Share on facebook
Share on twitter
IMG_9928.resized

Izvanučionička nastava “Drenčina – Zvirište”

NOVA DRENČINA – Na radost svih učenika 7.b razreda Osnovne škole Mate Lovraka Petrinja, 23.10.2019. sat biologije održan je izvan učionice. Uz učiteljicu biologije Helenu Bučar, profesora biologije Matiju Bučara i ravnateljicu naše škole Ankicu Krnjajić Magdić učenici su posjetili su jezero Zvirište u Drenčini. Zvirište je umjetno jezero nastalo iskopom gline za ciglanu u Češkom selu. Stanište je mnogim pticama, ribama i kukcima. Profesor Matija Bučar održao je predavanje i izbliza predočio živi svijet  prirode. Sedmaši su dvogledom promatrali prirodu i puno fotografirali. Mnogi od njih nisu ni znali kakvo se prirodno bogatstvo nalazi kilometar-dva od njihovih kuća.

Profesor Bučar  učenicima  je istaknuo:

„Jezero Zvirište u Novoj Drenčini nastalo je iskopom zemlje za ciglanu u Češkom selu. Punilo se vodom, beskralješnjacima i ribama iz Kupe kada je visoki vodostaj, a svježu vodu prima iz dva prirodna izvora. Kada se podigla vodene vegetacija jezero postepeno naseljavaju ptice, koje se gnijezde i skrivaju u izraslim šikarama.

Ribiči love desetak vrsta riba od onih manjih kao što su uklije, vrlo česta vrsta-babuška, klenovi, podust, crvenperka, poneki šaran i som, rijetko štuka.

Obalna vegetacija “skriva” ptice trstenjaka, grmuše, muharicu, sjenice, slavuja i zvizdača, zebe, koje povremeno “obilaze” svrake i šojke zbog mladih ptiča i jaja. U blizini su također škanjac i jastreb, vrsni letači i predatori, a iznad jezera odličan letač, eja močvarica, orao osaš, a u večernjim satima sova, močvarna ušara. Ukras jezera su labudovi koji se tu i gnijezde, zatim nekoliko vrsti pataka, čaplji, ronci i desetak drugih vrsta koje će se glasati ili proletjeti na drugo skrovište. Dio ptica je odselio, ostale su ptice stanarice i skitalice.

Ribiči su primijetili dabra i vidru, ali to je vjerojatno zbog blizine rijeke Kupe na kojoj oni inače obitavaju. Nažalost uz obalu se ponekad nalaze vreće s različitim otpadom što može znatno poremetiti prirodnu ravnotežu u jezeru

“Jezero Zvirište je primjer kako čovjek mijenja prirodu i svoj okoliš. Jezero je odličan primjer za obradu vodenih ekosustava, hranidbene lance i ekologiju u širem smislu.”

Marin Fran

Marin Fran

Glavni urednik informativnog programa Petrinjskog radija. Osim o informativnom programu, Marin Fran je posvećen i radijskom programu, tako da osim pisanja vijesti, Marin je i voditelj te urednik nekoliko emisija u programu Petrinjskog radija, kao što su emisija Trenica, A sada vi te Zvona Svetog Lovre.

NAJNOVIJE VIJESTI

X