Izložba koja je oživjela petrinjsku povijest Izložba koja je oživjela petrinjsku povijest
PETRINJA – U Galeriji Krsto Hegedušić otvorena je izložba pod nazivom „Tragom života uz rijeku Kupu“ u organizaciji Grada Petrinje i Udruge Zrinska Gora.... Izložba koja je oživjela petrinjsku povijest

PETRINJA – U Galeriji Krsto Hegedušić otvorena je izložba pod nazivom „Tragom života uz rijeku Kupu“ u organizaciji Grada Petrinje i Udruge Zrinska Gora.

„Ovo je izložba koja predstavlja male djeliće bogate petrinjske povijesti. Mnogi ljudi su prije nas zaključili da je ljudski duh sklon zaboravu, ali na nama je da tu svu baštinsku građu otmemo tom zaboravu. Zato imamo ovu izložbu, prvu u nizu od tri, koje će se baviti petrinjskom baštinom koja se zasad čuva u brojnim privatnim zbirkama.“, rekla je na samom početku voditeljica Galerije Krsto Hegedušić Alma Trauber te prepustila riječ Vladimiru Demetroviću, privremenom pročelniku Odjela za društvene djelatnosti Grada Petrinje koji je zajedno s profesorom Matijom Bučarom organizator ove izložbe.

Image00020

Demetrović je objasnio kako je ove godine 777 godina otkako je Petrinja postala slobodni kraljevski grad, stoga su postavom eksponata odlučili građanima Petrinje pokazati bogatstvo grada.

„Prva od tri izložbe je ova izložba u kojoj će posjetitelji moći vidjeti predmete koji su stari 15 milijuna godina, i to od dijelova mamuta, praslona pa do starog čamca pronađenog u Kupi koji datira iz 14.-16. stoljeća.“, objasnio je Demetrović te naglasio kako je Petrinja prebogata poviješću koju treba vratiti iz zaborava u sadašnjost.

Image00005

Bučar je naglasio kako prikupljanje okamina s ovog područja traje godinama, te unatoč tome što se do sada radilo na amaterskoj osnovi, očekuju početak znanstvenog istraživanja.

„Ima dosta lokaliteta koji nisu uopće istraženi te ovom postavom dajemo do znanja da je to bitna stvar. Imamo geološku transverzalu gdje se nalaze gotovi sami fosili i okamine, a da ne spominjem da na pojedinim lokalitetima postoje ostaci triju mora: Panonskog, Badenskog i Sarmatskog. S obzirom na špilju uz Šušnjaru, te okamine nosoroga, praslona i mamuta koji su koncentrirani na ovom malom području Zrinske gore, postoje prijedlozi zaštite Zrinske Gore kao geološkog parka.“, otkrio nam je Bučar te izrazio veliku želju za tim s obzirom da Zrinska Gora trenutno nema nikakvu vrstu zaštite.

Otvorenju izložbe prisustvovao je velik broj građana, a događaj je uljepšao Pjevački zbor mladih Mato Bučar.

Komentari

Matea Srebačić Novinar / Voditelj

Glas osvježenja u eteru Petrinjskog radija. Višegodišnje iskustvo u radu u medijima kao voditeljica i novinarka odlučila je pokazati u našem okruženju Petrinjskog radija i Portala53. Budit će vas rano ujutro ili vam poslijepodnevne sate učiniti opuštenijima, nasmijavati vas ili vam uljepšati dan svojim osmijehom, naravno, i davati vam uvijek i na vrijeme sve potrebne informacije.