Izvještajna Skupština UOSI SMŽ Izvještajna Skupština UOSI SMŽ
PETRINJA – Udruga osoba s invaliditetom Sisačko – moslavačke županije (UOSI SMŽ) ove je subote (13.travnja 2019.) u Maloj kući u Petrinji održala redovnu... Izvještajna Skupština UOSI SMŽ

PETRINJA – Udruga osoba s invaliditetom Sisačko – moslavačke županije (UOSI SMŽ) ove je subote (13.travnja 2019.) u Maloj kući u Petrinji održala redovnu godišnju izvještajnu sjednicu svoje Skupštine. Predsjednica Udruge, Dijana Smajo ocijenila je prošlu godinu vrlo uspješnom, o čemu, kaže, svjedoči broj zaposlenih, broj odrađenih terapija, broj projekata i aktivnosti koje su provodili. Rad Udruge prepoznala je i struka. Ipak, žalosti ih što u prošloj godini nisu ostvarili cilj ulaska u Mrežu pružatelja socijalnih usluga.

„Ono što je zabrinjavajuće je broj djece koja su novodijagnosticirana, čiji nam se roditelji obraćaju za pomoć. Naša udruga jedina je na području Sisačko-moslavačke županije koja pruža terapiju senzorne integracije i već sada ne možemo zadovoljiti potrebu sve upisane djece za ovom terapijom. Na temelju svih potreba, a vodeći se time da svako dijete mora imati dostupnu rehabilitaciju u svojoj sredini, zadovoljili smo preduvjete da postanemo pružatelji socijalnih usluga i uđemo u Mrežu. Nažalost, to nismo uspjeli ostvariti u 2018. godini jer nadležno Ministarstvo nije širilo Mrežu pružatelja socijalnih usluga, odnosno samo su dvije udruge to uspjele ostvariti“, rekla je Smajo koja je još jednom apelirala na Ministarstvo demografije, obitelji, mladih i socijalne politike da to promijeni.

„Na taj način djeca s teškoćama u razvoju Sisačko-moslavačke županije imala bi sigurnost i kontinuiranost u provođenju terapija u svojoj životnoj sredini. Naša Udruga postala bi sigurno utočište za djecu, ali i konkurentnija na tržištu rada, jer upravo nesigurnost financiranja, ovisnog od projekta do projekta, često odvraća stručne djelatnike od zapošljavanja kod nas. Sve navedeno možemo potkrijepiti činjenicom kako na području naše županije ne postoji niti jedan ugovoren pružatelj usluga psihosocijalne podrške i rane intervencije za djecu s teškoćama u razvoju, pa roditelji često putuju u Zagreb trošeći teško zarađen novac na troškove goriva, na sate čekanja u raznim centrima, a o izgubljenom vremenu ne treba ni govoriti … godine takvog života iscrpljuju naša roditeljstva. Zato moramo nešto promijeniti, a mijenjati možemo jedino zajedno. Stoga se nadam kako ćemo zajedno uspjeti u tom cilju“, kaže Smajo.

Kako je Skupština bila izvještajna, podnesena su izvješća o radu, financijama i izvješće Nadzornog odbora za prošlu, 2018. godinu. Obzirom da Udruga provodi brojne aktivnosti i projekte, iscrpno izvješće o radu uklopljeno je u brošuru koja na šezdesetak stranica donosi sve relevantne informacije o radu Udruge. (Brošura se u elektronskom obliku može „prelistati“ i na web stranici UOSI SMŽ).

Kraći presjek prošlogodišnjeg rada, kroz brojke je prikazala izvršna direktorica Udruge, Aleksandra Milković. Izvijestila je kako je prošle godine Udruga kao nositelj provodila 21 projekt te jedan u partnerstvu.

„Središnji projekt kojem smo posvetili i naslovnicu godišnjeg izvještaja je projekt „Zaželi“. Njega vodi Manda Šalić i želim se zaista zahvaliti na projektu, obzirom da je on omogućio zapošljavanje 20 teško zapošljivih žena s tržišta rada, ali ono što je najbitnije, te žene trenutno pružaju konkretnu pomoć za 150 korisnika. To je zaista nešto značajno. Mi smo se prošle godine zaista nastojali javiti na sve projekte koji su nam bili raspoloživi, tako da smo napisali 40 projekata i prijavili ih, što samostalno, što kroz neka partnerstva. U fazi ocjenjivanja, u brošuri piše da je još 11 projekata, ali točnije, danas je to 9 projekata, obzirom da su nam u međuvremenu prihvaćeni projekti „Osobne asistencije“ i „Inkluzivni poljoprivredni lanac“. Nije nam bilo odobreno 7 projekata, tako da možemo reći da smo provodili 21 projekt i jedan projekt u partnerstvu.“

U prošloj godini, Udruga je bila i jedan od većih poslodavaca na području naše županije – zapošljavala je ukupno 45 osoba.

„Ono što je veliki doprinos Udruge je to da je prošle godine 10 osoba s invaliditetom našlo svoje zaposlenje u Udruzi. Nažalost, prema nekim, prvim informacijama, Hrvatski zavod za zapošljavanje više ne podržava kontinuirano zapošljavanje osoba s invaliditetom, odnosno ne omogućava nam da osobe s invaliditetom koje su bile prošle godine zaposlene u Udruzi budu zaposlene i ove. Jednostavno, traže da zapošljavamo druge osobe s invaliditetom, što je nama nekako i nelogično, ali, što je tu je, moramo se prilagođavati nekim vanjskim pravilima. Nije da mi ne bi htjeli, ali nažalost takva je situacija. Osim tih 10 osoba tu je bilo još 35 zaposlenih u Udruzi tijekom 2018. godine, a ukupno smo u prošloj godini zaposlili 29 novih osoba.“

Prošle godine Udruga je imala 253 člana. Upisala je 32 nova člana, od čega 29-ero djece i mladih s teškoćama u razvoju i invaliditetom.

„Nama je upis svake godine sve veći i veći. Mogu reći da smo ove godine već u prva tri mjeseca upisali novih 12 članova. Imamo već osmero djece na čekanju. Nažalost, projekti koje trenutno provodimo onemogućuju nam dodatno zapošljavanje stručnih djelatnika, ali nastojat ćemo negdje od rujna osigurati barem još jednu grupu terapijskih usluga. Broj sati, broj terapija, veže se za broj djece s teškoćama u razvoju – 81 osoba, djeca i mladi uključena su u terapiju senzorne integracije u Sobi čuda u Sisku, dok je 99-ero djece i mladih uključeno u radnu terapiju. Kabinete radne terapije imamo ovdje u Maloj kući – na prvom katu dva kabineta i dvije radne terapeutkinje i jednu radnu terapeutkinju u Sobi čuda u Sisku.“

„Sve ove i druge brojke o našem radu govore i potvrđuju ono što govorimo, a to je da je jedna ovakva udruga potrebna u našoj zajednici. Svi se mi nadamo ulasku u Mrežu pružatelja socijalnih usluga, jer bi to omogućilo i roditeljima neku malu financijsku uštedu. Ne bi morali sudjelovati u participacijama, ali ono što je najbitnije, omogućilo bi nama sigurnost zapošljavanja stručnih djelatnika. Mi imamo tu sreću da su djevojke koje rade kao terapeutkinje vezane za djecu i motivirane edukacijama koje im pružamo. Uglavnom, imamo tu sreću da imamo terapeutkinje koje su već pet godina s nama. Koristim prigodu zahvaliti im na vjernosti, jer vjerujem da negdje postoje i neki bolji uvjeti, ali hvala im što ostaju uz našu djecu i uz nas“, rekla je Milković koja je najavila i proširenje usluge osobne asistencije za još 12 osoba s invaliditetom iz Siska, Petrinje, Gline i Hrvatske Kostajnice za što će u ponedjeljak biti potpisani ugovori s novih 8 asistenata. (Potpisat će se i 4 aneksa ugovora za nastavak rada na ovom projektu).

Financijsko izvješće za prošlu godinu podnijela je Manda Šalić, istaknuvši kako se novci namjenski troše i svaka lipa mora biti opravdana. Ukupna vrijednost svih projekata koji su im odobreni iznosila je 5.300.000,00 kuna. Ukupni prihodi koje je Udruga ostvarila uglavnom kroz projekte, ali i javne radove, prihode od Grada i Županije, članarine, participacije i donacije iznosili su 3.268.480,00 kuna. Problem im predstavlja to što ugovorna tijela (uglavnom nadležna ministarstva) u EU projektima kasne s uplatama sredstava i trenutno Udruzi duguju gotovo milijun kuna.

„Mi sve svoje ugovorne obveze odradimo kako je i planirano po ugovoru. Poštujemo sve rokove, nažalost oni rokove ne poštuju. Nama sad trenutno milijun kuna duguju razna ministarstva, što kroz projekte od domaćih ugovornih tijela, ministarstava, što iz Europskih fondova. Novci su naši, znači odobreni su, trebaju nam se uplatiti, ali novaca nema. Borimo se, „pretačemo iz šupljeg u prazno“. Mi ako ne ispoštujemo svoje obveze prema državi, onda kršimo zakonske obveze. To u tom trenutku znači da ne poštujemo zakon, ne poštujemo porezna pravila i ne možemo se više javljati ni na jedan natječaj, a to bi za nas značilo „ključ u bravu“. Što ćemo onda? Ostaviti 200 djece bez terapija, 150 korisnika bez usluga koje im Udruga pruža i na kraju ostaviti 45 ljudi bez posla, zbog toga što oni ne poštuju rokove? A kad od nas traže neki dokument, to mora biti hitno. Mi se još dobro i držimo, zato što provodimo više projekata, ali zamislite neku udrugu koja ima samo jedan EU projekt i nema prihode, a sve to kasni“, rekla je između ostalog Šalić. Dodala je kako su, uz sve „borbe s birokratskim vjetrenjačama“ 2018.godinu financijski ipak uspješno priveli kraju i plaće zaposlenima svaki su mjesec uredno isplaćivane.

Izvješće Nadzornog odbora podnijela je Sanja Lovrenović istaknuvši kako je rad Udruge iz godine u godinu sve kvalitetniji i uspješniji o čemu govori broj odobrenih projekata i usluga koje pružaju na području cijele županije, visina prihoda kao i broj korisnika i članova te broj zaposlenih. Pohvalila je Udrugu i za pedantno i transparentno vođenje dokumentacije.

Sva izvješća na Skupštini su jednoglasno usvojena, kao i izmjene 12. i 13. članka Statuta Udruge koji se odnose na proširenje djelatnosti Udruge. Izmjene su bile potrebne zbog projekta „Inkluzivne farme“, jedinstvenog u Hrvatskoj, koji će Udruga provoditi u Hrastovici.

„Bili smo uvijek orijentirani na pružanje psiho-socijalne podrške i podrške osobama s invaliditetom. Nismo nikad razmišljali o gospodarstvu i poljoprivredi, ali u Zakonu o udrugama ne stoji da ne možemo biti svestrani. Da bi se mogli javljati na natječaje koji će nam omogućiti i dio investicija na farmu, a oni se tiču onih ruralnih mjera i ruralnih natječaja iz EU fondova, moramo imati registrirane ciljeve i djelatnosti, jer u svim natječajnim prijavama traže da budemo registrirani za ono područje za koje se javljamo na natječaj“, objasnila je izvršna direktorica Udruge, Aleksandra Milković.

U ovoj poduzetnoj Udruzi kontinuirano osmišljavaju načine kako unaprijediti život osoba s invaliditetom, kako ih što više uključiti u zajednicu i omogućiti im sudjelovanje i na tržištu rada, pa u planu već imaju i zapošljavanje jedne osobe s invaliditetom na poslovima punjenja šećera za ugostiteljske lokale. Pri tome bi iskoristili poticaj koji Hrvatski zavod za zapošljavanje daje poslodavcima koji zapošljavaju veći broj osoba s invaliditetom od kvote propisane zakonom.

„Trošak je šećer, a stroj za punjenje imamo, ustupio nam ga je jedan petrinjski ugostitelj. Ako nam krene poduzetništvo, stroj ćemo otkupiti. Gledali smo da učinimo korist društvu. Neće tu biti neke velike zarade za Udrugu, važno je da pokrijemo sve troškove. Međutim, bit ćemo sretni ako zaposlimo još jednu osobu s invaliditetom“, rekla je Milković.

Članovima UOSI SMŽ puno uspjeha u daljnjem radu poželio je i gost njihove Skupštine, Ivan Buturin iz Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Siska.

„Nadam se da ste prepoznali Grad Sisak kao dobrog partnera, suradnika u okviru mogućnosti i da ćemo tu suradnju i dalje širiti“, rekao je Buturin.

 

Komentari

Slađana Marković Novinar

Osvježenje Petrinjskog radija od srpnja 2016.godine. Dugogodišnja novinarka i radijska voditeljica s bogatim iskustvom u ovom poslu, što potvrđuju i brojne nagrade struke. Osim što je u novoj redakciji zadužena za novinarski dio posla, uskoro će slušatelji Petrinjskog radija moći uživati i u njezinom glasu u našem radijskom eteru.