nas vrijednost i draž – iako smo se kasnije mijenjale i udaljile zbog nekih običaja i navika. Stare prijateljice imaju posebno mjesto u našem srcu čak i kad ih dugo ne vidimo i kad ih gotovo više i ne poznajemo. Uvijek se sjećamo prvih tajni koje smo dijelile s prvim prijateljicama.

  1. Dugogodišnja poznanica

Razlikujemo poznanike od prijatelja po količini informacija, po bliskosti i najviše po povjerenju. Razlika je možda i u dužini poznanstva, pa katkad duga poznanstva počnu sličiti prijateljstvima. Ipak poznanica iz susjedstva, iz škole ili s posla ne mora nikada postati i prijateljica, jer iako je poznajete godinama, nikad niste uspjeli s njom ostvariti dublji odnos. Kako ste kroz godine druženja stekli zajedničke prijatelje, vaši se razgovori uglavnom svode na razgovaranje o njima ili tračanje. Iako vam se često ne da svoje vrijeme “tratiti” na njegovanje takvih odnosa, to činite – jer na neki način smatrate da je to vaša obveza. Ipak, takva prijateljica nije netko kome ćete povjeriti svoje strahove i probleme.

  1. Kućna prijateljica

Neke smo prijatelje na neki način naslijedili od roditelja. Naše su se majke družile, ili neki drugi članovi obitelji, pa su se ta druženja u obitelji prenijela i na nas. Biti kućni prijatelj – osoba koja je sjedila u našoj kuhinji ili dnevnoj sobi bez obzira na to je li u posjet došla zbog nas ili zbog nekoga drugoga člana obitelji – stječe s godinama poseban status.

  1. Privremena prijateljica

Spojila vas je situacija u kojoj ste se u isto vrijeme našle, bilo da ste se u slično vrijeme zaposlile, rastale ili razboljele. U takvim stresnim trenucima ljudi često žude za povezanošću i razgovaraju s nekim tko razumije njihove probleme. Pozitivna strana takvih prijateljstava jest to što zaista umanjuju osjećaj osamljenosti. Ipak, odnosi nastali u iznimnim situacijama rijetko se pretvaraju u dugotrajna prijateljstva jer čim se situacija promijeni, mijenja se i odnos, a to sigurno i sami znate iz svoga života. Sjetimo se koliko smo puta otvoreno razgovarali s do tada potpuno nepoznatom ženom koja je s nama ležala u bolničkoj sobi, čekala u čekaonici važan nalaz ili bila protukandidat na razgovoru za posao.

  1. Prava, najbolja ili čak jedina prava prijateljica

Takav je tip odnosa najteže stvoriti, ali ako to uspijete, čuvajte svoje blago, svoj pravi biser i znajte da je trajan i da ga je ne samo opasno – nego i teško uništiti. Prava prijateljica ženi je jednako bliska, gotovo i bliža od sestre, jer je ona netko koga sami biramo. Pravi prijatelj služi kao terapeut, podrška, pa čak i varijanta životnog suputnika. Mnogi smatraju da su baš prijateljski odnosi najvažniji. Čak važniji od rodbinskih. Pravi prijatelj je netko na koga uvijek možete računati, s kim svaki problem rješavate s puno povjerenja i strpljenja. Upravo zbog posebnosti prijateljskog odnosa, nemoguće je imati mnogo pravih prijateljica, pa u nestašici takvih odnosa prisiljeni smo družiti se i s drugima koje će nam možda postati prijateljice ili čak prave prijateljice – ako se dovoljno potrudite.

  1. Instant prijateljica

To je netko s kime ste “kliknuli” na prvu, bez mnogo zadrške otvoreno razgovarali i pritom se dotaknuli i onih intimnih stvari. Kao i u ljubavnoj vezi, brzo ste prepoznali prijateljsku “kemiju” između vas i od neznanki postale prijateljice. Iako cijenite to prijateljstvo u situacijama koje vas povezuju, ako se ne viđate ili ne čujete neko vrijeme, osjećaj bliskosti iščezava. Prijateljstvo je područje života u kojemu je itekako važno vrijeme, trajanje i dužina “pripreme” pa su i ovdje kao i u nekim drugim stvarima događaji na brzinu katkad slabijeg okusa.

Mario: U još nekim specifičnim odnosima možemo prepoznati pojam „prijateljica“ – pokušajmo ih malo pojasniti.

Daša: Pa tako je, imamo još neke specifične odnose u kojima možemo prepoznati pojam prijateljica :

Konkurentica

Ona vam “na prvu” nije bila simpatična, a niti nakon višegodišnjeg poznanstva ne možete reći da vam je osobito draga. Među vama postoji prešutno nadmetanje i uvijek s osobitim užitkom pred takvom “prijateljicom” naglašavate kako ste upoznali sjajnog muškarca, zadivili na razgovoru za posao ili smršavjeli. Takav tip odnosa je dobar ako je površan, jer nas tjera da postanemo bolji i ambiciozniji. Ako ste u češćem kontaktu, može postati izvor frustracija. Ona s kojom se borite – može vam pomoći ako ne pretjerate i ne postanete opsjednuti time – da je nadmašite – pa izgubite svoje kriterije i ravnate se prema njezinim kriterijima koje želite nadmašiti.

Neprijateljica

Nažalost možda i vi imate nekoga koga tijekom života niste mogli izbjeći, bilo da ste zajedno išle u školu, na fakultet ili ste radile zajedno. U određenim ste se trenucima trudile uspostaviti civiliziran odnos jer je to situacija zahtijevala, no istina je kako vam je ona duboko antipatična. Sarkastične izjave, podvale i međusobno “spuštanje” sastavni su dio vašeg odnosa, koji na vas djeluje toliko negativno da vas potpuno može izbaciti iz takta. Najbolje što možete, ako se već ne možete fizički udaljiti, je takvu neprijateljicu ignorirati. Davati previše važnosti negativnim odnosima iscrpljuje vašu energiju i oduzima vam snagu za odnose koje ste izabrali i odlučili njegovati.

Prijateljica koju neki zovu – prija

Majka našeg zeta je za nas posebna prijateljica – prija – nju smo dobili “u paketu” skupa sa zetom. Ona nam nije rodbina, nego svojta. To znači da smo nas dvije u neku ruke postale – svoje. Takav odnos je važno njegovati jer ako ne uspijemo imati normalne i skladne odnose može nam se dogoditi da izgubimo vrijeme koje bismo mogli provoditi s unucima. To nekad rezultira time da izgubimo i dobre odnose sa zetom pa čak i s kćeri. Slično je i s majkom od snahe.

Prijateljica koju smo dobili preko poslovnih ili drugih kontakata

Mnoge se žene druže sa suprugama muževih poslovnih prijatelja. Mnoge se žene druže s majkama vršnjaka svoje djece. To su neizabrani odnosi, a prijateljstva krasi sloboda i izbor. Ipak i u tim obaveznim prijateljstvima može se dogoditi neki dobar odnos koji nam pomaže u životu.

Mario: Koliko su nam prijateljice važne pri rješavanju problema?

Daša: Kad ti je najgori dan, ona će te izvući na kavu, donijeti ti vrećicu punu odjeće koju ti poklanja i reći: ‘Ajde pričaj, tko te sad razljutio?’ Ako imaš ljubavnih problema, pozvat će te kod sebe, napravit će ti kokice, pokriti te dekicom i reći: ‘Što je sad napravio? Pričaj!’

Nema tog problema koji se ne može riješiti ili bar ublažiti ako imaš svoje curke pored sebe. Koliko će ta prijateljstva trajati i koja od njih će se na kraju puta pokazati kao zlica – pitanje je, ali dok traje, žensko prijateljstvo čvrsta je spona satkana od razumijevanja i pomoći. Čak su i stručnjaci s područja mentalnog zdravlja obratili pozornost na ovaj fenomen, te su utvrdili, da za razliku od prijašnjih vremena, mnoge djevojke i žene u središte života stavljaju upravo ženska prijateljstva.

Ovaj zaključak čini se sasvim logičan, ako uzmemo u obzir da kada se djevojke i žene druže s prijateljicama njihovo tijelo otpušta oksitocin. Riječ je o hormonu koji se javlja i tijekom intimnog odnosa i odgovoran je za užitak, povezanost i dobro raspoloženje. Odete li s prijateljicama na ručak ili kavu, tvoje tijelo će proizvoditi jednake kemijske supstancije kao i pri intimnosti, a nakon druženja sa svojom najboljom prijateljicom mnogi se osjećaju opušteno, sigurno i sretno. Neke djevojke zato i ne pristaju ući u polovične veze jer imaju dobre prijateljice i osjećaju se zadovoljno i ispunjeno.

Detaljnije objašnjenje ponudila je bihevioralna psihologinja Jo Hemming koja kaže:

„Žene se jako trude i puno rade na stvaranju dobrih prijateljstava. Budući da su u to uložile puno energije, ne žele se toga tako lako odreći. To je fenomen koji sve više raste. Nekada je središte ženskog života bio muškarac, a danas žene sve više prednost daju prijateljstvima. Vidljivo je da žene danas sve kasnije ulaze u bračnu luku. To je zato što imaju dovoljno bogat društveni život pa nisu pod pritiskom da se moraju udati“.

Mario : Što o prijateljstvima reći na kraju?

Daša: Kao što smo na početku spomenuli – prijateljstvo je odnos koji se mijenja i razvija. Često je prisutna upravo kombinacija vrsta prijateljstava. Pravo prijateljstvo može biti i je kvalitetan oblik podrške u svim situacijama – pa tako i u situacijama kada nam je potrebna podrška, rame za plakanje, netko tko će nas savjetovati, uputiti na pronalaženje boljih rješenja, informirati i podučiti boljim oblicima ponašanja … netko tko će nas razumjeti i prihvatiti takvima kakvima jesno.

I nekoliko prigodnih citata za kraj:

“Prijatelj je najbolja imovina u životu.”

“Prijateljima lako opraštamo pogreške koje nas ne pogađaju.”

“Prijatelj je onaj koji zna sve o tebi i pored toga te još uvijek cijeni.”

“Prijateljstvo kao vrijednost iznad svih drugih vrijednosti.”

“Prijateljstvo nam pokazuje da ni u jednoj tuzi ni radosti nismo sami.”

Poštovane slušateljice i slušatelji Petrinjskog radija bila je ovo još jedna emisija I to je život. Ponovno smo zajedno za sedam dana na istom mjestu i u isto vrijeme, do tada, srdačan pozdrav.

Komentari

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.