Izbornik
Share on facebook
Share on twitter
gv39vuglec

Izmijenjen GUP, UPU i Prostorni plan zbog bivšeg vojnog skladišta u Malinovoj

PETRINJA – Na prošloj sjednici petrinjskog Gradskog vijeća vijećnici su raspravljali i o prijedlogu Odluke o donošenju šestih izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Grada Petrinje, o prijedlogu Odluke o donošenju petih izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana grada Petrinje te o prijedlogu Odluke o donošenju Urbanističkog plana uređenja UPU-1 u Petrinji.

Više je rekla Vlasta Vuglec, pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo, zaštitu okoliša i kulturne baštine. „Kada smo donosili odluku o izradi navedenih prostornih planova GUP-a i UPU-a, onda je ta odluka bila jedinstvena. Za šeste izmjene Prostornog plana ishodili smo mišljenje o usklađenosti šestih izmjena od Zavoda za prostorno uređenje, za odluku o donošenju petih izmjena GUP-a isto smo ishodili potrebno mišljenje o usklađenosti petih izmjena GUP-a od Zavoda za prostorno uređenje“, rekla je uvodno Vuglec.

O navedenim odlukama više je rekla i Neda Kaminski Kirš, predstavnica izrađivača planova iz tvrtke CPA Zagreb. „Ovo je jedan specifičan slučaj da imate tri plana u paketu koji se izglasavaju svaki za sebe, međutim bila je zajednička odluka o izradi, to zakon omogućava. Radilo se o prostoru bivšeg vojnog skladišta u Malinovoj koji je u državnom vlasništvu, da bi se sredili imovinsko-pravni odnosi sa državom potrebno je izraditi UPU, međutim, kada je bio izrađivan GUP i Prostorni plan uređenja, još uvijek je vojska imala neke svoje rezerve prema tom prostoru. Tu su bili planirani drugačiji sadržaji, sada je nakon detaljne analize se iskristalizirala namjena prostora koja bi Gradu najviše trebala i potrebno je, ne samo izraditi bilo UPU-1, nego i planove iznad njega, izmijeniti utoliko ukoliko oni utječu na sadržaj koji su planirani ovim urbanističkim planom“, rekla je uvodno Kaminski Kirš. Dodaje kako Grad Petrinja u tom prostoru planira sadržaje javne i društvene namjene, gospodarske poslovne i komunalno-servisne namjene te zelenilo i rekreativne površine.

HDZ-ovi Željko Tonković i Nenad Bužanić smatraju kako cijeli ovaj plan nije dobro promišljen jer svi spomenuti sadržaji nisu razdvojeni te je, prema njihovom mišljenju, neshvatljivo da uz zelene površine za rekreaciju imamo novo reciklažno dvorište.

„To rješenje je ugrađeno u prostorni plan, međutim prostorni plan je općenit, prema tome, dane su mogućnosti da se kasnije još dodatno izanalizira što će tamo biti jer daju se mogućnosti da se fleksibilno organizira prostor. Nije svrha prostornog plana da kaže tu će biti ovo i ne može biti ništa drugo, jer onda možemo mijenjati plan svakih pola godine ili godinu dana, znate i sami da je to jako dugačka procedura. Cijeli plan je koncipiran da se ovo rješenje, koje je izrađeno kao osnova, uklopi, ali sada što će u kojoj hali što biti, to plan ne govori. Plan kaže samo koji sadržaji se mogu tu realizirati“, pojasnila je Kaminski Kirš.

Petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović je kazao kako su mnogi vojni objekti u Hrvatskoj dani gradovima na telefonskim sjednicama, bez i jedne lipe, bez ijednog dokumenta. „Pitanje je da li ćemo dobiti ovo ili ćemo imati procjenu, kao što smo imali do sada, da to platimo pet milijuna kuna. Mi ovaj proces vodimo već četiri godine, natezanja, rastezanja da su nas doveli pred gotov čin, a to su nam mogli već otkada darovati i dati da mi radimo s tim što želimo, međutim iskomplicirali su do te mjere. Mi smo kao Grad podnijeli zahtjev da to bude samo za društvene potrebe grada kako bi to mogli dobiti besplatno. Baš me sada zanima poslije ovog dokumenta kada ga riješimo, kada ga izglasamo, što će još ponovno trebati da bi mi kao Grad Petrinja dobili to i da bi to moglo biti u sustavu potreba svega onoga što bi trebali napraviti u prostoru koji je bio ostavljen, dvije godine ga već održavamo, čistimo i uređujemo“, kazao je Dumbović.

Navedeni prijedlozi su usvojeni jednoglasno. U konačnici, vijećnici su raspravljali i o prijedlogu Odluke o proglašenju kulturnog dobra od lokalnog značaja, odnosno kulturnim dobrom od lokalnog značaja proglašena je zbirka „Kupski pejzaž Petra Salopeka“ koja se sastoji od 13 umjetnina. Navedena odluka je prihvaćena jednoglasno.

Mario Gršić

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.

NAJNOVIJE VIJESTI

X