Izloženi radovi malih petrinjskih likovnih genijalaca Izloženi radovi malih petrinjskih likovnih genijalaca
PETRINJA – U Galeriji Krsto Hegedušić u Petrinji otvorena je izložba radova polaznika likovnih radionica koje su bile održane u šest ciklusa tijekom ožujka,... Izloženi radovi malih petrinjskih likovnih genijalaca

PETRINJA – U Galeriji Krsto Hegedušić u Petrinji otvorena je izložba radova polaznika likovnih radionica koje su bile održane u šest ciklusa tijekom ožujka, travnja i svibnja ove godine. Polaznice tih radionica bile su i Gabrijela Vučak te Hana Škrinjarić koje su nam otkrile kako im je bilo.

„Mislim da sam bila na svim radionicama. Sve mi se svidjelo, ali ipak mi se nekako najviše svidjelo kada smo radili autoportret“, rekla nam je Vučak. „Također sam bila na svim radionicama i najviše mi se svidjelo kada smo radili autoportret jer volim crtati olovkom. Baš mi se svidjelo“, rekla nam je Škrinjarić.

Voditeljica ovih likovnih radionica bila je likovna pedagoginja Ivana Švragulja. „Provučena je jedna edukacijska nit gdje su djeca nadograđivala svoja znanja. Baš je fora u tome što su se djeca sama odazivala na radionice, nitko ih nije tjerao na to. Tu su se odazivala djeca koja su zainteresirana ili su roditelji prepoznali da su njihova djeca u tom području dobra, da ih to zanima. Vrlo šarolika skupina djece je bila i na radionicama smo evidentirali dosta nadarenih mladih Petrinjaca i veselim se njihovom budućem radu“, rekla je Švragulja.

Na likovnih radionicama sudjelovalo je gotovo 30-tak djece, a na izložbi je izložen dio radova koji su nastali na toj radionici. „Obuhvatili smo crtačke tehnike, slikarske tehnike, grafiku, dizajn i prostornu umjetnost. Prošli smo kroz crtanje olovkom, monotipiju, slikanje akrilom na platnu, radili smo konstrukciju od žice na kojoj smo poslije kaširali papir i plastiku, radili smo vizualni znak. Još je tu provučeno nekih stvari kada su djeca pokrenuta, nismo ih ograničavali s motivom i pustila sam ih da stvaraju i dalje. Nisu svi radovi izloženi. Probrani su neki od radova, to je jedna impozantna količina radova i teško je bilo odabrati koje radove izložiti. Tu mi je u selekciji radova jako puno pomogao Ivan Novak koji mi je također pomogao i oko koncepcije izložbe“, rekla nam je Švragulja.

Radionice su bile održavane u Pučkom otvorenom učilištu Hrvatski dom Petrinja čiji nam je ravnatelj Milan Herceg otkrio kako su upravo te likovne radionice prijavili kao projekt Ministarstvu kulture.

„Nakon šest ciklusa radionica ova današnja izložba je skup svega onoga što su naša djeca radila. Svi oni koji dođu na izložbu mogu uživati u prekrasnim dječjim radovima naših malih umjetnika. Već sada računamo na to da bi napravili novi projekt za Ministarstvo kulture za sljedeća dva ciklusa sljedeće godine, u proljetnom i ljetnom dijelu. Ljetni ciklus radionica bi se odnosio na vrijeme ljetnih praznika kada dobro dođe da naši najmlađi uživaju u likovnom stvaralaštvu“, rekao je Herceg te dodaje kako će probati i ove godine otvoriti natječaj za likovne radionice koje bi se plaćale, za razliku od dosadašnjih koje su bile besplatne.

Svi posjetitelji izložbe mogli su razgledati gotovo stotinjak izloženih radova naših najmlađih, a za glazbeni dio programa pobrinuli su se članovi tamburaške sekcije Folklornog ansambla Petrinjčica iz Petrinje. Izložba u Galeriji Krsto Hegedušić u Petrinji ostaje postavljena sve do 3.srpnja ove godine.

Komentari

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.