„Jesmo li uistinu ravnopravne?“, tribina u organizaciji Sisačko-moslavačke županije „Jesmo li uistinu ravnopravne?“, tribina u organizaciji Sisačko-moslavačke županije
SISAK – Povodom Međunarodnog dana žena, Sisačko-moslavačka županija organizirala je u sisačkom Hotelu Panonija druženje na temu „Jesmo li uistinu ravnopravne?“ na kojoj je,... „Jesmo li uistinu ravnopravne?“, tribina u organizaciji Sisačko-moslavačke županije

SISAK – Povodom Međunarodnog dana žena, Sisačko-moslavačka županija organizirala je u sisačkom Hotelu Panonija druženje na temu „Jesmo li uistinu ravnopravne?“ na kojoj je, između ostaloga, sudjelovala i Ivanka Roksandić, predsjednica Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije, koja je istaknula kako odgovor na ovo pitanje očekujemo prije svega od žena, ali i od javnosti.

„Mislim da se malo po malo pomičemo u toj ravnopravnosti. Ako ja gledam sa 26 godina mog političkog bavljenja politikom da smo korak po korak napredovali, ali zasigurno nismo još dostigli ono što bismo trebali. Sjećam se 2009.godine kada se donosio Zakon o ravnopravnosti spolova, ja sam mislila čemu ona brojka od 40 posto, nismo mi žene brojke, ali sada vidim da bez brojke neće biti ništa. Dok god nemamo zadani cilj, dok god nemamo zakonsku obvezu nećemo poštovati. I sada još uvijek na listama, naročito na ovim nižim, lokalnim razinama, nemamo dovoljan broj žena. Međutim, sretna sam što se sve više mladih žena uključuje u politiku, a i dobiva značajne funkcije na svojim radnim mjestima. Mislim da je to zaista jedan korak naprijed, ali zasigurno ne dovoljan“, rekla je Roksandić.

Saborska zastupnica Željka Josić je istaknula kako je na pitanje „Jesmo li uistinu ravnopravne?“ teško odgovoriti. „Ako pogledamo sastav današnjeg Hrvatskog sabora i sa ovim brojem žena koliko ih trenutno ima u Hrvatskom saboru, onda ćemo reći da nismo ravnopravne. No ja bih ipak rekla da se te stvari polako mijenjaju i da sve više dobivamo medijskog prostora, ali isto tako i u svojim strankama mogućnost djelovanja, mogućnost da budemo vidljive i mogućnost da budemo uistinu političarke onakvima kakve nas ljudi žele vidjeti“, rekla je Josić, koja je izrazila zadovoljstvo što je tribina okupila veliki broj žena jer kako ističe, koliko će uspjeti promijeniti neke stvari po ovom pitanju, ovisi o samim ženama.

Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova je istaknula kako još uvijek ima prostora za unapređivanje položaja žena danas u društvu. „Sa ovog skupa želim poslati poruku da danas 19 godina nakon Ustavnog načela ravnopravnosti spolova, preko 10 godina nakon uvođenja Zakona o ravnopravnosti spolova, još uvijek postoji prostor i mjesto za unapređivanje položaja žena danas u društvu. Ja kao pravobraniteljica za ravnopravnost spolova svjedočim iznimno teškoj situaciji danas na tržištu rada s kojima se suočavaju žene, pogotovo ostvarujući majčinstvo. Jako puno govorimo o demografskoj, populacijskoj politici, jako puno govorimo o podizanju kvalitete života i građana i građanki, međutim zaista kao svi odgovorni danas u društvu i političke stranke, i lokalna zajednica, i nacionalne institucije, zaista trebaju ozbiljno sankcionirati one koji na takav način destabiliziraju i provode diskriminaciju na tržištu rada“, kazala je Ljubičić.

Na tribina o ovoj temi također su još sudjelovale dekanica Metalurškog fakulteta Zdenka Zovko Brodarac, lektorica Europske rukometne federacije Lidija Bojić Čačić te projekt menadžerica Krunoslava Kosina Milutinović.

Zamjenik sisačko-moslavačkog župana Ivan Celjak je istaknuo kako u Županijskoj upravi radi više od 70 posto žena, kao što su žene u većini slučajeva i na čelnim ravnateljskim funkcijama u županijskim institucijama. „Ako pođemo od mjerila broja zaposlenih žena u Županijskoj upravi, tada dolazimo do činjenice da su žene dominantnije. Više od 70 posto žena čini ukupan broj zaposlenih u Županijskoj upravi, a ako govorimo o čelnim mjestima, dakle o pročelnicama i pročelnicima upravnih tijela, tada je podjednak broj pročelnica i pročelnika. U širem županijskom sustavu, ponovno dominiraju žene na čelnim mjestima, veći je broj ravnateljica nego ravnatelja. A da je dominacija žena u Županijskoj upravi, svjedočim i sam. Kada sam počeo raditi u Županijskoj upravi u stručnoj službi za poslove Skupštine i opće poslove, bio sam jedini muškarac među kolegicama“, rekao je Celjak te na kraju dodaje kako su se na ovoj tribini mogli čuti zanimljiva stajališta, rasprave i zaključci.

Komentari

Mario Gršić

Svoj put na Petrinjskom radiju počinje 2009.godine kada prvotno započinje rad u ovom mediju putem Student servisa, a u stalni radni odnos primljen je 2014.godine. Od tada je osim u radijskom eteru i na novinarskim terenima te uređuje i vodi nekoliko emisija. Direktor Petrinjskog radija postaje 2016.godine.