Share on facebook
Share on twitter
gimgsudomiteljstvo

Informativno-edukativno predavanje o udomiteljstvo za zaposlenice na projektu ŽENA

SISAK – U organizaciji Građanske inicijativa „Moj grad Sisak“ i Centra za socijalnu skrb Sisak održano je informativno-edukativno predavanje o udomiteljstvu za korisnice zaposlenica Programa Zaželi projekta ŽENA – želim edukacijom nastaviti aktivno koje su zaposlene pri Građanskoj inicijativi „Moj grad Sisak“. Susret je vodila Ivana Ivša, magistra socijalnog rada iz Tima ta udomiteljstvo Centra za socijalnu skrb Sisak.

Na početku susreta nazočne je pozdravila voditeljica projekta ŽENA – želim edukacijom nastaviti aktivno dr. sc. Daša Poredoš Lavor, koja je istaknula kako u drugoj godini provedbe ovog projekta vrijedi korisnice zaposlenice informirati i o drugim mogućim oblicima zapošljavanja po završetku ovih projektnih aktivnosti, jer žene zaposlene na ovom projektu završile su osposobljavanje za njegovateljice, ostvarile iskustva u radu sa starijim, bolesnim i nemoćnim osobama kao i s osobama s invaliditetom, te moguće prepoznaju svoja buduća profesionalna djelovanja upravo u pokretanju udomiteljstva kao oblika kvalitetne izvaninstitucionalne skrbi za starije osobe.

Tijekom vrlo dinamičnog i zanimljivog izlaganja stručne djelatnice Centra za socijalnu skrb Sisak Ivane Ivše, sudionice su upoznate s Zakonom o udomiteljstvu (NN br. 115/18) koji je stupio na snagu 1. siječnja 2019. godine, definicijom pojma udomiteljstvo, s činjenicama tko sve i pod kojim uvjetima u RH se može baviti udomiteljstvom, s osobitostima stambenih uvjeta a smještaj odraslih korisnika, postupkom za izdavanje dozvole za obavljanje udomiteljstva, vrstama udomiteljstva, naknadama za određenu kategoriju korisnika koje se zbrinjava, udomiteljskim naknadama, novinama iz spomenutog Zakona, te drugim temama koje se vežu za udomiteljstvo.

Centar za socijalnu skrb Sisak partner je Građanskoj inicijativi „Moj grad Sisak“ na provođenju Programa Zaželi projekta ŽENA – želim edukacijom nastaviti aktivno, te ostvaruju intenzivnu suradnju i zajednički djeluju na mnogim pitanjima značajnim za unapređenja rada, kvaliteti pruženih usluga, ali i daljnjeg osnaživanja sada zaposlenih žena na budućem aktivnom zauzimanju za sebe na tržištu rada i prepoznavanju novih profesionalnih prilika.

Podsjetimo se, Građanskoj inicijativi „Moj grad Sisak“ shodno prijavljenim projektnim aktivnostima na Programu zapošljavanja žena Zaželi, projektu ŽENA – želim edukacijom nastaviti aktivno koji je sufinanciran sredstva Europskog socijalnog fonda Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. (vrijednost projekta: 1.889.798,00 kuna) – omogućeno je zapošljavanje 10 teže zapošljivih žena, koje putem ovog projekta kroz razne aktivnosti pružaju pomoć i podršku korisnicima na terenu u potrebi, a to su osobe starije životne dobi i osobe s invaliditetom, kako bi im svaki dan života učinile ljepšim, kvalitetnijim i sigurnijim.  Projekt ŽENA – želim edukacijom nastaviti aktivno provodi se od 1. lipnja 2018. do 31. kolovoza 2020. godine. Partneri na projektu su Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Sisak, Centar za socijalnu skrb Sisak i Grad Sisak.

Sudionice su, kako saznajemo postavljale razna pitanja vezana za pokretanje udomiteljstva, detaljnije se informirale o pokretanju postupka za izdavanje dozvola za obavljanje udomiteljstva, te u konačnici cijenile ovaj susret iznimno zanimljivim i korisnim.

Građanska inicijativa „Moj grad Sisak“ nadalje će razvijati konstruktivnu suradnju s Centrom za socijalnu skrb Sisak, zahvaljujući svim stručnim djelatnicima, a osobito Mašenki Sekulić i Ivani Ivša, te ravnateljici Alenki Ljubešić, te uskoro pripremiti informativni susret za umirovljenike korisnike projektnih aktivnosti tijekom kojeg će isti biti pobliže upoznati sa svojim pravima i mogućnostima koje im pruža i omogućuje sustav socijalne skrbi.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X