Izmjene plana rada komunalnih djelatnosti Privrede i Komunalca za 2018. godinu Izmjene plana rada komunalnih djelatnosti Privrede i Komunalca za 2018. godinu
PETRINJA – Izglasavanju 3. izmjena i dopuna gradskog proračuna za 2018. godinu na 16. sjednici Gradskog vijeća Grada Petrinje, prethodilo je niz točaka koje... Izmjene plana rada komunalnih djelatnosti Privrede i Komunalca za 2018. godinu

PETRINJA – Izglasavanju 3. izmjena i dopuna gradskog proračuna za 2018. godinu na 16. sjednici Gradskog vijeća Grada Petrinje, prethodilo je niz točaka koje su se odnosile na prijedloge izmjena i dopuna programa rada i financijskih planova gradskih tvrtki i ustanova. Na dnevni red su tako stigle i izmjene plana rada komunalnih djelatnosti trgovačkih društava Privrede i Komunalca.

O drugim izmjenama Plana rada komunalnih djelatnosti na području Grad Petrinje za 2018. komunalnog trgovačkog društva “Privreda” d.o.o.izvijestio je njegov direktor Zoran Zechner. Najavio je kako Privreda predviđa povećanje postojećeg plana čišćenja slivnika i održavanja kanalske infrastrukture i objekata za odvodnju na nerazvrstanim cestama grada Petrinje. Iz gradskog proračuna predviđa se 400 tisuća kuna za slivnike i 1,5 milijun kuna za održavanje kanalske infrastrukture .

„Mi smo još kod prvih izmjena i dopuna najavili da sada vraćamo taj dio komunalnih djelatnosti na jednu razinu koja već dugo iskazuje potrebe, a bila je iz nekih okolnosti u prethodnom mandatu u velikoj mjeri zanemarena. Mi smo, što prateći program asfaltiranja i pripreme za asfaltiranje, što prateći program održavanja nerazvrstanih cesta, obavljali određene radove. Paralelno smo skupljali i potrebe, kako nam je bilo signalizirano iz našeg Odjela za komunalne djelatnosti, pa smo došli do iznosa za prijedlog povećanja postojećeg plana“, rekao je Zechner, najavivši kako će u sljedećoj godini potrebe biti i veće.

„Sve potrebe koje smo dosad prikupili za iduću godinu su u dimenziji nekih 2,5 milijuna, plus slivnika 500 tisuća kuna. Znači, ono što smo ove godine izvršili je jedan dio od onoga što bi trebao biti redovni plan rada komunalnih djelatnosti“, dodao je Zechner.

„Slivnici 400 tisuća kuna. Održavanje kanalske infrastrukture je u prvom planu bilo 500 tisuća kuna, sad je 1,5 milijun. Ako grad Petrinja ima 100 kilometara asfaltiranih i 100 kilometara neasfaltiranih cesta i ako imate kanale s obje strane, to je 400 tisuća metara dužnih. Ako je 50 lipa po čišćenju, ne znam otkud sad milijun i pol. To je za 3 milijuna dužnih metara da se očisti, da u cijeloj županiji očistite kanale. I ranije je Privreda za to dobivala, ali nije odrađivala posao. Ja nikad nisam vidio da netko čisti kanale, osim  kad ja i drugi očistimo oko svoje kuće i pokosimo“, rekao je  u raspravi nezavisni vijećnik Antun Tadić, koji je izrazio sumnju da je Privreda u financijskim problemima i da ju Grad na ovaj način „spašava“, odnosno indirektno joj pomaže.

Vijećnik Željko Tonković (HDZ) kazao je kako je do povećane potrebe za čišćenjem slivnika i kanala vjerojatno došlo zbog neefikasne izgradnje komunalne infrastrukture i činjenice da su ceste zbog radova bile raskopane. Predložio je da Privreda pokuša racionalizirati svoje poslovanje te da se u smislu uštede razmotri i obveza samih građana da održavaju odvodne kanale (jarke) ispred svojih kuća.

„Bilo bi dobro da svatko ispred svoje kuće očisti, a ovako danas svatko misli – neću ja čistiti, neka to dođu očistiti Privreda ili Komunalac. Možda bi trebalo početi mijenjati praksu, upravo u smjeru racionalizacije“, rekao je Tonković.

Gradonačelnik Darinko Dumbović demantirao je tvrdnju vijećnika Tadića da je Privreda u problemima.

„Ja ne bih rekao da je Privreda u problemu i to ne stoji. Samo mi svi skupa možemo biti u problemu kao Grad, ako ne budemo znali što hoćemo. Prije svega, dosad nismo znali kako ćemo urediti komunalnu infrastrukturu da ima određene standarde i kako ćemo građanima iskomunicirati što bi oni sve trebali napraviti kod svojih kuća. Trebali smo imati odluku da četiri puta godišnje, oni koji nemaju kanalizaciju, obvezno moraju čistiti svoje kanale i septičke jame. Ako to ne čiste, da onda to obavezno četiri puta učini naše komunalno poduzeće i naplati 200, 300, 500 ili 700 kuna, zavisi kakva je septička jama. Komunalno poduzeće je trebalo od toga živjeti. To nismo nikada ustrojili. Što smo dozvolili? Sve što je išlo kroz septičke jame, završavalo je u cijelom gradu u kanalima i mi smo u tome plivali. I to je smrdilo i u Koloniji i u Češkom Selu i na Slatini i u Mošćenici“, rekao je Dumbović koji smatra da bi projektom Aglomeracije ti problemi u budućnosti trebali biti riješeni.

„Znamo vrlo dobro da te iste kanale, mnogi naši građani ne mogu čistiti sami – neki nisu radno sposobni, a neki neće. Sva sreća, kad napravimo odvodnju, kanalizaciju, to više nećemo trebati“, rekao je.

U ime Kluba vijećnika HDZ-a, Mihael Jurić izrazio je zadršku o ovom prijedlogu.

„Mi u Klubu Hrvatske demokratske zajednice svjesni smo situacije da se zbog šljunka na našim cestama događa situacija da se treba pojačati čišćenje slivnika i odvodnih kanala, ali se sjećam i situacije i da smo prije prihvaćanja Proračuna digli tu stavku dodatno s 500 tisuća na milijun. Dakle mi smo tu stavku već dizali i sad se opet tu događa povećanje. Trebamo se zbrojiti. S te strane izražavamo svoju zadršku i pozivano da se pokušate možda malo bolje izorganizirati, jer ta stavka crpi dosta sredstava“.

Vijećnica SDP-a Svjetlana Lazić naglasila je kako, iako je zaposlenica Privrede, o ovoj temi govori prije svega kao gradska vijećnica.

„Svi oni koji su u proteklih desetak godina pratili situaciju kakva je bila, znaju da su ove dvije stavke – čišćenje kanala i slivnika, bile puno, puno veće. Njih je Gradsko vijeće u protekle dvije godine, odnosno zadnja dva proračuna, smanjilo u višestrukom iznosu. Znači, bilo je milijun i pol, a sad su vam slivnici na 400 tisuća kuna. Ja sam prilikom izglasavanja Proračuna imala amandman da se poveća za 100 tisuća kuna, ali to nije bilo prihvaćeno“, rekla je Lazić koja je upozorila i kako Aglomeracija neće riješiti problem održavanja svih kanala, jer njome nisu obuhvaćena okolna sela.

„Kolegice Lazić, to što su prije ove stavke bile veće, ne znači da je to bilo i opravdano. Aglomeracija odrađuje svoj dio posla, znači izdaci bi trebali biti još manji, jer Privreda treba manje odrađivati“, replicirao je vijećnici nezavisni Antun Tadić .

Vijećnik Nenad Radošević (HNS) kazao je kako mu se čini da vijećnike slabo služi memorija, podsjetivši kako su upravo on i vijećnica Lazić uz još nekoliko kolega, prilikom donošenja Proračuna za ovu godinu, upozorili da su ove dvije stavke nedostatne.

„Mi ovdje trebamo gledati je li to svrhovito, potrebno i je li taj trošak čišćenja kanala i slivnika opravdan ili nije. Drugi primjer da nas memorija slabo služi, dodatno bih prikazao na još jednoj stvari. Mi smo maloprije, prije nego što smo na račun građana fino ručali, već izglasali ove iste dvije stavke u Programu održavanju komunalne infrastrukture u Gradu Petrinji. Ako ne znamo zašto dižemo ruku, nemojmo je onda ni dizati“, poručio je Radošević vijećniku Tadiću.

Prijedlog II. Izmjena Plana rada komunalnih djelatnosti na području Grad Petrinje za 2018. godinu komunalnog trgovačkog društva “Privrede” d.o.o. Petrinja nakon rasprave usvojen je većinom glasova prisutnih vijećnika (11 za i 8 suzdržanih).

Pred vijećnike je potom stigao i Prijedlog II. Izmjena Plana rada komunalnih i drugih djelatnosti na području Grada Petrinje u 2018. godini komunalnog trgovačkog društva “Komunalac Petrinja” d.o.o. S izmjenama je vijećnike upoznao direktor Komunalca, Vlado Lovreković.

„Obzirom da ste Prijedlog izmjena dobili u materijalima, ja ću samo reći da je u planu bilo 9.640.990, 00 kuna, a da to sada ovom drugom izmjenom plana iznosi 9.585.315,00 kuna, dakle za 55 tisuća kuna manje nego u planu za 2018. godinu“.

Bez rasprave, ovaj prijedlog usvojen je jednoglasno (s 19 glasova za).

 

Komentari

Slađana Marković Novinar

Osvježenje Petrinjskog radija od srpnja 2016.godine. Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.