Izložba „Volim svoju županiju“ stigla u Sisak Izložba „Volim svoju županiju“ stigla u Sisak
SISAK – U Odjelu za odrasle Narodne knjižnice i čitaonice „Vlado Gotovac“ Sisak danas je otvorena izložba fotografija „Volim svoju županiju“. Riječ je o... Izložba „Volim svoju županiju“ stigla u Sisak

SISAK – U Odjelu za odrasle Narodne knjižnice i čitaonice „Vlado Gotovac“ Sisak danas je otvorena izložba fotografija „Volim svoju županiju“.

Riječ je o izboru najboljih fotografija pristiglih na istoimeni natječaj Hrvatske zajednice županija kojim se željelo promovirati prirodne ljepote i kulturnu baštinu svih hrvatskih županija te na taj način potaknuti snaženje regionalnog identiteta.

Fotografe, umjetnike i amatere, željelo se potaknuti da sami stvaraju i razmišljaju o svojoj županiji kao destinaciji koja, osim svojih ljepota, nudi i zanimljive sadržaje prilagođene objavljivanju u novim medijima.

U nešto više od mjesec dana provedbe foto natječaja „Volim svoju županiju“ prijavljeno je gotovo 600 fotografija amatera i profesionalnih fotografa. Za svaku županiju izabrana je po jedna, a našu, Sisačko-moslavačku županiju predstavlja fotografija autorice Ivane Lučan Žinić.

O izboru najboljih fotografija odlučivao je stručni žiri kojeg je vodila profesionalna fotografkinja Mare Milin. U žiriju su bile i Martina Brautović, voditeljica Odsjeka za odnose s javnošću Ureda župana Zagrebačke županije i  Sandra Pinjuh, zamjenica predstojnika Ureda župana Vukovarsko – srijemske županije.

Svoj put po Hrvatskoj, ova izložba započela je 15. svibnja u Šibeniku, gdje su i uručene nagrade autorima najboljih fotografija izabranih na ovom natječaju. Prema ocjeni stručnog žirija, autor najbolje fotografije je Alan Špiljak iz Krapinsko – zagorske županije.

Drugo mjesto osvojila je fotografija Mate Zemana iz Koprivničko- križevačke županije.

Treće mjesto je prema sudu stručnog žirija pripalo Kažimiru Škrbiću iz Zadarske županije.

Najviše „lajkova“ na Facebooku dobila je fotografija Žarka Miškića iz Šibensko – kninske županije.

Najviše se na Facebooku „dijelila“ fotografija Kristijana Kiseljaka iz Karlovačke županije.

Nakon Šibenika, Zadra, Rijeke i Karlovca, izložba fotografija „Volim svoju županiju“  stigla je i u Sisak gdje su njezino postavljanje zajedno organizirali Hrvatska zajednica županija i Sisačko- moslavačka županija, uz pomoć sisačke Narodne knjižnice i čitaonice „Vlado Gotovac“ koja je izložbu ugostila u svom prostoru.

Na otvaranju izložbe na kojem je goste uvodno pozdravila knjižničarka Ljiljana Šorgić, bila je i autorica fotografije koja predstavlja našu županiju – Ivana Lučan Žinić.

„Na ovaj natječaj stiglo je jako puno lijepih fotografija. Drago mi je što je moja izabrana među boljima kao predstavnica  naše županije. Jest da nije baš autohtona u smislu motiva, ali opet prepoznatljiva je. Hvala žiriju na odabiru. Što reći o samoj fotografiji? Nisam baš čovjek koji puno filozofira. Izražavam se fotografijom na način da promatraču dočaram trenutak i emociju. Ova fotografija nastala je u jedno ljetno predvečerje prilikom šetnje našom predivnom sisačkom šetnicom. Aparat je uvijek uz mene i jednostavno, dogodilo se. Činio mi se lijep trenutak da uhvatim „blizance“, kako ja zovem ove dvije dizalice i slikala sam. Tad nisam razmišljala da ću ikad poslati nešto na natječaj. U međuvremenu, otvoren je natječaj Hrvatske zajednice županija. Tu sam fotografiju poslala uz još dvije i ova je pobijedila, za živo čudo. I mene je iznenadilo, ali eto desilo se“, ispričala je Ivana.

Po struci je informatičar, a fotografijom se intenzivno bavi zadnji pet- šest godina. I prije je voljela fotografirati, ali otkako je prije pet godina nabavila kvalitetniji foto aparat, ozbiljnije se posvetila hobiju fotografiranja.

„Volim fotografiju. Volim se tako izražavati. Motivi koje fotografiram ovise o trenutku – nekad je to pejzaž, nekad portret, ovisi što mi se nađe pred aparatom“.

Na pitanje, zašto ona voli svoju županiju, Ivana odgovara:

„Dovoljno je reći da sam ovdje odrasla. Živjela sam i u Zagrebu, ali naravno, vratila sam se ovamo. Bez obzira na sve, volim Sisak i to je to. Nadam se samo da će napredovati dalje i dalje“.

Izložbu je u Sisku otvorio sisačko-moslavački župan Ivo Žinić.

„Ova izložba je promocija naših županija, dvadeset prekrasnih županija plus naš središnji, glavni grad Zagreb. Na ovim fotografijama vidite kako to umjetnici, fotografi vide svoje županije, kako su zabilježili određene trenutke iz određenih područja lijepe Hrvatske. Hrvatska je prelijepa, doista prekrasna, „raj na zemlji“.  To je vidljivo i iz ovih fotografija. Kad prođete kraj njih i ako ne pogledate dobro što dolje piše, iz koje je županije neka fotografija, mogli biste reći – pa ovo je možda iz Sisačko-moslavačke županije ili iz Karlovačke?  Puno je različitosti, puno posebnosti, ali istodobno i puno sličnosti koje oslikavaju naše županije“, rekao je Žinić.

Podsjetio je kako je zamisao Hrvatske zajednice županija kada je prije dvije godine pokrenula natječaj „Volim svoju županiju“, bila pokazati svim ljudima koliko ljepota imamo, ali i prenijeti djeci ljubav za za domovinu i kraj iz kojeg dolaze.

„Mislim da smo u tome uspjeli. Ova izložba ide u svaku županiju. Ovdje će biti nekoliko dana . Nadam se da će biti posjećena, posebno da će je posjetiti oni najmlađi. Njima bih posebno proučio: Volite svoj dom, volite svoj kraj, volite svoj kraj, ali volite i svoju Hrvatsku“, poručio je na otvaranju izložbe sisačko – moslavački župan.

Izložba  fotografija „Volim svoju županiju“, u Odjelu za odrasle Narodne knjižnice i čitaonice „Vlado Gotovac“ Sisak ostaje otvorena do 20. studenog ove godine.

Komentari

Slađana Marković Novinar

Osvježenje Petrinjskog radija od srpnja 2016.godine. Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.