Share on facebook
Share on twitter
školjkenaslov

„Igra sa školjkama“ – izložba radova Eve Mlyncar u Gradskoj knjižnici i čitaonici Petrinja

PETRINJA – U prostoru Gradske knjižnice i čitaonice Petrinja postavljena je izložba radova Eve Mlyncar „Igra sa školjkama“.

U svom domu uz Petrinjčicu, gospođa Eva, vitalna umirovljenica, inače članica petrinjske likovne udruge „Petriart“, otkrila nam je kako je došla na ideju da se likovno „poigra“ školjkama.

„To nije uobičajena tehnika u slikarskoj praksi, ali imala sam te školjke već jako dugo. Kupila sam ih jednom na ljetovanju u Crikvenici. Imala sam dvije posude pune tih školjaka. To se onda prodavalo na ulici. Sad ih je navodno zabranjeno tako prodavati. Školjke su tako godinama stajale u ladici. Prošlog ljeta kad je bilo jako vruće, ovdje u prizemlju gdje je ugodno, hladno, imala sam svoju malu radionicu. Tako sam došla i na ideju da se malo „poigram“ tim školjkama. To mi je bila zabava tijekom ljeta, za onih velikih vrućina i eto, neki su radovi čak vrlo uspjeli“.

Ponekad, školjke su samim svojim oblikom vodile njezinu maštu i ruke.

„Školjke su specifična materija. Najprije ih posložim na karton, pa se onda malo igram s njima, da vidim kako bi ih bilo najzgodnije razmjestiti. Tek na kraju lijepim, jer ih ne smijete fiksirati dok nemate kompletnu sliku u glavi. Slike nisam bojala, samo sam ljepila neke materijale na podlogu, tako da bude malo izraženije, a onda sam posebno ljepilom u spreju, naknadno dodavala neke sitne ukrase. To baš nije jako zahvalno, ali je uspjelo.“

Iako je „Igra sa školjkama“ krenula kao ljetna zanimacija, ispalo je da je to zapravo njezina prva samostalna izložba. Naime, Eva koja slika zadnjih desetak godina, tijekom kojih je nastalo više od 50 slikarskih radova – uglavnom u tehnici akrila na platnu ili kartonu, dosad je izlagala samo na skupnim izložbama „Petriarta“.

„Da, ovo je na neki način prva samostalna izložba. „Školjke“ su čekale da dođu na red za izložbu, jer mi u Petrinji imamo puno umjetnica i umjetnika. Ja sam inače u „Petriartu“. Više slikam, nego što radim ovakve druge stvari, ali eto, ovo je bilo izvanredno. Slikarske radove dosad još nisam samostalno izlagala. Nekako nemam hrabrosti. Mislim da nisu dovoljno dobre. Trebala bih nekog da mi kaže stručno mišljenje imam li dovoljno toga za prezentaciju, pa da se najavim za izložbu. Pa, valjda bi bilo i vrijeme za to“, kaže kroz smijeh gospođa Mlyncar, aludirajući na svoje godine koje izvrsno nosi.

Slijedi li možda i nastavak njezine likovne igre sa školjkama?

„Možda bih i nastavila, ali školjkice su sad navodno zabranjene. Kako se to kod nas već svašta zabranjuje od hodanja po šumi i branja gljiva, tako su navodno zabranili i skupljanje školjki, pa onda nema šanse da više radim s njima, jer sam potrošila zalihu koju sam imala. Ali, ima kamenčića i to mi je želja, jer sam vidjela na Facebooku jako zgodne priče s kamenčićima. To je slika koja vam „priča“. Jako je interesantno, tako da mislim da ću se ovo ljeto možda malo „poigrati“ s kamenčićima.“

U prostoru Gradske knjižnice i čitaonice Petrinja, kamo je u ovim hladnim, zimskim danima donijela podsjetnik na ljeto i more, prodajna izložba „Igra sa školjkama“ može se pogledati do 15. veljače.

 

Slađana Marković

Slađana Marković

Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.

NAJNOVIJE VIJESTI

X